Wat maakt gravelbiken zo mooi?

Door Outdoorspecialist - 15 maart 2023 - Reistips binnenland
Wat is gravelbiken?

Heel simpel gezegd is gravelbiken gewoon fietsen over grindpaden, maar eigenlijk is die omschrijving iets te kort door de bocht. Gravelbiken is namelijk wel een serieuze sport. Eigenlijk is het een combinatie van mountainbiken en wielrennen. Je rijdt offroad over voornamelijk grindpaden, vandaar de term ‘gravel’ in de naam van de sport. Maar wat gravelbiken écht onderscheidt van mountainbiken en wielrennen, is defiets. Een gravelbike is namelijk een combinatie tussen een mountainbike en een wielrenfiets.

Dat betekent niet dat een gravelbike een ‘compromis’ is tussen een mountainbike en een racefiets, het is eerder een combinatie van de beste eigenschappen van die twee: stevig
en snel, geschikt voor ruiger terrein en voor op de weg. De banden zijn bijvoorbeeld veel dikker dan de banden van een ‘gewone’ wegfiets en ze hebben veel meer profiel, maar ze zijn ook weer niet zo dik als de banden van een mountainbike en het profiel op de banden is ook een stuk minder grof. Ook het stuur, het frame en de ergonomie zijn op die manier ontworpen. Daardoor ontstaat een fiets waarmee je alle kanten op kan!


En dat is één van de dingen die gravelbiken zo mooi maakt: de veelzijdigheid. Je rijdt met hetzelfde gemak over een grindweg als over een geasfalteerd fietspad. Ook leuk: veel gravelbikeframes zijn voorzien van meerdere bevestigingspunten waar je bidonhouders en bagagedragers aan kan monteren. Daardoor is een gravelbike ook nog eens de ideale fiets voor een bikepackingavontuur. Door de comfortabele maar gestroomlijnde houding kun je in een behoorlijk tempo lange afstanden afleggen en door de veelzijdigheid kun je op
veel meer plekken komen.

Waar kun je in Nederland gravelbiken?

En dat is één van de dingen die gravelbiken zo mooi maakt: de veelzijdigheid. Je rijdt met hetzelfde gemak over een grindweg als over een geasfalteerd fietspad. Ook leuk: veel gravelbikeframes zijn voorzien van meerdere bevestigingspunten waar je bidonhouders en bagagedragers aan kan monteren. Daardoor is een gravelbike ook nog eens de ideale fiets voor een bikepackingavontuur. Door de comfortabele maar gestroomlijnde houding kun je in een behoorlijk tempo lange afstanden afleggen en door de veelzijdigheid kun je op veel meer plekken komen.

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend van de erg populaire mountainbikeroutes, maar ook als gravellaar kom je hier ruimschoots aan je trekken. Kriskras door het gebied lopen prachtige paden waarvan velen onverhard zijn.

Zorg wel voor een goede navigatie, want niet alle paden zijn toegestaan voor fietsers en voor de mountainbikeroutes op de Heuvelrug heb je een speciaal vignet nodig. Een aanrader is de gravelroute die vanuit Lage Vuursche door het Gooi en de noordelijke kant van de Utrechtse Heuvelrug loopt. Een lange maar prachtige route.

 
Zuid Limburg

De heuvelachtigste provincie van Nederland staat bekend als dé fietsprovincie. En dan is het natuurlijk alleen maar logisch dat je hier met je gravelbike prima uit de voeten kan. Veel van de mountainbikeroutes in het gebied zijn namelijk goed te doen met je gravelbike. Echte aanraders zijn de mountainbikeroutes bij Echt en Susteren. Die staan bekend als trajecten voor beginnende mountainbikers, maar voor gravellaars zijn ze prima te doen! Zeker als je de routes aan elkaar verbindt, kun je hier heerlijk offroad kilometers vreten. 

 
De Achterhoek

De Achterhoek is een prachtig gebied voor een graveltocht. In het gebied zijn vijf specifieke gravelroutes uitgezet, maar de twee mountainbikeroutes bij Zieuwent en Winterswijk zijn op je gravelbike ook te doen! De routes volgen oude onverharde trekkerpaden, zandwegen en grindpaden door de bossen. Je fietst afwisselend langs kastelen, door bossen en tussen de akkers. Drie van de routes zijn trouwens echte gravelpacktours. Oftewel: bikepackingtours over gravelpaden. Een ideale manier om de hele Achterhoek in een fietstocht te ontdekken. Neem wel de tijd, want de kortste van de drie is meer dan tweehonderd kilometer lang. De langste is zelfs 340 kilometer! Ideaal voor een minivakantie dus.