Wandelen in Nederland

DE VELUWE

Zin in een heerlijke boswandeling? Ga dan naar de Veluwe. Hier vind je, volgens Frank van Frankwandelt.nl, de mooiste bossen van Nederland. Je kunt uren dwalen door uitgestrekt en gevarieerd woud. Bereid je voor op de nodige klimmetjes, want het is er heuvelachtig. En neem je verrekijker mee voor de wilde zwijnen en edelherten die je hier kunt ontmoeten.

Frankwandelt selecteerde de vijf mooiste wandelingen over de Veluwe. Kijk, lees, beleef, en vooral: trek de bossen in. Veel wandelplezier!

NS-wandeling bij Dieren over de Veluwezoom

Wandeling met hoogtepunten
Na de laatste stappen op deze NS-wandeling zul je verzuchten “dit was echt de allermooiste die ik ooit gelopen heb!”. Dit is zo’n wandelroute die schaamteloos het ene hoogtepunt aan het andere rijgt. 

Lengte: 14 km
Type: NS-wandeling
Startplaats: Dieren
Kenmerken: prachtbossen, Posbank, erehaag beuken en nog veel meer

Groene Wissel over Kroondomein Het Loo

Met bijzondere paadjes
De bossen van Kroondomein Het Loo, waar deze wandeling doorheen voert, behoren zonder twijfel tot de mooiste van Nederland. Prachtige wandeling, ook door de vele bijzondere paadjes die de routier heeft weten op te sporen. 

Lengte: 16 km
Type: Groene Wissel
Startplaats: Hoog Soeren
Kenmerken: schitterende bossen, uitgestrekte heide, Hoog Soeren

NS-wandeling bij Laag-Soeren over de Veluwezoom

Prachtige wandeling door dichte bossen
Met warm weer is het goed uit te houden in de dichte en prachtige bossen rond Laag-Soeren. Deze wandeling voert grotendeels over de Veluwezoom, het oudste Nationaal Park van Nederland en met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten
natuurgebieden in Nederland. Aanradertje voor in de herfst.

Lengte: 19,5 km
Type: NS-wandeling
Startplaats: Dieren
Kenmerken: Veluwezoom, bossen, Apeldoorns kanaal

Wandeling Hoenderloo: Trage Tocht over de Veluwe

Met de mooiste paadjes van Nederland
De mooiste bossen van Nederland vind je op de Veluwe. Deze Trage Tocht vanuit Hoenderloo voert er dwars doorheen. Onderweg kom je over een schitterend paadje, dat ik nomineer voor de verkiezing van mooiste paadjes van Nederland. 

Lengte: 18 km
Type: Trage Tocht
Startplaats: Hoenderloo
Kenmerken: bossen, mooiste paadje van Nederland

Wandeling bij Arnhem: Groene Wissel over landgoederen Mariëndaal en Warnsborn

Rijke historie en afwisselende omgeving
Romantische landgoederen, schitterende bossen en rijke historie. Je loopt door de zeer afwisselende omgeving van Oosterbeek bij Arnhem. Een pittige route met aardige klimmetjes, waar de Veluwezoom bekend om is. 

Lengte: 17 km
Type: Groene Wissel
Startplaats: Oosterbeek
Kenmerken: bossen, landgoederen, Groene Bedstee, Oosterbeek

DE HEIDE

Wat is er fijner dan wandelen over een bloeiende heide?

In Nederland kun je op een hoop plaatsen je hart ophalen, want heidevelden zijn er in overvloed. Geniet in augustus van deze prachtige paarse pareltjes. Frankwandelt selecteerde de vijf mooiste heidewandelingen.

Heidewandelingen: de allermooiste
De mooiste van alle heidewandelingen loopt volgens Frankwandelt over de Veluwezoom. Het is een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. Halverwege de wandeling loop je over de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg. In elk jaargetijde mooi, maar vooral prachtig in de bloei. 

