Wat neem je mee tijdens een sneeuwschoenwandeling?

Door Outdoorspecialist - 15 januari 2021 - Advies
Wat neem je mee tijdens een sneeuwschoenwandeling?

Sneeuwschoenwandelen, op rackets door een stil winterlandschap stappen. Dat klinkt heerlijk en dat is het ook. Maar wat moet je nou meenemen tijdens een sneeuwschoenwandeltocht? Het antwoord is simpel: alles wat je mee zou nemen op een normale wandeltocht, plus een paar extra’s.

Sneeuwschoenen
Ja, zonder sneeuwschoenen geen sneeuwschoenwandeling. Je hebt sneeuwschoenen in alle soorten en maten. Van eenvoudige exemplaren tot dure modellen voor expedities in zwaar alpine terrein. Dat betekent gelukkig niet dat je nu meteen diep in de buidel moet tasten voor een set sneeuwschoenen, in de meeste wintersportgebieden zijn sneeuwschoenen gewoon te huur.

Stokken met brede tellers
Telescopische wandelstokken met brede tellers zijn een must. Ze helpen je je evenwicht te bewaren. Maar let op: ga niet zomaar met een willekeurige wandelstok de sneeuw in! Zorg ervoor dat je stokken hebt met brede tellers. Die tellers zorgen ervoor dat je stokken niet te diep wegzakken in de sneeuw. Een setje reserve-tellers is ook fijn, mocht je er per ongeluk een stukslaan op een steen die onder de sneeuw verstopt ligt.

Reserve-onderdelen
Sowieso zijn reserve-onderdelen voor je sneeuwschoenen handig om mee te nemen. Een bandje  scheurt zo, en zeker als je nog niet vaak op rackets hebt gestaan, maak je makkelijker een misstap, waardoor er iets ­kapot kan gaan. Een ­multitool is ook altijd handig. Dan kun je kleine schade makkelijk repareren.

Waterdichte winterwandelschoenen
Tijdens een sneeuwschoenwandeltocht bind je de sneeuwschoenen gewoon onder je normale hoge ­bergschoenen. Maar, zorg er wel voor dat je schoenen dan goed waterdicht zijn, en het liefst een beetje warm. Speciale geïsoleerde winterschoenen kunnen natuurlijk ook, maar met een paar goede wandelsokken zou je je voeten goed warm moeten houden.

Gamaschen
Gamaschen, of gaiters, zul je meestal wel nodig hebben. Zonder zul je al snel merken dat je schoenen vol sneeuw zitten. Niet lekker, erg nat en vooral erg koud. Sommige wandelbroeken zijn uitgerust met ­‘ingebouwde’ gamaschen, waardoor de sneeuw ook buiten blijft.

Lawine-uitrusting
Veel sneeuwschoenwandelroutes lopen buiten de geprepareerde pistes. Inderdaad, op plekken waar het lawine-risico een stuk groter is. Neem daarom een complete lawine-uitrusting mee: pieper, sonde, schep, alles. En net zo belangrijk: zorg dat je weet hoe je daarmee om moet gaan. Neem verder alle belangrijke voorzorgsmaatregelen, check de lawineberichten en ga niet op pad als het risico te groot is. Laat je anders leiden door een gids die de lokale omstandigheden goed kent. Dat is nog leuk ook!

Kaart en eventueel een gids
Over lawines gesproken: zorg ervoor dat je weet waar je wel en niet moet wandelen en dat je weet waar je bent. Oftewel: neem een goede kaart mee. Als alles onder een dik pak sneeuw ligt, zijn wandelpaden en ­herkenningspunten vaak wat minder goed te herkennen. Wat heet: in een stevige winter kunnen hele bergmeren verdwijnen onder de sneeuw. Je bent dus makkelijk gedesoriënteerd. Een goede wandelkaart doet wonderen, maar net zo leuk (en gezellig) is een berggids. Die kent de weg en kan je soms nog vele meer moois laten zien.

Winterkleding
Wat voor jou de lekkerste winterwandelkleding is, is natuurlijk persoonlijk. Sommigen zweren bij snowboard- of skibroeken, anderen willen niets liever dan een ‘echte’ wandelbroek. Het belangrijkste is dat je je in laagjes kleedt. Je zult het ongetwijfeld warm krijgen tijdens je sneeuwschoenwandeltocht, maar als je een tijdje vol in de wind loopt, of stil zit voor een pauze, zul je merken dat de kou ongenadig toe kan slaan. Je moet dus makkelijk laagjes uit- en aan kunnen trekken. ­Extra wanten of handschoenen zijn nooit verkeerd om mee te nemen.

Zonnebrand en zonnebril
Zomerspullen in de winter? Ja natuurlijk. Wintersporters weten hoe fel de weerkaatsing van de zon in de sneeuw is en ook hoe snel je daardoor kan verbranden. Een zonnebrandcrème met hoge factor en een zonnebril met gepolariseerde glazen mogen daarom niet ontbreken in je rugzak.

Rugzak
Naast dit alles neem je natuurlijk ook je gewone winterwandeluitrusting mee. Al die spullen gaan natuurlijk in een goede rugzak, die stevig en stabiel op je rug zit. Bij voorkeur zitten er ook banden aan waar je je sneeuwschoenen en je wandelstokken stevig aan kan bevestigen. En met een fel (rood) kleurtje val je goed op in het witte sneeuwlandschap.

Terug naar het overzicht