Verleng de levensduur van je regenkleding

Door Outdoorspecialist - 12 oktober 2022 - Advies , Duurzaamheid , Merken
Niets zo vervelend als verrast worden door een aanhoudende regenbui. Erger wordt het natuurljk als je merkt dat je regenjas je niet langer droog houdt. Investeren in een goede regenjas is belangrijk, maar het is net zo belangrijk om er zorg voor te blijven dragen. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je jas, maar zorgt er ook voor dat de waterafstotende en ademende eigenschappen optimaal blijven functioneren. De onderhoudsroutine is tweeledig en is een eenvoudige manier om voor je spullen te zorgen, dit zal je droog houden wanneer je van het buitenleven geniet!


De eerste reden dat je technische regenkleding kan falen, is als het vuil wordt. Dit kan zijn van vuil dat in de regen wordt meegevoerd, wind of zelfs de opeenhoping van zweet en oliën van je lichaam naar de jas. Vuil trekt water aan, maar kan ook de vezels van je kledingstuk blokkeren, waardoor het ademend vermogen
wordt verminderd. Dit is de reden waarom je tijdens een inspanning je klam en vochtig kunt voelen in je jas. Het regelmatig reinigen van je jas kan dit voorkomen
en hierbij wordt ook de waterafstotende werking beschermd. De eerste stap in je nazorgroutine is schoonmaken. Het is belangrijk om te reinigen met een technische reiniger in plaats van een regulier wasmiddel. De reguliere wasmiddelen bevatten namelijk verzachters die water vasthouden, dit zal hetzelfde effect hebben als een opeenhoping van vuil of zweet. 


Technische reinigingsmiddelen, zoals Nikwax Tech Wash, zullen je kleding veilig reinigen en ook voorbereiden voor een eventuele behandeling met een impregneermiddel. Vaak zal enkel reinigen de waterafstotende en ademende eigenschappen voldoende doen heropleven. Echter, als de jas na het reinigen toch nog water opneemt dan is het tijd om deze opnieuw te impregneren. Impregneermiddelen zoals bijvoorbeeld Nikwax TX. Direct bevatten vaak elastische waterafstotende polymeren die zich hechten aan textielvezels, waardoor de ruimtes tussen open en ademend blijven en toch waterafstotende bescherming bieden. Ze rekken en bewegen mee met de stof waardoor het kledingstuk comfortabel blijft. Deze coating moet na verloop van tijd opnieuw worden aangebracht, dus als je jouw kledingstuk nat voelt worden of als het water niet langer op je jas parelt, zelfs na een wasbeurt, is dit een goede indicator dat het tijd is om opnieuw te impregneren. Nikwax Tech Wash en TX. Direct kunnen beide veilig worden gebruikt in de wasmachine. Ze zijn PFC-vrij, gebruiken geavanceerde elastomeertechnologie, zijn niet getest op dieren en zijn niet permanent. Nikwax maakt gebruik van formuleringen die maximale effectiviteit leveren en tegelijkertijd de impact op het milieu minimaliseren.

Benieuwd geworden naar de producten van Nikwax? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment.

Shop Nikwax