Lengte: 14 km
Startplaats: Dieren
Kenmerken: prachtbossen, Posbank, erehaag beuken

Dwalen door de heide van Balloërveld

Deze prachtige heidewandeling laat je lekker struinen mét een plan. Je trekt namelijk over het immense Balloërveld, maar ook langs prachtige stroomdalen van kronkelende beekjes. Wie goed kijkt, merkt ook de Hunebedden op. 

Lengte: 14 km
Startplaats: Rolde
Kenmerken: Balloërveld, heide, vennetjes, Kampheide

Heidewandeling over de Sallandse Heuvelrug

Dit is een van de schitterende heidewandelingen. De route doorkruist een immens heidegebied en volgt een mysterieus dal vol jeneverbesstruiken. Soms is het even pittig klimmen, maar daarna kun je uitblazen over uitgestrekte bossen en heidevelden. 

Lengte: 14 km
Startplaats: Nijverdal
Kenmerken: uitgestrekte heide, afwisselende bossen, Wereldtijdpad

De Mookerheide heeft het allemaal

Weidse heidevelden, gevarieerde bossen, verbluffende uitzichten over de Maas en een rijke historie: de tweedaagse heidewandeling over de Mookerheide heeft het allemaal. Laat je betoveren door het glooiende, weelderige landschap. 

Lengte: 16 + 16 km
Startplaats: Cuijk
Kenmerken: Mookerheide, Duivelsberg St. Jansberg, Ooijpolder

Heidewandeling over de Boxtelse heide

Deze prachtige heidewandeling neemt je mee over de grote heide bij Kampina, door de Oisterwijkse bossen en langs fijne vennetjes. Ga voor de ultieme ervaring wandelen in augustus: de gekleurde mozaïek van het heidegebied is dan een lust voor het oog. 

Lengte: 16 km
Startplaats: Boxtel
Kenmerken: heide, bossen, vennen, Marialinde

Wie houdt er niet van een mooie wandeling door het bos? Via bospaadjes wandelen onder sprookjesachtige bomen, genietend van de vele kleuren die de bossen rijk zijn. Frank van frankwandelt.nl selecteerde de vijf mooiste boswandelingen van Nederland. Veel wandelplezier!

DE BOSSEN

Allermooiste boswandeling: Veluwezoom

Deze bosrijke wandeling neemt je mee door het Nationaal Park Veluwezoom. Het is een van die wandelingen waar je stil van wordt. Volgens Frank kent de route geen zwakke schakels. 

Lengte: 14 km
Startplaats: Dieren
Kenmerken: prachtbossen, Posbank, erehaag beuken

De bossen van Het Loo

De bossen van Kroondomein Het Loo behoren ongetwijfeld tot de mooiste van Nederland. Deze wandeling voert langs vele bijzondere paadjes door schitterende bossen en uitgestrekte heiden. 

Lengte: 16 km
Startplaats: Hoog Soeren
Kenmerken: bossen, heide, Hoog Soeren

Langs Kasteel Doorwerth

Deze wandeling heeft het allemaal! Je loopt door een mooi bos, langs sprengebeekjes, over de heide en langs het prachtige kasteel Doorwerth. De Wodanseiken die je ziet zijn maar liefst een half millennium oud! 

Lengte: 16 km
Startplaats: Wolfheze
Kenmerken: kasteel Doorwerth, Wodanseiken, sprengenbos

Splinterenburg en Pijnenburg

Deze wandeling neemt je mee door de prachtige bossen van de landgoederen Splinterenburg, Pijnenburg en Venwoude. Onderweg passeer je de kasteeltuin van Drakensteyn en het verstilde Pluismeer. 

Lengte: 16 km
Startplaats: Den Dolder
Kenmerken: donker bos, coulisselandschap

Wandelen door de Kaapse Bossen

Dit bosrijke gebied zit vol met mooie slingerpaadjes. Vanaf uitkijktoren De Kaap, halverwege deze wandeling, krijg je een goed beeld van de uitgestrektheid van dit bos. 

Lengte: 12 km
Startplaats: Maarn
Kenmerken: bossen, prachtig uitzicht