RÉMI Op stap met jezelf

Door Outdoorspecialist - 29 april 2024 - Columns

Ik ben een groot sociaal dier. Veel mensen vergelijken mij vaak met een labrador die altijd overal kwispelend op af gaat. Overigens geldt de vergelijking niet alleen omdat ik graag in de buurt van mensen ben, maar ook omdat ik altijd als een labrador van alles het huis in sleep. Overal waar ik naartoe reis, dichtbij of ver weg, stuit ik altijd wel op iets dat ik graag meeneem omdat het mijn herinnering levend houdt, zoals een stuk drijfhout of een mooie steen.

 
Natasha Bloemhard

Maar diep in mij schuilt ook een kluizenaartje, een Einzelgängertje die het heerlijk vindt om geluid af te breken, te verstommen in stilte en de wereld vorm te geven met dromen. Dat is het moment dat ik ga zwerven. In mijn uppie. Soms speelt zich het alleen in mijn hoofd af, andere keren trek ik er letterlijk op uit. Zo trok ik laatst naar de bossen van Lage Vuursche, mijn achtertuin, om een grote ronde te gaan lopen die ik vaak loop. Maar na de eerste honderd meter op het bekende pad nam ik opeens, als door een magneet getrokken, een andere afslag en liep ik op een pad dat ik nooit eerder had gezien. Het voelde heel bevrijdend, alsof ik door mijn eigen kaders heen brak. Het werd mijn uitdaging om zoveel mogelijk parallel te gaan lopen aan de vaste route die ik door en door kende. Maar dan zonder vaste punten van herkenning, paaltjes met kleurtjes of gps met waypoints. Ik ging de klus klaren met mijn eigen richtingsgevoel. Angst om te verdwalen ken ik niet snel, ik hoop er eerder op. Maar dat gebeurde (dit keer) niet en na twee uur stond ik weer op het beginpunt en was er euforie. Niet zo zeer over het feit dat ik de onbekende weg had weten te vinden maar vooral omdat ik me realiseerde hoezeer de drang om te willen zwerven in mijn genen ligt verankerd en vast onderdeel is van mijn zijn.


Maar voor mij is het juist verbonden met het avontuur dat allemaal op je pad kan komen als je dingen alleen doet 
 

Dankzij mijn ouders die de moed hadden om me de ruimte en het vertrouwen te geven om die genen te ontwikkelen. Als kleuter liep ik al weg van het speelplein waar in die tijd nog geen hekken omheen stonden en zocht ik mijn weg door de weilanden, waar ik zelf amper boven de paardenbloemen uitstak, terug naar huis. Voor een dreumes van 4, 5 jaar oud was die halve kilometer naar huis een soort thru-hike. Toen ik eenmaal een driewieler had reeg ik stratenlang de stoepen van mijn geboortedorp Voorschoten aaneen. In mijn tienerjaren ging ik in de zomervakantie op Tienertoer en stapte ik gewoon in treinen zonder te weten waar ze naartoe gingen. Later, toen ik op de basisschool zat en in Soest woonde, liep ik door de bossen, langs weilanden in tien avontuurlijke kilometers naar Amersfoort. Alléén. Niemand van mijn klasgenootjes moest er ook maar denken om dat te doen. En ik vond het heerlijk. Thuis dook ik vaak in mijn favoriete boek ‘Alleen op de Wereld’ van Hector Malot. Dit klassieke verhaal uit 1878 over de vondeling Rémi was veel meer dan alleen een tranentrekker. Voor mij was het eerder een heldenepos vol spanning en avontuur. Maar ook voelde je mee met het sociale onrecht waar Rémi mee te maken kreeg, zoals kinderarbeid, daklozen en het lot van mensen werkzaam in de kolenmijnen. Het boek raakte zoveel harten dat ‘je Rémi voelen’ tot op de dag van vandaag een vaste uitdrukking is in onze Nederlandse taal. Het wordt (vaak negatief) geassocieerd met je ‘alleen op de wereld’ voelen. Maar voor mij is het juist verbonden met het avontuur dat allemaal op je pad kan komen als je dingen alleen doet. Dat is de magie die ruim een eeuw na het verschijnen van het boek nog steeds niet is uitgewerkt. De moraal van dit verhaal? Ga eens wat vaker op stap met jezelf. En heb je Malot nog niet gelezen? Doe het dan alsnog.

WE ARE SALT
Wij zijn een community van trail seekers en happy dreamers. Wij doen niets liever dan buiten de lijntjes kleuren. Altijd op zoek naar avontuur en aangemoedigd door het verlangen om nieuwe te dingen te leren. Ons leven en werk zijn gebaseerd op een waargebeurde fantasie waarin de outdoor lifestyle en de kracht van creativiteit positieve verandering brengen. Zo brengen wij Salt tot leven in alles wat wij doen. Ben jij ook zo’n vrijbuiter? Steun ons dan in onze missie en word lid van Salt. To explore, play, connect and grow. 

Natasha Bloemhard | Oprichter Salt
Getsalt.com | @saltmagazine