Plantpatsers

Door Outdoorspecialist - 23 december 2020 - Columns
Plantpatsers

Toen ik een aantal jaren geleden in New York was, merkte ik de sterke opkomst van de veganistische keuken. Er was hier op dit gebied inmiddels zo veel te vinden dat The Big Apple niet alleen zijn naam nu echt eer aandeed, maar dat de stad toen al een telefoonboek, zo dik als een zware plank, nodig had om haar totale aanbod in te kunnen samenvatten. Ik was echt bizar onder de indruk. En dan heb ik het zeker niet over van die uitgelubberde tentjes waar oude hippies bakjes linzen leeg staan te lepelen. Sterker nog, ik was verbaasd over de hoge kwaliteit en de culinaire smaakexplosie die honderd procent plantaardige voeding in mijn mond veroorzaakte. En ook de hele entourage van de meeste eettentjes en restaurants maakte indruk: super stijlvol en modern.

Als kind van een vegetarische moeder die in mijn ogen álles kon, behalve koken, verliet ik het ouderlijk huis destijds niet met de allerbeste herinneringen aan vleesloze maaltijden. Maar in New York kreeg mijn herinnering een reset. En wat voor eentje. Ik wist niet dat een volledige plantaardige maaltijd zó lekker én krachtig kon zijn. Niet meer moe na het eten maar juist vol energie, je hoort al je lichaamscellen haast een vreugdekreet slaken. Dit was nu eens een nieuwe trend die wat mij betreft niet snel genoeg naar Europa kon overwaaien. En dat gebeurde gelukkig.

Inmiddels zijn we zeven jaar verder en heeft de vegan lifestyle zijn wortels ook bij ons dwars door alle straatstenen gedrukt. Naast de vegetarische maaltijden staan nu ook steeds vaker veganistische variaties op de menukaart en ook het schap in de supermarkt kan niet meer om vegan heen. Geweldig! Toch gaat plant power voor mij verder dan de keuken. Behalve dat ik de kracht van planten en bomen al jaren dagelijks opzoek in de natuur, volg ik het ‘groene leger’ ook in de outdoor industrie. Hier zijn bijvoorbeeld hennep, kurk en kokos populaire groentjes.

En wat te denken van bamboe? Groeit als een wilde, is sterk als staal en steeds vaker een gewilde gast in de outdoorwereld, zowel in kleding als in hardwaren. Zo ben je allang niet meer de eerste die op een fiets rondrijdt met een bamboe frame of op een bamboe skatedeck rolt. Daarnaast ervaar ik sinds enkele jaren ook de mentale geneeskracht van een moestuinbak. Als ik tijdens mijn werk voor Salt vastloop, steek ik gewoon even mijn vingers voor een kwartiertje in de grond van de bakken die achter ons redactiekantoor staan, en trek ik de levenskracht van de planten zo mijn hoofd in.

Het enorm hoopvolle nieuws van al deze ontwikkelingen is dat steeds meer mensen erachter komen dat planten en bomen dus échte krachtpatsers zijn, een soort superintelligence die we denken te moeten ontwikkelen maar er gewoon al eeuwen zijn. En als je het mij vraagt, denk ik dat planten misschien wel eens de nieuwe ‘wereldleiders’ zouden kunnen zijn die we hard nodig hebben om alle problemen waarmee we vandaag de dag te kampen hebben, zoals vervuiling, dierenleed, haat, geweld, overbevolking, verlies van diersoorten, bodemuitputting en lege oceanen, het hoofd te kunnen bieden. Plants can do it!

Natasha Bloemhard

Insta @natasha_bloemhard

www.getsalt.com

Terug naar het overzicht