Op reis!

Door Outdoorspecialist - 14 juli 2022 - Columns
Vroeger als kind had ik al van die momenten dat ik het zat was. Terwijl de juf (of meester) ons bij ‘de les’ probeerde te houden, fantaseerde ik over een leven buiten de deur.
Mijn favoriete schrijver destijds was Hector Malot van het boek ‘Alleen op de Wereld’. Net als hoofdrolspeler Remi trok ik ook het liefst de wijde wereld in. Ik zag mezelf zwerven over verlaten hoogvlaktes, trekken door bossen en bergen, praten met ‘vreemde mensen’, op zoek naar vrijheid en geluk.

Later leerde ik dat ik daar helemaal niet zo ver voor hoef te gaan, toen de Braziliaanse Paulo Coelho een van mijn favoriete schrijvers werd. Zijn boek ‘De Alchemist’ was een eye-opener. En weer identificeerde ik me met de hoofdfiguur, dit keer de schaapherder Santiago die in zijn eentje over de wereld doolt op zoek naar een verborgen schat.
Onderweg ontmoet hij de alchemist die hem met zijn grote spirituele wijsheid de weg wijst naar de plek waar zijn hart zich bevindt. Met dezelfde nieuwsgierigheid pakte ik het boek ‘Into the Wild’ van Jon Krakauer op. Dit keer helaas geen fictie maar een keiharde waarheid van een jongen, Chris McCandless, die zijn bevoorrechte leventje uitloopt, eveneens op zoek naar geluk en bijzondere ervaringen. Zijn zoektocht eindigt in de wildernis waar hij dood wordt aangetroffen. Hoe onbezonnen zijn reis ook leek, niet alleen ik, maar vrijwel heel de wereld had na het uitkomen van het boek en de gelijknamige filmkaskraker, toch een gevoel van herkenning.
Ieder mens heeft dromen en wil het liefst zijn hart achternagaan, maar weinigen hebben de moed om het daadwerkelijk te doen. Chris McCandless wel. Hij deed het bovendien op zo’n pure manier dat ik er bijna jaloers op werd. Zijn doel was niet om te sterven, hij wilde een echt en authentiek leven, helaas liep zijn zoektocht fataal af. Wat ik van al deze boeken heb geleerd? Dat ondanks dat we nu weer massaal (ver) op reis gaan, de reis naar binnen de meest indrukwekkende van je leven zal zijn. Eentje die zeker op je bucketlist thuishoort.Veel reisplezier!

Natasha Bloemhard | Oprichter Salt
De club voor de moderne ontdekker en avontuurlijke ziel.