Op fietsavontuur in Tenerife

Door Outdoorspecialist - 02 oktober 2023 - Reistips buitenland

Tenerife! Dat het op de subtropische Canarische Eilanden het hele jaar door een heerlijk zonnig weertje is, is alom bekend bij de strand- en zonliefhebbers. De actieve vakantieganger denkt waarschijnlijk nog niet zo snel aan deze eilanden, maar bij een steeds groter wordende groep fietsliefhebbers gaat een belletje rinkelen bij het horen van de naam van een van deze 7 eilanden. Lees verder. 

Canary biking Tenerife
Canary biking, een aanrader!

Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote zijn inmiddels bekende fietsbestemmingen. Maar ook Fuerteventura, La Gomera, La Palma en El Hierro zijn fantastische eilanden om fietsend te verkennen. Deze Spaanse eilanden worden in toenemende mate bezocht door doorgewinterde wielrenners en fanatieke mountainbikers. Ook voor gravel-lovers zijn er steeds meer mogelijkheden op deze eilanden met een grote landschappelijke verscheidenheid. En met de opkomst van de E-bike gaat er een wereld open voor de iets minder doorgewinterde fietser.

Wij boekten onze reis via het fietsreisbureau Canary Biking. Dit team, bestaande uit Jeanne en Astrid, is gespecialiseerd in fietsvakanties op de Canarische Eilanden. In de coronatijd zijn zij naar de eilanden vertrokken en in 3 jaar tijd hebben zij de eilanden verkend. Zij kennen de mooiste fietsroutes en de bijzonderste overnachtingen. Zij hebben bovendien betrouwbare lokale partners op alle eilanden, waarmee ze samenwerken. Vanaf het eerste moment verliep het contact soepel en begrepen ze wat we precies zochten: wij wilden racefietsen als een prof op Tenerife. Het eiland met de machtige vulkaan El Teide met een enorme krater, een buitengewoon natuurpark waar je doorheen fietst. De kleinere hoeveelheid zuurstof, maakt Tenerife een geliefde bestemming voor hoogtetraining. Slechts op enkele plaatsen ter wereld kun je vanaf zeeniveau klimmen tot wel 2.350 meter hoogte, en wij wilden die uitdaging wel eens aangaan.

 
Fietsen op Tenerife


Astrid hielp ons met het samenstellen van de reis. We konden kiezen uit diverse accommodaties en fietsen, in diverse prijsklassen. Ons hotelletje lag in het zonnige zuiden en de fietsen waren in uitstekende conditie (beter dan wij bij aanvang van de vakantie).

Eenmaal aangekomen, werden we professioneel onthaald door de fietspartner aldaar. Onze fietsen werden aangemeten en we konden inklikken en gaan. Je kunt op eigen houtje fietsen, maar het is ook mogelijk om met een groep mee te gaan. Met een begeleidende gids rijd je dan een mooie tour afgestemd op de weersomstandigheden en op je niveau. Zo kun je veilig en comfortabel je kilometers maken en het eiland verkennen. Die gids kent het eiland op z’n duimpje, ideaal voor de mooiste weggetjes en de fijnste rustplaatsen. Meestal word je dan met een transfer net buiten het drukke toeristische gebeid afgezet. Wij kozen voor een combinatie van enkele begeleide tours en zelfstandig routes, op maat gemaakt door Canary Biking, ingeladen op onze eigen navigatie.

We hebben met volle teugen van het fietsavontuur genoten. Zowel van de heerlijke fietstemperatuur in de winter alsook van de mooie uitdagende fietsroutes met de adembenemende uitzichten als beloning.

Door de goede organisatie en de veilige verzorging van het fietsen gingen we relaxed op weg. In de avond aten we heerlijke tapas op de boulevard langs de zee. Deze fietstrip heeft ons niet alleen goede benen, maar ook een heerlijk vakantiegevoel opgeleverd! We hebben zelfs plannen om komende winter weer terug te gaan voor de routes en natuurparken die we nog niet hebben gezien. En dan zijn er naast Tenerife nog 6 andere eilanden te ontdekken..

 

Ideale fietsmogelijkheden
De Canarische Eilanden zijn de enige Europese bestemming waar in de winter volop gefietst kan worden. Op 4 uurtjes vliegen vind je deze 7 eilanden, waaronder Tenerife, die bekend staan om hun ‘eeuwige lente’. Dit komt vanwege het zonnige klimaat en de stabiele temperatuur van gemiddeld 20 tot 27 graden. Het hele jaar door kan hier dus perfect worden gefietst. Daarnaast hebben de eilanden dankzij een gevarieerd terrein een groot aantal fietsroutes. Je ziet er geregeld wielrenners, mountainbikers en in toenemende mate ook gravel- en E-bikers. Het klimaat, de perfecte wegen en uitdagende paden in een paradijselijk landschap maken dit een droomplek voor elke fietser.

Heel wat te ontdekken
Ieder eiland heeft zo zijn specifieke kenmerken. Behalve op Tenerife kun je ook op La Palma en op Gran Canaria tot zo’n 2000m hoogte fietsen, maar er zijn ook minder heuvelachtige eilanden zoals Lanzarote en Fuerteventura. Alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong. Je fietst tussen de kleurrijke vulkanen met hun immense lavavelden, door geurende bossen, door woestijnen en langs de azuurblauwe zee en ruige kusten. Deze Spaanse subtropische eilanden zijn een absolute aanrader voor een actieve fietsvakantie of je nu recreatief wilt fietsen of serieus wilt trainen

 
fietsvakantie

Nieuw! Eilandhoppen en fietstrektochten
De Canarische eilanden bieden vele mogelijkheden. Denk daarbij ook eens aan eilandhoppen, zo zie je meer in een vakantie. Of ontdek een onbekend eiland zoals La Palma, La Gomera of El Hierro waar het toerisme nog klein is en de Spaanse eilandcultuur nog echt merkbaar is. Of doe een onvergetelijke fietstrektocht die jein verschillende etappes langs de verborgen schatten van de eilanden voert. Ontdek de pittoreske dorpjes, heb spontane ontmoetingen met de eilandbewoners, pauzeer onderweg op een gezellig terrasje en geniet van de overheerlijke Spaanse keuken. Op de fiets krijg je veel meer mee van die eilandcultuur! Een fietstrektocht is mogelijk op jouw favoriete fiets, of dat nu een racefiets, gravelbike of mountainbike is. Tegenwoordig zijn zelfs de E-bikes zo goed dat letterlijk nieuwe wegen opengaan, waardoor het ook voor de minder doorgewinterde fietser mogelijk is om te fiets een eiland te ontdekken. Je bagage neem je daarbij zelf mee in de zijtassen. Dit is zowel actief, avontuurlijk als ecologisch verantwoord.

De fietstochten zijn niet bijzonder lang of moeilijk, waardoor je onderweg ruimschoots de tijd hebt om rustig op een terras te gaan zitten, op een strandje te relaxen of bezienswaardigheden te bekijken.

De fietsreis wordt voor jou op maat gemaakt voor een geweldig fietsavontuur op deze mooie zonnige Spaanse eilanden. Dit zijn tegenwoordig de nieuwe fietsvakanties die Canary Biking mogelijk maakt door hun kennis van de eilanden en het netwerk aan partners dat ze daar hebben opgebouwd. Alles wordt goed geregeld voor een onbezorgde avontuurlijke fietsvakantie.