Zo onderhoud je je wandelschoenen in vier handige stappen

Door Outdoorspecialist - 05 juli 2022 - Advies
Schoenonderhoud stappenplan

Wanneer je je wandelschoenen goed verzorgt en onderhoudt, gaan ze langer mee en heb je veel meer plezier van je aankoop. Geen idee hoe? Volg het stappenplan, mede mogelijk gemaakt door topmerk Hanwag, en houd je wandelschoenen in perfecte staat!

Stap 1: Reinigen 
Na iedere wandeling inlegzolen en veters eruit halen
Buitenkant: Borstel na iedere wandeling het vuil van je schoenen. Hardnekkig vuil kan onder lauwwarm stromend water verwijderd worden. Vermijd zeep; dit tast de impregnering en de meeste leersoorten aan.

Binnenkant: Een Gore-tex voering kun je goed schoonmaken door een laagje schoon, lauwwarm water door de schoenen te laten 'rollen', waarna je de schoenen leegt en laat drogen. Een lederen voering reinig je het beste met een doek en schoon lauwwarm water. In alle gevallen absoluut geen heet water, azijn of zeep gebruiken!


Stap 2: Impregneren
Als de schoen droog is impregneer je de schoenen

Buiten of in een goed geventileerde ruimte spuit je de schoenen in met een waterproof impregneerspray, geschikt voor alle leersoorten op 30 centimeter afstand. Druk hierbij de tong van de schoen goed naar buiten zodat ook de tongplooi wordt meegenomen. Neem - om uitdroging te voorkomen- ook de gummi zoolrand en de teen- en hielkap mee. De behandeling na een uur herhalen.


Stap 3: Onderhoud
Droog leer heeft voeding nodig

Er komt een moment waarop impregneren alleen niet meer voldoende is. Leer dat droog is geworden, kan gevoed worden met wax. (Gebruik geen vet of olie!) Breng de wax aan met een zachte borstel, al draaiend op de droge schoen. Gebruik niet teveel product in één keer. Vergeet ook nu weer niet de gummi zoolrand en de teen- en hielkap. De ruwe oppervlakte van suède wordt bij iedere behandeling gladder en donkerder. Desgewenst kun je met een speciale borstel of blokje het leer weer wat opruwen.

Let op: Als de buitenkant van de schoen uit een combinatie van leer en textiel bestaat, mag je de wax niet op het textielen gedeelte aanbrengen. Dit kan het ademend vermogen aantasten.

Stap 4: Drogen
En opbergen na een wandeling
Drogen: Laat de schoenen na het reinigen met geopende tong op een droge en goed geventileerde en schaduwrijke plaats drogen. Als de schoenen erg nat zijn geworden, kun je ze met wc- of keukenpapier droogdeppen. Gebruik hiervoor absoluut geen krantenpapier. Wanneer het papier verzadigd is, vervangen. 

Opbergen: Bewaar je wandelschoenen rechtop in een droge, goed geventileerde ruimte. Gebruik eventueel een houten schoenspanner om de schoenen goed in vorm te houden.

Extra tips:
  • Houdt je schoenen ver weg van benzine, diesel, maar ook van gier. Bij contact zo snel mogelijk reinigen.
  • Als je je schoenen een tijd lang niet gedragen hebt, kan je de profielzool iets opruwen met fijn schuurpapier.
  • Bewaar je schoenen niet in een vochtige of slecht geventileerde ruimte, zoals een plastic zak, kelder of de kofferbak van de auto.
  • Plaats je schoenen niet langdurig in de felle zon, dichtbij een kachel of open vuur; het leer kan verbranden, uitdrogen of zelfs vervormen.