Welke verrekijker kies ik?

Door Outdoorspecialist - 17 september 2021 - Advies
Welke verrekijker kies ik?

Ben jij gek op flora en fauna? Dan verrijkt een verrekijker je outdoor ervaring. Haal dieren, insecten en ander natuurgeweld gemakkelijk dichterbij. Maar welke verrekijker gebruik je op welk moment? Wat past bij jou als avonturier? 

Een verrekijker draait om het basisprincipe van de vergrotende werking van lenzen. Door meerdere lenzen achter elkaar te plaatsen, wordt het licht doorgegeven aan je ogen en krijg je een scherp, ingezoomd beeld. Wanneer je een vergezicht dichtbij haalt door deze lenzen, kunnen afgebogen lichtstralen elkaar kruisen en komt het beeld ondersteboven bij je ogen. Om dit terug te draaien, worden prisma’s gebruikt. Je beeld wordt als het ware gespiegeld om juist weergegeven te worden.
 


Beginnen bij het begin
Bij het kiezen van een verrekijker kan je beginnen met de vergroting bepalen. Bij verrekijkers zie je twee getallen staan met een x ertussen. Hiervan is het eerste getal de vergroting. Zo betekent 10×42 dat een beeld 10 keer vergroot wordt. Een vogeltje wat 100 meter van je afzit, zal dan ogen alsof het op 10 meter afstand staat. Het tweede getal staat voor het aantal millimeters van de lensdiameter. Hoe groter dit getal hoe groter de diameter van de lens, hoe meer licht erin de kijker valt, hoe zuiverder je beeld. Automatisch wordt er gedacht: dan moet ik een zo groot mogelijke vergroting hebben voor de beste kwaliteit. Dit is niet helemaal waar. Een hogere vergroting maakt het gezichtsveld kleiner en levert dus een smaller beeld op. 
Daarnaast heeft een hogere vergroting als nadeel dat je de kijker niet meer zo goed stil kunt houden en je zul je zien dat de lichttransmissie (het licht wat je oog bereikt) minder is. Het beeld wordt als het ware iets donkerder. Vooral in de schemer zul je dit merken. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt en bij welke activiteiten je de kijker wilt gebruiken: compact en licht voor tijdens actieve wandeltochten of toch een iets groter exemplaar waarmee je bijvoorbeeld vogels beter kunt observeren in de bossen.

Porro versus Dakkant
Wanneer je op zoek gaat naar een verrekijker zal je de begrippen “porro” en “dakkant” snel voorbij zien komen. Het verschil tussen deze twee zit voornamelijk in de vorm van de kijker. Bij dakkant-kijkers zitten de prisma’s recht achter elkaar. Een porro-kijker heeft de prisma’s in een hoek van 90 graden staan. Porro-kijkers zijn vaak breder en zwaarder. Je kunt het beste zelf voelen wat je het prettigste vindt om vast te houden. In kwaliteit zitten niet hele grote verschillen.

Waar het om draait
De kwaliteit van een kijker zit in de technische aspecten. Zo zijn lenzen bewerkt met een coating waardoor de kleuren zo min mogelijk verstoord worden en de lichttransmissie optimaal is. Als er bespaard is op deze coatings dan kan het beeld wat wazig en mat zijn en zie je vaak kleurrandjes om contrastrijke onderwerpen. Daarnaast moeten de lenzen en prisma’s in de verrekijkers met precisie op elkaar afgestemd zijn. Je kunt vaak aan de prijs zien in hoeverre hier aandacht aan is besteed. 
Duurder is bij verrekijkers in veel gevallen echt beter. Vooral op termijn zal je merken dat een duurdere kijker goed blijft presteren dankzij hoogwaardige materialen waarmee ­simultaan de scherpstellingsunit uitgerust is.  

Samenwerking met de ogen
Tot slot is het belangrijk dat een verrekijker met je ogen werkt. Ook hiervoor zijn verschillende technieken toegepast. Een voorbeeld hiervan is de uittredepupil van de kijker. De pupil van een volwassene is bij normaal licht 4 millimeter. Als de uittredepupil van de kijker te klein is, wordt het lastig om een beeld goed te zien. Je kunt de uittredepupil berekenen door de lensdiameter door de vergroting te delen. Een kijker van 10×42 heeft dus een uittredepupil van 4,2 millimeter. Wanneer je de kijker 30cm van je afhoudt dan kun je dit rondje ook zien. Een ander mooi voorbeeld is het gebruik van eye-relief. Dit is de afstand tussen je ogen en de kijker. Als brildrager heb je automatisch meer afstand tussen de ogen en het oculair. Draag je geen bril, dan kun je deze afstand creëren door oogschelpen van de kijker uit te vouwen of draaien. Bij veel kijkers is dit tegenwoordig een “twist-up” systeem. Hoe groter de eye-relief, hoe makkelijker je het hele beeldveld kunt overzien. 

Good Gear, Less waste
Al ruim 40 jaar biedt Bynolyt verrekijkers in diverse prijsklassen. De beginnende vogelaar maar ook de professional, die iedere dag op zijn verrekijker moet kunnen vertrouwen, kan bij Bynolyt terecht. De kijkers zijn uitvoerig getest voordat ze geïntroduceerd worden in de markt. Daarbij staan ze voor een zo milieuvriendelijk mogelijke productie van verrekijkers. Coatings, mechaniek en glasslijptechnieken worden steeds verder geperfectioneerd. 
Bynolyt geeft 10 jaar garantie op verrekijkers. Als Nederlands merk staat we naast het leveren van uitstekende verrekijkers ook voor het hoogste serviceniveau.