Jonker Funsports

Officieel Partner

Welkom bij Jonker Funsports, de gemoedelijke en veelzijdige funsportshop in het hart van Renesse. In onze verrassend ruime shop vind je écht alles op het gebied van kite- en windsurfen, surfen en SUP. Maar ook de unieke collectie fashion & beachwear met merken als Penn&Ink, Roxy, PME Legend en Superdry mag je beslist niet missen. Bovendien heeft Jonker Funsports inmiddels naam gemaakt als giftshop en kan je er nu zelfs terecht voor een complete wandeluitrusting! Natuurlijk kan je elk seizoen bij Jonker Funsports terecht voor het huren van surf & kitegear voor schappelijke tarieven!

Outdoorspecialist.nl is een unieke samenwerking tussen de beste lokale outdoorspecialisten en toonaangevende merken in de outdoorbranche.

Wat is Wingfoilen?
Wingfoilen is een nieuwe vorm van surfen, waarbij je door een soort vlieger (de wing) voortgedreven wordt op een surfplank, waarbij je ongeveer 50 cm boven het water zweeft i.p.v. over het water. De plank gaat zweven door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd, die onder de plank is bevestigd. Al vanaf ca 10 km/u zorgt de opwaartse kracht van de vleugels dat de plank omhoog wordt getild en je zwevend over het water gaat. Door de lage weerstand kun je met weinig wind al relatief hoge snelheden behalen.


In tegenstelling tot het windfoilen hoef je voor wingfoilen niet te kunnen windsurfen. Hierdoor is wingfoilen toegankelijker voor een groter publiek. Het hebben van een goede balans, gevoel met de wind wel belangrijke voorwaarden zijn om het wingfoilen snel op te kunnen pakken.


Waarom Wingfoilen?

Net als bij het windfoilen zorgt de foil of hydrofoil ervoor dat je al met weinig snelheid uit het water wordt gelift. Door de lage weerstand kun je al met zeer weinig wind to lekker over het water vliegen. De basissnelheid om te kunnen wingfoilen is lager dan met windfoilen.
Dit komt omdat;


• Het gewicht van de het board en wing een stuk lager is dan van
  een windfoilset (board en tuigage)


• Gemiddeld genomen de wings van de wingfoil groter zijn dan
  bij het windfoilen


• De power reguleren gaat makkelijker en daarom hebben
  wings een groot bereik


De wing lijkt nog het meest op een kleine kite, maar dan zonder de lijnen. Voor de wing zijn veel technieken en materialen gebruikt van het kiten. De stijfheid of ‘het frame’ van de wing bestaat net als bij het kitesurfen uit tubes.


Omdat de wing opblaasbaar is vouw je deze op tot een klein pakket; dus makkelijk mee te nemen en ideaal voor opslag. Wingfoilen heeft een enorm grote fun-factor en is minder zwaar dan bijvoorbeeld windsurfen.


Wingfoilen een mix van diverse boardsporten

In het kielzog van het windfoilen is het wingfoilen ontstaan. Een gave en specatulaire variant van foilen, met een mix van bekende boardsporten zoals kitesurfen, suppen, golfsurfen en natuurlijk windfoilen. Nog meer dan bij het windfoilen heb je een ‘vrijgevoel’ doordat je los op de plank staat. De wing is een stuk lichter dan je surfzeil en ook is het board waarop je staat een stuk kleiner. Dat alles bij elkaar geeft je bijzonder veel bewegingsvrijheid en nodigt uit om lekker golf te rijden of andere trics te doen.