Wandelen door de gevarieerde natuur van Texel

Door Outdoorspecialist - 25 juni 2020 - Reistips binnenland
Wandelen door de gevarieerde natuur van Texel

Voor een wandeling door ongerepte natuur hoef je helemaal geen duizenden kilometers te reizen. Vlakbij de Hollandse noordkust ligt namelijk al een wandel­paradijs: Texel. Op Nederlands grootste Waddeneiland komt zelfs de meeste verwende natuurliefhebber aan zijn trekken. Niet voor niets nam de bekende reisgids Lonely Planet Texel een paar jaar geleden op in zijn top-10 zomer­bestemmingen voor Europa.

Diverse natuur

Lonely Planet koos het Waddeneiland onder meer vanwege de “overvloed aan ervaringen die het reizigers biedt, zoals ongerepte duinen, natuurparken, fantastische verlaten witte stranden en bossen”. Hier sloeg de reisgids de spijker op de kop. Texel heeft namelijk zo’n 40 fantastische natuur­gebieden waar men doorheen kan wandelen. Ondanks de kleine omvang van het
eiland, tref je hier een grote verscheiden­heid aan land­schappen aan: polders, heide, bossen, duinen en
stranden. Hierin leven honderden soorten vogels en planten. Bovendien kent het eiland ook zijn eigen schapen­ras, dat nergens anders ter wereld voorkomt.

De Slufter verkennen

Als je op Texel gaat wandelen, moet je een bezoek aan natuurgebied De Slufter beslist niet overslaan. Eeuwen geleden probeerden inwoners dit gebied in te polderen, maar de zee bleek uiteindelijk te sterk. Hierdoor ontstond er een krekenlandschap, dat twee keer per dag volstroomt met zeewater. Alleen planten die tegen zout water bestand zijn kunnen er overleven, zoals zout­melde, zeekraal, zulte en lamsoor.

Vanwege zijn rijke flora, is het gebied ook een geliefde bestemming voor vogels. Oplettende spotters treffen hier onder andere steltlopers, sneeuwgorzen en strandleeuweriken aan. Het noordelijke deel van De Slufter is een beschermd broedgebied, maar het zuiden is voor bezoekers toegankelijk. En dit unieke landschap kan je natuurlijk het beste te voet verkennen.

Mooie vogels en planten

Een ander natuurgebied is De Mokbaai, die ook wel ‘de Waddenzee in het klein’ wordt genoemd. De baai grenst aan het jungle-achtige duingebied De Geul, die de grootste lepelaarkolonie van Nederland herbergt. Texel heeft verder nog een gemengd loof- en dennenbos met prachtige orchideeën in Het Alloo en een vogelrijk wandelgebied De Robbenjager te bieden.

Andere activiteiten

Dit alles is natuurlijk slechts een greep uit het vele natuurschoon dat het Waddeneiland wandelaars te bieden heeft. Naast mooie wandelingen zijn er nog tal van andere activiteiten waar je op het eiland van kan genieten. Zo kan je een fietstocht maken, de zeven karakteristieke dorpjes bezoeken of je smaakpapillen verwennen met het Texelse bier, wijn of de ambachtelijke melkproducten.

Tips voor wandelen bij warm weer

De afgelopen jaren worden de Nederlandse zomers steeds warmer. Enerzijds levert dit meer wandeldagen op, maar dit betekent ook dat we vaker met extreme hitte te maken krijgen. Als je Texel in de zomer gaat verkennen, kan je je daarom beter goed voorbereiden. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.

• Wandel in een rustiger tempo. Door langzamer te lopen produceert je lichaam minder warmte en hoeft het daardoor ook minder warmte af te voeren. Las verder voldoende pauzes in bij warm weer.

• Zorg dat je voldoende drinkt. Bij warm weer verlies je meer vocht dan normaal. Let er daarom op dat je genoeg water binnenkrijgt. Hierbij heeft het geen zin om meer dan een liter per uur te drinken. Het lichaam kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid vocht opnemen.

• Eet licht verteerbaar voedsel en eet ook niet te veel. Hoe zwaarder je eet, hoe meer warmte je lichaam moet produceren om het voedsel te verteren. Zorg er wel voor dat je via het voedsel voldoende zout binnenkrijgt.

• Draag luchtige kleding van ademende stof (geen katoen). Vermijd zwarte kleding; zwart absorbeert warmte. Bij felle zon, kan je daarnaast beter iets op je hoofd dragen, om een zonnesteek en uitdroging te voorkomen. Ben je te veel blootgesteld aan de warme zonnestralen, let dan op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Deze kunnen wijzen op een zonnesteek of vochttekort.

• Neem zonnebrand mee met een hoge beschermingsfactor en smeer jezelf voor je gaat wandelen in.

• Zoek regelmatig de schaduw op als dat mogelijk is en zorg voor verkoeling.

• Probeer wandelen op het midden van de dag te vermijden. Tussen twaalf en drie uur ’s middag is de zon namelijk op zijn felst. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends wandelen of later op de avond.

Terug naar het overzicht