Officieel Partner

Wie gaat er mee naar buiten?

Even een frisse neus halen! In 2020 is er meer gewandeld dan ooit tevoren. Niet gek natuurlijk want de muren kwamen dikwijls letterlijk op ons af. Als het virus jouw deur voorbij is gegaan kan het zelfs heel goed zo zijn dat je meer van buiten hebt genoten dan ooit tevoren. Terwijl de bloemen langzaam ontloken kwam de zomer als een warme deken over ons heen. Die ging misschien even hard maar kort daarop stonden we ineens weken achtereen met de voetjes tussen de herfstblaadjes. En nu is het alweer winter. Wederom een hele bewuste. Wonderlijk hoe die tijd er normaliter met ons vandoor gaat, terwijl ie nu even stilstaat. Geniet van die momenten en maak je op voor een nieuw, vooral zorgeloos kampeer- of wandelseizoen.

Wij helpen je graag op weg. Tot snel!

In het moderne leven is de slaap het kind van de rekening. Als de avond valt, schakelen we over op kunstlicht waarna velen zich nog uren nestelen voor de buis of zich verdiepen in een boek.

Vroeg naar bed is er vaak niet meer bij waardoor de ochtendwekker bruut de korte nachtrust beëindigt. Onze biologische klok is door het gebruik van elektrisch licht totaal ontregeld. Met alle gevolgen van dien. Van verminderde productiviteit tot overgewicht.

Amerikaans wetenschappers geven daar in Current Biology een simpele remedie tegen: ga kamperen. Ga er het weekend met de tent op uit en je zult zien dat je biologische klok weer in de pas loopt en je op tijd de slaap kunt vatten.

In de winter kamperen? Juist in de winter. Het is deze maanden al kort licht en dan zitten we nog voornamelijk binnen ook. Door onze manier van leven krijgen we ‘s winters nog geen 10 procent van een natuurlijke dosis daglicht binnen. De Amerikanen hadden in een eerdere studie laten zien dat de interne klok door het gebruik van kunstlicht twee uur wordt vertraagd. En dat een weekje zomerkamp genoeg is om hem weer gelijk te zetten. Maar hoe zat het in de winter, als de dagen veel korter zijn?

Ze stuurden een groepje vrijwilligers rond midwinter een weekend de Rocky Mountains van Colorado in. Zaklampen en mobiele telefoons bleven thuis. En inderdaad, wat elke doorgewinterde kampeerder al wist, bleek ook uit deze studie: de vrijwilligers gingen 2,5 uur eerder slapen en werden op de vertrouwde tijd pas wakker. Een slaapwinst die ze in de week erop wisten vast te houden. Tenminste, als ze dan weer niet voor de buis gingen hangen..