Tips voor een traditionele herfst in de Alpen

Door Outdoorspecialist - 30 september 2022 - Reistips buitenland
De herfst is een heerlijk wandelseizoen. Niet alleen kun je in de bergen genieten van een bijzondere periode en prachtige natuur, in de dorpen en steden kun je allerlei bijzondere tradities beleven. Dat maakt de herfst een prima seizoen om stad en natuur te combineren.

De herfst is een belangrijke periode in de Alpen. Van oudsher waren de meeste Alpenbewoners boer. Dat betekende dat in de nazomer en de vroege herfst hard gewerkt moest worden om de oogst voor het invallen van de winter binnen te halen en ervoor te zorgen dat iedereen, mens en dier, er voor de komende winter warm bij zat en voldoende eten had. Maar juist daarom is de herfst ook een feestelijke periode. Veel tradities draaien om het vieren van een succesvolle oogst, en uiteraard ook de dankbaarheid daarvoor. En omdat veel van deze feesten zo verankerd zijn in het leven in de bergen, kun je er zowel in de dorpen en steden, als in de bergen van genieten. Zeker aan de zuidkant van de Alpen, waar de temperaturen nog relatief hoog zijn.

Geniet van de appeloogst

In september en oktober worden de appels geoogst. Zeker rondom Meran draait alles in de herfst om de appels. Tijdens wandeltochten tussen de boomgaarden zul je zien dat het een drukte van belang is in de boomgaarden, waar heel wat appels geoogst worden. En bij veel (vakantie)boerderijen kun je hier volop van meegenieten. Bijvoorbeeld tijdens een rondleiding op een fruitboerderij, waar boeren je vaak graag alles vertellen over hun werk. En natuurlijk is er ook volop gelegenheid om van de oogst te genieten, want de keuken hier staat bekend om talloze lekkere recepten waar appels in verwerkt worden.


Almatrieb, het vee komt thuis

De meest bekende traditie in de nazomer en herfst is wellicht de Almabtrieb. In september en oktober (afhankelijk van het weer) brengen de boeren hun vee van de almen terug naar het dal, vaak in een vrolijke optocht. Dat gebeurt het meest in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Je kan dan natuurlijk hoog de bergen in om de stoet langs te zien trekken, maar juist in de dor-pen kun je het beste van het feest genieten. Daar wordt de Almabtrieb vaak omgeven met allerlei leuke dorps-feesten. Laat je trouwens niet bedriegen door de Duits-talige naam van de Almabtrieb. In de Franstalige delen van Zwitserland wordt dit gewoon Désalpe genoemd. In het Zwitserse Justital vindt voorafgaand aan de Almabtrieb nog een ander bijzonder feest plaats. Tijdens het traditionele Chästeilet gaan mensen juist eerst nog even de bergen in. Volgens de traditie wordt de kaas die de afgelopen zomer van de melk gemaakt is, onder de boeren verdeeld. Bij het feest horen wandeltochten vanuit het dal naar de Spicherberg, waar het feest plaatsvindt

 
Kastanjefeesten

In delen van Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje worden elke herfst kastanjefeesten gevierd. Als de tamme kastanjes geoogst zijn, worden ze gepoft en lek-ker opgegeten. Tijdens het feest geniet je niet alleen van de kastanjes, maar in de dorpen ook van markten, muziek, lokale lekkernijen en uiteraard veel gezelligheid! Feesten vind je veel in Ticinio (Zwitserland) en in Zuid-Tirol (Italië) waar de tamme kastanjes eeuwenlang een belangrijk deel van de voedselvoorziening waren. Die feesten vinden vaak op markten in de dorpen plaats, maar in sommige gebieden zijn er ook heuse kastanjetochten, waarbij je wandelend langs allerlei plekken komt waar je kan genieten van de lokale specialiteiten die van de kastanjes gemaakt worden.


Traditioneel Törggelen

Een andere traditie die echt typisch is voor Zuid-Tirol, is törggelen. Als de eerste jonge wijn klaar is voor con-sumptie, wordt daar -natuurlijk- lekker van genoten. De traditie zou zijn ontstaan doordat de wijnboeren de wijn die gemaakt werd van hun net geoogste druiven, alvast proefden en daar een feestje van maakten. Bij het törggelen komt natuurlijk niet alleen de wijn op tafel, maar wordt er genoten van veel meer lekker eten. De traditie is bekend in Zuid-Tirol, maar je kan er op meer plekken van genieten. Extra leuk is het, om vooraf-gaand aan een avondje törggelen een stevige tocht tus-sen de wijnranken te maken. Genieten van wijn kan trouwens op veel meer plekken in de Alpen. Ook in Zwitserland wordt er genoten van de jonge wijn. Bijvoorbeeld tijdens de grote wijnfeesten in Neuchatel.


Oktoberfest

Het Oktoberfest is wellicht een van de meest bekende herfsttradities. Het feest staat tegenwoordig vooral bekend als het feest waarbij talloze mensen in traditionele kleding zich te goed doen aan enorme hoeveelheden bier. Van origine wordt tijdens het feest eigenlijk de trouwdag van de Beierse koning Ludwig I gevierd. Daardoor vindt de meest bekende en grootste viering van het Oktoberfest in München plaats, maar op veel meer plekken in de Duitstalige gebieden van de Alpen wordt het feest gevierd.

 
 
3 keer prachtig wandelen in Luxemburg

Begin dit jaar tipten we je drie prachtige wandelgebieden in Luxemburg; een prachtig gebied waar het ook goed toeven is in de herfst!

Lees meer
 
 Dit artikel is samengesteld door Bergen Magazine