Thermo time

Door Outdoorspecialist - 08 december 2020 - Advies
Thermo time

De winter is aangebroken maar dat wil niet zeggen dat je binnen moet blijven. Met de juiste onderkleding en sokken kan je zonder problemen de kou trotseren. De eerste laag heeft een cruciale functie om je lichaams­temperatuur op peil te houden. Hoe werkt dit nu precies? En waar moet je op letten bij aanschaf van thermische kleding? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Lichaamstemperatuur

Het is een misvatting dat thermische kleding vooral warm moet zijn. Het zorgt er juist voor om je eigen lichaamstemperatuur stabiel te houden. Als gevolg van een inspanning produceert je lichaam warmte en transpiratie. Verdamping van vocht zorgt voor een verkoelend effect. Dit resulteert in afkoeling bij lage temperaturen wat uiteindelijk spierproblemen en verkoudheid kan opleveren. Thermische onder­kleding beschermt je hiertegen. Daarnaast is het ook nog van belang in wat voor omstandigheden je eropuit gaat. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen milde temperaturen in Nederland en extreme kou in Lapland.

Wat voor type onderkleding heb ik nodig?

Van synthetisch tot natuurlijke vezels, dik tot dun en ruime tot nauwsluitende pasvorm. Je hebt onderkleding in alle soorten en maten. Je past het type onderkleding aan op de activiteit en omstandigheden. Let op voor welk materiaal je kiest. Katoenen kleding staat er bijvoorbeeld om bekend dat het lang vocht vasthoudt en slechts langzaam droogt. Hierdoor gaat waardevolle lichaamswarmte verloren en krijg je het koud.

Ga je bijvoorbeeld in de winter wandelen in de Alpen, dan zul je eerder kiezen voor een natuurlijke optie zoals Merino wol die warmte lang vast kan houden. Merino wol heeft een uitstekende ademende werking, reguleert temperatuurwisselingen, is zacht en droogt snel. Bovendien is Merino wol geur neutraliserend waardoor je het meerdere dagen kan dragen zonder dat het gaat stinken. Wel zo fijn als je meerdere dagen op pad gaat. Moet je een zwaardere inspanning leveren in een gematigde buitentemperatuur? Dan is synthetisch ideaal want het voert het vocht snel af waardoor je niet te veel zal opwarmen of afkoelen bij een stevige wandeling. Maar ga je in het voorjaar de prachtige natuur in eigen land opzoeken, dan kom je al snel uit bij een dunnere en verkoelende synthetische lijn. Deze houdt nagenoeg geen vocht vast en biedt optimale verkoeling in de lentezon. Uiteraard zijn ook je overige lagen van
invloed op je warmtehuishouding. Houd hier rekening mee en raadpleeg een adviseur van de Outdoorspecialist voor meer informatie.

Pasvorm

Onderschat niet het belang van een goede pasvorm. Onderkleding moet als het ware aanvoelen als een tweede huidlaag. Dit verhoogt het draagcomfort en garandeert een optimale werking. De onderkleding van de betere merken hebben flex zones verwerkt in de schouders, ellebogen en knieën die zorgen voor een maximale bewegingsvrijheid. Bovendien sluit het goed aan waardoor transpiratie snel wordt afgevoerd.

Don´t forget your socks!

Onder de eerste laag schalen we ook functionele wandelsokken. Net zoals bij onder­kleding reguleren sokken je lichaams­tempera­tuur en houden ze je voeten droog in alle weers­om­standig­­heden. Met de medium of dikkere sok kan je in vlak tot heuvel­achtig terrein prima uit de voeten. Deze is uiter­­mate ge­schikt voor de winter dankzij een hoog percen­tage Merino wol.

Voor het hooggebergte hebben de meeste leveranciers ook nog dikkere sokken en deze bieden je bescherming in extreme condities. Een mix van Merino wol en andere functionele stoffen zorgen ervoor dat je klaar bent voor elke expeditie die je te wachten staat.

Besluit je toch om de warmte van de open haard op te zoeken, dan doe je jezelf een plezier met een comfortabele pantoffel. Het pluche aan de binnenkant is vaak gemaakt van Merino wol en voelt zacht en aangenaam aan. Een elastaan boord bij de enkels voorkomt dat de schacht gaat glijden.

Ga voor het complete aanbod langs bij één van de Outdoorspecialisten.

Terug naar het overzicht