Podologie: Meten is weten

08 juli 2024 - Advies , Columns , Voetklachten

Misschien heel voor de hand liggend, maar ben je toe aan een paar nieuwe wandelschoenen, zorg er dan voor dat je jouw voeten goed laat opmeten. Als het goed is krijg je in onze winkels van de outdoorspecialist niet snel de vraag: welke maat schoenen draag je? Op zich kan dit een hele logische vraag zijn, immers je bent op zoek naar schoenen. Toch vind ik dat deze vraag in mijn winkels door onze specialisten niet gesteld mag worden en wel om de volgende reden.

Podologie: meten is weten

Een goede pasvormspecialist bepaalt welke maat jij nodig hebt, passend bij jouw voet en de activiteit. Daarnaast is het zo dat naast de lengte er veel meer factoren bepalend zijn voor de best passende schoenmaat. Denk hierbij aan: type voet, breedte van de voet, eventuele voetklachten en valt een bepaald model groot of klein. Kortom, er zijn nogal wat factoren die jouw schoenmaat bepalen. Als pasvormspecialisten hechten wij dan ook heel veel waarde aan een goede voetmeting, dit is immers de basis van ons advies.

VOETANALYSE
Tijdens een uitgebreide voetanalyse kijken we dus naar meer factoren dan alleen de lengte van de voet. Om tot het juiste schoenadvies te komen is de voetanalyse een superbelangrijke stap in ons adviesgesprek, zorg er dan ook voor dat je die door een specialist laat doen. Belangrijke punten in een voetanalyse:

• Bepaal de lengte en de breedtemaat van de voet. Door deze met elkaar te combineren kun je bepalen of het om een brede, smalle of normale voet gaat.
• Hoogte van de wreef
• Stand van de voet
• Flexibiliteit van de voet
• Type voet; is het een normale voet, een holle voet of een platvoet.

 Veelal wordt de impact van een goede inlegzool en sokken ernstig onderschat.  
 

3D SCAN
Tegenwoordig zie je in heel veel winkels een 3D scanner staan, een mooie manier om jouw voeten in beeld te brengen. Een 3D scanner meet jouw voeten digitaal en vertelt je wat voor een type voet je hebt, welke maat etc. Supermooi natuurlijk maar het blijft zeer belangrijk dat deze scan op de juiste manier geanalyseerd wordt om tot het juiste advies te komen. Kortom het gaat om kennis en de juiste interpretatie van de voet en vergeet niet dat onze ogen de beste 3D scanners zijn die er bestaan.

SCHOENADVIES
Zodra we de voet goed in beeld hebben gebracht is het voor de pasvormspecialisten in de outdoorspecialist winkels in feite een fluitje van een cent om de best passende schoen te pakken. Immers met de juiste kennis van de collectie weten we nu exact welke schoen het beste bij jouw voeten past. Het gebeurt dan ook regelmatig dat we direct de juiste schoen te pakken hebben.

 

EENHEID
De juiste pasvorm is het allerbelangrijkst, echter met alleen de best passende schoen is het nog niet helemaal klaar. Veelal wordt de impact van een goede inlegzool en sokken ernstig onderschat. Het is dan ook niet voor niets dat wij dit de 3 eenheid noemen. Een juiste ondersteuning van de voet en de juiste sok maken het verhaal compleet.

ZOLEN EN VOETKLACHTEN
Herken jij een van onderstaande klachten dan kunnen onze pasvormspecialisten zeker iets voor je betekenen door het adviseren van de juiste inlegzool:

• Vermoeide voeten
• Kramp
• Dubbel zittende sok-gevoel onder de voorvoet
• Stekende pijn in de voorvoet
• Tintelende tenen


rene vos

Deze column is geschreven door René Vos. Hij is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sport- en wandelschoenen. René Vos is tevens de trotse eigenaar van twee outdoor- en sportzaken in Gorssel en Apeldoorn.

www.rene-vos.nl