Hoe kies je de juiste wandelschoen?

Om de beste wandelschoenen voor jou te vinden zijn er diverse factoren die van belang zijn voor de juiste keuze. Kijk en lees verder en kom alles te weten over terreinen, waterdichtheid en pasvormen van wandelschoenen zodat je de juiste keuze maakt.


 
Terrein

Categorie A
Om te beginnen is het van belang dat je weet op welke ondergrond je gaat lopen. Loop je voornamelijk op verharde ondergrond dan kan je voor een lage en soepele wandelschoen kiezen. Merken coderen dit als een A-categorie schoen.

Categorie A/B
Loop je meer door gevarieerd terrein, dus ook door het zand en gras dan heb je wat meer profiel nodig. Loop je ook in heuvelachtig gebied dan is een wat hogere schoen (vaak aangeduid met Mid) aan te bevelen voor extra stabiliteit, waarbij de schoen nog wel soepel afwikkelt; een A/B categorie schoen.

Categorie B
Ga je in de hogere de hogere bergen wandelen dan is het belangrijk dat de zool wat stugger is, zodat je niet alle oneffenheden voelt. Ook wordt de schoen hierdoor de schoen nog stabieler, we noemen dit een B categorie schoen.

Categorie B+
Voor wandelingen boven de boomgrens bestaan er B/C, C en zelfs D schoenen. De laatste 2 categorieën zijn zelfs geschikt voor het dragen van stijgijzers. 


Tip van de Outdoorspecialist:

"Voor elk soort terrein is er een ruim aanbod met wandelschoenen. Bekijk ons aanbod wandelschoenen en filter op terrein of wandelcategorie om de juiste keuze wandelschoenen te maken."

Bekijk onze wandelschoenen
 

Waterdichtheid

Waterdicht
Waterdichte schoenen hebben meestal een membraan aan de binnenkant, meestal van Gore-Tex. Dit waterdichte laagje verzekert je van droge sokken en is vaak ook wat warmer. In de meeste omstandigheden is een waterdichte schoen met een goede sneldrogende wandelsok een veilige keuze.  

Waterafstotend
Een membraan maakt de schoen wel wat zwaarder en iets minder ademend. In warme omstandigheden bieden schoenen van een ademend materiaal veel comfort. Alleen zijn de ademende schoenen zijn nooit helemaal waterdicht. 

 

Pasvorm

Maten en wijdtematen
Tenslotte zijn er veel verschillen in de collectie wandelschoenen op gebied van pasvorm. Uiteraard heb je het verschil in maat, in dames- en heren uitvoering, maar er zijn ook veel bredere comfort modellen of juist extra smallere leesten aanwezig. Ook hebben de merken vaak een specifieke pasvorm.

Veterstrik-technieken
Ook is het van belang je schoenen goed te laten aansluiten aan de voet door ze goed te strikken en te passen. Lees verder om alles  te weten te komen over het strikken van veters in je wandelschoenen bij verschillende voettypes of klachten.

 Tip van de Outdoorspecialist:

Twijfel je aan je maat, pasvorm of heb je voetproblemen? Onze outdoorspecialisten in de winkel helpen je graag met een uitgebreide voetmeting, analyse en pasadvies. Bekijk welke Outdoorspecialist bij jou in de buurt is en kom eens langs!

Vind een winkel
 

Hoe kies je de juiste outdoorkleding

Weet jij welke outdoorkleding je nodig hebt voor jouw outdoor activiteiten? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Klik verder en bekijk de video van de Outdoorspecialist.

Ontdek meer!