Waterdicht of waterafstotend?

Door Outdoorspecialist - 07 oktober 2020 - Advies
Waterdicht of waterafstotend?

Als je een echte outdoor liefhebber bent, heb je in je kast de nodige uitrusting hangen voor een prettige buiten­ervaring. Denk aan vochtregulerend ondergoed en stevige schoenen. Óók waterdichte kleding én accessoires zijn een essentieel onderdeel van je collectie. Maar wat je nodig hebt, hangt af van de activiteiten. Er is verwarring rondom de termen waterafstotend en waterdicht. Als een product water afstoot, kun je nog steeds nat worden. Maar hoe werkt dit dan?

Het verschil
Waterafstotende kleding is perfect voor lichte milde regenbuien. Onder deze omstandigheden zul je zeker droog blijven. Bij heftige regenbuien die lang duren zal de regen door de jas heen gaan en word je nat. Niet elke waterafstotende stof is hetzelfde: de ene houdt meer regen tegen dan de ander. Als je wil weten hoeveel water jouw kleding kan verdragen voordat deze doorweekt is, kun je dit nakijken in de waterkolom. Hierin staat in getallen aangeduid hoe waterdicht jouw regenjas is. De cijfers zitten tussen de 0 en 30.000 en worden aangegeven in millimeters. Deze cijfers kun je vaak vinden op kleding en geven aan of het kledingstuk water­afstotend is of water­dicht. Tussen 0 en 1.000 millimeter is de stof waterafstotend, maar niet waterdicht. Met die aanduiding weet je zeker dat jou kledingstuk bestand is tegen lichte regen. Informeer bij aankoop hier goed naar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je eropuit trekt.

Stel je gaat op vakantie naar Costa Rica in het regenseizoen, dan is het fijn als je helemaal droog blijft. Waterdichte kleding is dan een perfecte uitkomst. In deze kleding blijft je gegarandeerd droog. Ook tijdens hevige regenbuien die lang duren want het materiaal is erop gemaakt om geen water door te laten. Zo kun je met een gerust hart die regenbuien trotseren.

Waterdichtheid
We hadden het al kort over waterafstotende stof, maar wanneer is iets écht waterdicht? Dat is simpel: hoe hoger het getal, hoe hoger de waterdichtheid. Deze wordt gemeten door middel van een waterkolom. Dit is en pijp met een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter. Deze wordt verticaal op een kledingstuk geplaatst. Daarna wordt er water in gegoten en wordt er bekeken hoeveel millimeter water er voor nodig is totdat het kledingstuk begint te ‘lekken’. Dit is dan de waterdichtheid. Stel een kledingstuk heeft een dichtheid van 10.000 millimeter, dan betekent dit dat de jas bij tien meter water pas het water doorlaat.

Wat past bij mij?
Met een waterdichtheid tussen de 1.000 en 5.000 millimeter kun je erop rekenen dat het kledingstuk bestand is tegen de regen, maar niet waterdicht is. Compleet waterdicht wordt de stof pas tussen de 5.000 en 15.000. Wel is het zo dat als er druk op het materiaal ontstaan, bijvoorbeeld als je lang zit, er een kans is dat het water tóch door de kleding heen lekt. Voor elke outdoor sport is een andere dichtheid te adviseren, maar voor de meeste outdoor fanaten zit je met deze dichtheid wel goed.

Ga je wel eens op wintersport en ben je een fanatieke skiër of snowboarder? Dan is een dichtheid tussen de 15.000 en 30.000 millimeter aan te raden. Dan blijf je compleet waterdicht zelfs als er veel druk op de kleding staat én als je in ondiep water terechtkomt. Houd er rekening mee dat hoe hoger de dichtheid, hoe lager het ademend vermogen van de stof. Een dichtheid van 30.000 millimeter of hoger zal nooit water doorlaten, maar zal, in veel gevallen, niet ademen.

Ook niet vergeten: waterdichte naden en ritsen. Niets vervelender dan een waterafstotende jas die wél water doorlaat via de naden. Let daarom goed bij je aankoop op deze punten.

Ademend vermogen
Vocht moet ook uit je kleding kunnen ontsnappen. Jouw wintersportkleding moet dus ook ademend zijn. Want als waterdamp niet kan ontsnappen, word je alsnog – van binnenuit – nat en krijg je het waarschijnlijk koud. Een ademende stof voert waterdamp door het materiaal heen naar buiten af, weg van je lichaam. Hoe goed de stof dat doet, wordt uitgedrukt in een getal gemeten in ‘g’ of gram. Hoe groter het getal, hoe groter het ademend vermogen van de stof. Dat betekent dat 5.000 g overeenkomt met een laag ademend vermogen en 20.000 g met een hoog ademend vermogen. Het ademend vermogen wordt óf afzonderlijk vermeld, naast de waterdichtheid in mm, óf er wordt slechts één getal genoemd. Dan geldt het getal voor beide factoren.

