Wat is duurzaam?

Door Outdoorspecialist - 26 augustus 2022 - Advies , Duurzaamheid

Wij houden van buiten en buiten houdt van ons. Als er ergens een plek is waar we bij de oorsprong van onszelf terechtkomen, dan is het buiten. Niet voor niets krijgt men steeds vaker een goede wandeling op doktersrecept voorgeschreven. De lucht en het groen heeft een helende werking. We maken ons in steeds grotere mate zorgen om het klimaat. 

Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over de verandering van het klimaat. Maar hetgekke is, dat minder dan de helft van de Nederlanders zich ook daadwerkelijk verantwoordelijk voelt voorklimaatverandering. Er lijkt dus een kloof te bestaan in het hebben van zorgen over het klimaat en de verantwoordelijkheid hierover.

Wat iemand als duurzaam ziet, verschilt ook nog per persoon. De één ziet iets als duurzaam wanneer het met dierenwelzijn te maken heeft, de ander ziet iets als duurzaam wanneer er zo min mogelijk broeikasgas wordt uitgestoten bij de productie. Er is hier geen goed of fout, maar deze zaken kunnen wel met elkaar conflic teren. De Verenigde Naties heeft duurzaamheid als volgt geformuleerd: ‘Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’.

Maar hoe zorg jij nu dat je bewuster en ecologisch verantwoord gaat leven? Met goede keuzes op het gebied van vervoer, eten en spullen kun je al een verschil ma ken. Over enkele tientallen jaren is het aardgas op en moeten we over op duurzame energie om onszelf niet afhankelijk te maken van andere landen. Om spaarzaam met de wereld om te gaan, is het goed om ver duurzaming te stimuleren. Een mooie ontwikkeling is dat iedereen bij zichzelf te rade gaat wat zij kan en wil gaan doen. Door kleine dingen te doen, valt er al best wat winst te behalen. Hoe zorg je ervoor dat je minder belastend bent voor de natuur?


Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te
voorzien in gevaar te brengen.
 
 
Produceer zo min mogelijk afval

Zwerfafval is één van de grootste ergernissen voor vakantiegangers. Zelfs op de meest ongerepte plekken kun je nog zwerfafval tegenkomen. Zakdoekjes, wikkels van snoep en energierepen en plastic flesjes, je komt het overal tegen. Vaak is het er niet eens ‘expres’ neergegooid, maar bijvoorbeeld weggewaaid uit een jaszak of een openstaande prullenbak. Dit is makkelijk te voorkomen door zelf minder plastic mee te nemen. Bijvoorbeeld door je energierepen zelf te bakken en te verpakken of een goede herbruikbare en duurzame outdoor-fles mee te nemen.

Verbruik minder energie

Zuiniger zijn met water en elektriciteit is een goede manier om significante duurzame stappen te zetten. Maak gebruik van zonne- en windenergie. De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak. Ook windenergie is schoon en afkomstig uit een bron die nooit opraakt. De CO-uitstoot is 50 keer lager dan van die van ‘grijze’ stroom. En vang je regen op in een regenton, dan kun je het later mooi gebruiken om de planten water te geven.


Laat de auto staan en vlieg minder

Snel naar het startpunt van een wandeling: dan pakken we de auto. De auto is een makkelijke manier om op je plaats van bestemming te komen. Met de auto rijd je simpel van je verblijf naar het begin- en eindpunt van die ene mooie wandelroute. Helemaal tijdens vakanties is het pakken van de auto verleidelijk; je wilt immers zo snel mogelijk aan die wandeling beginnen. Kijk in plaats van naar de auto eens goed naar het openbaar vervoer. Biedt het nemen van een trein of bus niet uist datgene waarom je vakantie viert: rust, ontspanning en nieuwe plekken ontdekken? In Nederland start bij bijna ieder station een verrassende wandeling, een ideale combinatie van comfort, gemak en toegankelijkheid. Veel vakantieregio’s bieden passen aan waarmee je als toerist voordelig van het openbaar vervoer én kabelbanen gebruik kan maken. Zo kun je tijdens je vakantie de auto even laten staan. De laatste jaren zijn de treinverbindingen van ons land flink verbeterd en er rijden meerdere comfortabele nachttreinen vanuit ons land direct richting de bergen. Bijkomend voordeel in plaats van een vermoeiende autorit: je komt uitgerust aan. Daarnaast heb je onderweg al kunnen genieten van prachtige vergezichten en ook fijn: je hoeft je geen zorgen meer te maken of je auto wel veilig staat.

Groene accomodatie

Toegegeven, het is optimaal ontspannen als je tijdens je vakantie in de watten wordt gelegd in een luxe hotel. Maar een luxe resort is niet altijd de meest milieuvriendelijke bestemming. Je kan ook voor een groene bestemming kiezen, een plek waar het toerisme kleinschalig gehouden wordt. Het Waddengebied wil in 2030 één van de duurzaamste bestemmingen van Europa zijn. Met andere woorden: een leefgebied én vakantiebestemming waar duurzaam eten, drinken, slapen, reizen en recreëren de norm is.
Het zoeken van een duurzame vakantiebestemming zal de voorpret voor een wandelbestemming een nieuwe dimensie geven. Een goede voorbereiding wordt een zoektocht die niet alleen even leuk is als anders, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Koop bewust

Duurzaam consumeren is eenvoudig. Door duurzame consumptie is het mogelijk om geld te besparen en om bewust om te gaan met het milieu. Duurzaam consumeren betekent dat u consumeert zonder dat dit nadelig is voor mens en milieu. Bijvoorbeeld door producten te kopen met een duurzaam keurmerk. Of producten die na gebruik een goede bestemming krijgen. Duurzame producten zijn in het algemeen niet veel duurder dan andere producten. Verdiep je in de merken, er is veel verschil in de benadering te vinden. Is het product kapot maar nog wel te repareren, dan heb je al snel weer een voordeel verdiend. Ook is het soms een betere keuze om een product te huren of te lenen als je weet dat je dit product maar een enkele keer of activiteit nodig hebt.Bij Outdoorspecialist staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De fabrikanten en merken die aan ons verbonden zijn hebben allemaal het thema duurzaamheid op de agenda staan. De komende tijd lichten we een aantal van onze partners uit die het voortouw trekken naar een schonere wereld. Bekijk onze blogs over duurzame merken als Sigg, Vaude en Rab.
 
 
Deel je duurzame tip en word beloond!

Naast onze eenvoudige tips zijn wij benieuwd naar jullie eigen initiatieven. Wat doe jij om je footprint zo klein mogelijk te houden? Deel jouw tip met Outdoorspecialist en wordt beloond!

Deel jouw tip!