Slijtage in de enkel

Door Outdoorspecialist - 26 juli 2022 - Columns , Voetklachten

We zien het steeds vaker, artrose in de enkel. Een zeer vervelende pijn, maar wat is het eigenlijk? Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Een gewricht is een plek
waar twee of meer botten bij elkaar komen en waartussen beweging mogelijk is. Bekende gewrichten zijn: enkel, knie schouder en pols. In deze column verdiepen we ons wat meer in het enkelgewricht.


Artrose

Om beweging van botten ten opzichte van elkaar pijnloos te laten verlopen, heeft ons lichaam kraakbeen aan het einde van de botten toegevoegd. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij enkelartrose is er sprake van kraakbeenschade of slijtage in het enkelgewricht. Helaas is deze slijtage normaal bij het ouder worden, maar bij artrose is er sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen waardoor de botten langs elkaar schuren en het lichaam kan dit niet meer repareren.
Doordat de botten langs elkaar glijden kunnen er botuitstulpingen ontstaan aan de randen van het gewricht ook wel osteofyten genoemd. Deze osteofieten makenbeweging van het gewricht nog moeilijker en pijnlijker waardoor de enkel dik kan worden.

 


Mogelijke oorzaken van Artrose in enkel
- Enkelfractuur, vaak ontstaat artrose nadat er een breuk is ontstaan. Een enkelbreuk gaat vaak samenmet kraakbeenschade.
- Ontstekingen


Klachten
Artrose in de enkel zorgt vaak voor een pijnlijke enkel bij beweging. Daarnaast kan de enkel opzwellen en kan er pijn ontstaan na inspanning.


Hoe weet ik of ik last heb van artrose in de enkel?
De beste manier om artrose in het enkelgewricht vast te stellen is door het maken van een röntgenfoto. Het enkelgewricht (bovenste spronggewricht) zit vlakbij het onderste spronggewricht. Met een röntgenfoto is het goed te zien of er slijtage van het kraakbeen in een van de gewrichten zit.


Ik heb artrose in het enkelgewricht. Wat nu?
Artrose is natuurlijk niet fijn maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten;
- Beperk de mate van beweging van het gewricht. Door het dragen van schoenen met een stevige schacht en een stevige zool die goed afwikkelt, voorkom je onnodige beweging van het gewricht.
Hierdoor hoeft jouw enkel minder hard te werken waardoor de klachten beperkt blijven.
- Zorg voor een goed ondersteunende zool; als je ervoor zorgt dat het “fundering” van jouw voeten (de zool) stevig genoeg is, verminder je de beweging in het gewricht waardoor de pijn minder zal zijn
René Vos is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sporten wandelschoenen. Hij is tevens de trotse eigenaar van twee outdoor- en sportzaken in Gorssel en Apeldoorn.