Officieel Partner

Wie gaat er mee naar buiten?

Even een frisse neus halen! In 2020 is er meer gewandeld dan ooit tevoren. Niet gek natuurlijk want de muren kwamen dikwijls letterlijk op ons af. Als het virus jouw deur voorbij is gegaan kan het zelfs heel goed zo zijn dat je meer van buiten hebt genoten dan ooit tevoren. Terwijl de bloemen langzaam ontloken kwam de zomer als een warme deken over ons heen. Die ging misschien even hard maar kort daarop stonden we ineens weken achtereen met de voetjes tussen de herfstblaadjes. En nu is het alweer winter. Wederom een hele bewuste. Wonderlijk hoe die tijd er normaliter met ons vandoor gaat, terwijl ie nu even stilstaat. Geniet van die momenten en maak je op voor een nieuw, vooral zorgeloos kampeer- of wandelseizoen.

Wij helpen je graag op weg. Tot snel!

Een derde van alle Nederlanders wandelt elke week een uur of langer. Maar af en toe een bos­wandeling is nog geen Pieterpad of Vierdaagse. Wil jij je wandelskills naar een hoger plan tillen?
Wij helpen je graag op weg. Zo train je voor de 50 km!

Waarom wandelen?
De kans is groot dat je wilt gaan wandelen. Anders las je dit niet!
Toch zetten we, voordat je van start gaat, graag nog wat voordelen
van wandelen op een rij:

• Wandelen is een weinig blessuregevoelige sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.

• Lange wandelingen zijn perfect voor de vetverbranding.

• Al wandelend beleef je de natuur heel direct; je staat er midden in!

• Wandelen werkt stressverlagend.

• Wandelen is sociaal. Doordat het minder intensief is dan veel andere (duur)sporten, is het een geschikte sport om samen met anderen te doen.

Van 0 naar 10 km
Ben je een absolute beginner? Vraag dan niet te veel van jezelf. Zeker niet als je al wat ouder bent. Doe vóór je training altijd een warming-up en na afloop een coolingdown en bouw je schema geleidelijk op (zie volgende pagina). Luister goed naar je lichaam en neem de tijd.

Bouw dus rust in wanneer je denkt dat dat nodig is. Zo verminder je de kans op blessures. Het is ook belangrijk om rustdagen in te bouwen tussen de wandelingen door. Let op: ben je te zwaar? Doe het dan helemaal rustig aan. Overgewicht is extra belastend voor spieren, pezen en gewrichten.

Van 10 naar 50 km
Red je de 10 kilometer en ben je er klaar voor om naar een langere afstand toe te werken? Trek daar dan zo’n drie maanden voor uit.

Hoeveel tijd je precies nodig hebt, hangt af van je conditie, leeftijd, aanleg en wandelervaring, maar voor een sportief iemand met wandel-ervaring moet twaalf weken voldoende zijn. Je traint dan twee á drie keer per week: minimaal één keer per week een lange, rustige duurtraining en één korte wat intensievere training. Doe ook trainingen met intensievere stukjes. Het schema bouw je geleidelijk op. In het begin verleng je de lange duurtrainingen met een half uur. Later met 5 km en als je verder gevorderd bent, kun je ophogen met 10 km per keer (bijv. van 30 naar 40 km). Je kunt dit schema volgen.

 

Do’s en don’ts. Sommige dingen moet je gewoon (niet) doen:

Doen
Drink genoeg. De hoeveelheid vocht die je nodig hebt, verschilt per persoon en hangt ook af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Tijdens je trainingen zul je merken hoeveel vocht jij nodig hebt. Zorg ervoor dat je altijd (meer dan) voldoende drinken bij je hebt. Vergeet trouwens ook niet af en toe wat te eten!

Niet doen
Overschat jezelf nooit. Overschatting kan nare gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld blessures oplopen, zoals blaren, spierpijn of zelfs een peesschede-ontsteking. Voor een lange wandeltocht is écht een goede voorbereiding nodig. Daarmee verklein je de kans op blessures.


Blessures
Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt. Ook zijn een goede warming-up en coolingdown nuttig. Neem bij beginnende pijntjes altijd wat gas terug. Dat kun je doen door rustiger te wandelen of rekoefeningen te doen. Ook belangrijk: trek niet de eerste de beste schoenen aan. Neem ruim de tijd voor de aanschaf van een goed paar wandelschoenen en houd daarbij ook rekening met de wandelomgeving (vlak, heuvel, bergen, drassig, glad). Draag verder goede wandelsokken, prettige kleding en een passende rugzak. Je uitrustig moet lekker zitten en niet in de loop van de tijd gaan irriteren. Kom je er niet uit? We adviseren je graag! En hebben alles in huis om jouw wandeling, kort of lang, zo zorgeloos mogelijk te maken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Stef Blijboom, auteur van het boek Gezond Wandelen en maker van de website wandeltraining.nl. Op deze website vind je nog veel meer tips en schema’s.