Stekende pijn in mijn voorvoeten verpest mijn wandelplezier!

Door Outdoorspecialist - 22 januari 2021 - Columns , Voetklachten
Stekende pijn in mijn voorvoeten verpest mijn wandelplezier!

Je bent tien kilometer op weg, lekker trainen voor de 4-daagse. En dan begint het gezeur weer, het lijkt wel of de sok dubbel zit onder jouw voeten. Even stoppen en de sok rechttrekken maar. Het gaat weer even goed maar na tien minuten begint jouw voorvoet weer te tintelen en ontstaat er een stekende pijn onder uw voorvoet. Grote kans dat je last hebt van een spreidvoet.

Wat is een spreidvoet?

80% van de bevolking heeft een spreidvoet. Dit grote percentage wordt veroorzaakt doordat de intrinsieke voetspieren in de voorvoet overdwars niet sterk genoeg zijn om de boog intact te houden. Gelukkig heeft de helft hiervan helemaal geen last tijdens het wandelen. Maar voor de andere helft kan het heel vervelend zijn en jouw wandelplezier behoorlijk verpesten. Klachten die horen bij een spreidvoet zijn onder andere dove, tintelende tenen of het gevoel van een dubbel zittende sok tot een stekende pijn onder de bal van de voet.

De voorvoetboog is essentieel voor de afzetfase van de voet. Wanneer deze te ver doorzakt knel je de zenuwen af in de voorvoet wat resulteert in een tintelend gevoel tot stekende pijn.

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Het helpt wanneer je je schoenen uit doet en je voeten even masseert. Maar ja, dat is natuurlijk niet geen blijvende oplossing. Gelukkig zijn er ook oplossingen die een blijvend goed resultaat opleveren.

Het begint allemaal met de juiste schoenen, zeker niet te smal maar ook niet te breed. Te smalle schoenen zorgen ervoor dat jouw voeten te strak in de schoen komt te zitten waardoor ze afgekneld worden. Te brede schoenen zorgen ervoor dat je als het ware de schoenen vast moet houden door een soort van knijpen waardoor de voeten verkrampt in de schoen komen te zitten. Heb je de goede schoenen gevonden dan kan een sportpodoloog over het algemeen met een simpele aanpassing je verder helpen door de voetboog iets meer te ondersteunen.

Wees voorzichtig voor jouw voeten en zorg ervoor dat je met de juiste schoenen op pad gaat.

Veel wandelplezier toegewenst!

Deze column is geschreven door René Vos. Hij is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sport- en wandelschoenen. René Vos is tevens de trotse eigenaar van twee outdoor- en sportzaken in Gorssel en Apeldoorn.

www.rene-vos.nl

Terug naar het overzicht