 

Het 3-lagen systeem
Dit systeem is een manier van kleden, verspreid over meerdere lagen.  Aan de hand van de weersomstandigheden en de aard van je inspanningen kun je een keuze maken uit de technische kledinglagen die je die dag nodig hebt. Met gevoerde kleding kan dat niet.

Het beste kun je het 3-lagen systeem als een richtlijn zien: bij kou draag je drie lagen, maar als het warmer is kun je de tussenlaag weglaten. Ter illustratie van het systeem hanteren we de volgende verdeling:

•Thermisch ondergoed (onderlaag) voor basiswarmte, vochtregulering en comfort.

•Een ‘midlayer’ (tussenlaag) voor extra warmte, warmtebehoud en comfort.

•Een ‘hardshell’ (buitenlaag) hoge slijtvastheid, scheur­­bestendigheid, bewegingsvrijheid, vocht­afvoer en beschermt uitstekend tegen alle weers­invloeden.

Accessoires en gadgets
Waterdichtheid is niet alleen van toepassing op kleding, maar ook op elektronica zoals horloges en je telefoon. Als je even niet denkt aan het mobieltje in je achterzak als je tijdens een survivaltocht onverhoopt in het water terecht komt, kan dit zomaar het einde betekenen van deze elektronische vriend. Hiervoor is een handig systeem in het leven geroepen: de IP-score (Ingress Protection Rating). De score wordt aangegeven met de letters IP en één of twee cijfers. Dit staat vaak in de beschrijving óf op we website van de fabrikant onder ‘specificaties’. De getallen geven aan in welke mate er bescherming is tegen vaste en vloeibare invloeden.

Het eerste getal varieert tussen de 0 en 6 en geeft aan hoe goed je gadget beschermt is tegen vaste invloeden van buitenaf zoals objecten en stoffen. Het tweede getal geeft aan hoe goed het object beschermt is tegen vocht. Een moderne mobiele telefoon heeft IP-68 score. Dit betekent dat hij volledig beschermt is tegen stof én geheel waterdicht is! Als er een X staat op de plaats van het eerste of tweede cijfer wil dit zeggen dat het object hier niet op getest is.

Zoals gezegd varieert het eerste getal tussen de 0 en 6.

• 0: Biedt geen bescherming.
• 1: Beschermt tegen oppervlakkige aanraking van bijvoorbeeld je hand en tegen het indringen van voorwerpen groter dan 50 millimeter.
• 2: Beschermt tegen aanraking met een vinger en voorwerpen groter dan 12,5 millimeter.
• 3: Beschermt tegen aanraking met een werktuig en vaste voorwerpen groter dan 2,5 millimeter.
• 4: Beschermt tegen contact met een werktuig, een draad en voorwerpen groter dan 1 millimeter.
• 5: Is aanrakingsveilig omdat de behuizing helemaal dicht is. Hij is niet compleet bestand tegen stof, maar genoeg om een goede werking niet te storen.
• 6: De laatste in de rij is net zoals nummer 5 helemaal aanrakingsveilig vanwege de compleet dichte behuizing. Het enige verschil is dat 6 ook helemaal stofvrij is en het apparaat dus volledig beschermt bent hiertegen.

Het tweede getal geeft aan hoeveel vocht het apparaat kan verdragen. Spatwater of geheel waterdicht? Je ziet het aan de tweede notering. Dit varieert tussen de 0 en de 9. Globaal gezien betekent dit:

• 0: Biedt bescherming
• 1: Drupdicht Type I *
• 2: Drupdicht Type II *
• 3: Spatdicht
• 4: Plensdicht
• 5: Sproeidicht
• 6: Waterbestendig
• 7: Dompeldicht
• 8: Waterdicht
• 9: Vochtdicht

*Notering 1 en 2 zijn beide drupdicht wat betekent dat het object niet zal beschadigen bij vallende druppels.

Horloges
Horloges zijn een andere categorie. Deze hebben een eigen klassensysteem waarop aangegeven wordt in hoeverre het horloge bestand is tegen water. Waterproof is geen enkel horloge. Daarom wordt de term ‘water resistant’ gebruikt. Meestal vind je achterop het horloge de klasse. Verschillende activiteiten vragen om verschillende klasses. Zo vind je horloges die geschikt zijn voor een dagje luieren op het strand en zwemmen, maar ook voor watersporten of diepzeeduiken. Lees je van tevoren goed in over het type wat je zoekt.

Terug naar het overzicht