Op avontuur in eigen omgeving

Je vakantie: waarschijnlijk kijk je er al maanden of misschien zelfs een jaar naar uit. Zon, zee, strand of sneeuw en bergen. Wat het ook is, je bent er aan toe. Helaas gooit het coronavirus roet in het eten. Vakanties worden geannuleerd door reismaatschappijen en op vakantie gaan wordt afgeraden of kan niet meer. Gelukkig is er één vakantie die je wel door kunt laten gaat: een vakantie in eigen omgeving!
Blijf sportief
Ook tijdens het coronavirus moeten we blijven bewegen. Sterker nog: door het thuiswerken en binnenblijven als gevolg van het virus is het juist extra belangrijk om in beweging te blijven. Voor nu moet je dit alleen of op afstand van elkaar doen. Als je naar buiten gaat zie je dat veel mensen aan de wandel gaan, of starten met hardlopen, skaten of skeeleren. Vooral die laatste twee zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen.
Skaten en skeeleren
Skaten én skeeleren wordt steeds populairder. Je bent actief bezig in de buitenlucht en het is ideaal om je focus weg te halen van de drukte van het dagelijks leven en even helemaal tot rust te komen. Het ziet er niet alleen stoer uit: je traint er ook nog eens mee! Beide sporten zijn niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je spieren. Voornamelijk de spieren van je onderlichaam en je buik- en rugspieren. Deze spiergroepen zorgen ervoor dat jij je balans goed kunt bewaren als je aan het skaten of skeeleren bent. Als je iets meer explosiviteit in je training wil, kun je skaten en hardlopen combineren. Zo kun je tussendoor pauzeren als je het moeilijk krijgt.
Voor beide sporten is een goede bescherming belangrijk. Denk hierbij aan een helm en knie,- en polsbeschermers. Laat je ook adviseren in de verschillende soorten skeelers en skateboards die er zijn. Wil je liever skaten op een cruiser of een longboard? Ook voor skeelers geldt dit. Elk wieltje is anders. Je hebt deze namelijk in verschillende hardheden en dit heeft onder andere invloed op het comfort en stabiliteit.
Win-win!
Zoals met alle sporten geldt: oefening baart kunst. Neem de tijd om skaten onder de knie te krijgen. Vooral de basis is in het begin belangrijk. Bij die basis hoort ook de juiste uitrusting. Een valpartij is niet ongewoon als je aan het oefenen bent en geschaafde knieën en polsen zijn makkelijk te voorkomen met beschermers. Zo kun je veilig de weg op. Bescherm ook je hoofd met een helm en zorg dat je uitrusting goed past en comfortabel zit. Dan pas ben je klaar om te gaan.
Wandelen
Nóg zo’n individuele sport waarvoor je niets anders nodig hebt, is wandelen. We doen het dagelijks en het brengt ons naar allerlei plekken. Maar wandelen is veel meer dan dat. Het is de perfecte manier om je omgeving beter te leren kennen én te werken aan je lichaam. Zowel van binnen als van buiten.
Wandelen kent ontzettend veel voordelen. Als je beweegt, maakt je lichaam een gelukshormoon aan genaamd serotine. Dit hormoon heeft een rustgevende werking en staat in verbinding met je stemming. Als je piekert of ergens mee zit, ga dan een blokje om. Je zult merken dat je je na het wandelen een stuk beter voelt. Ook niet onbelangrijk: het is goed voor de lijn! Met een relaxte wandeling van één uur verbrand je rond de 240 calorieën. Een flinke wandeling staat dus gelijk aan een flinke sportsessie.
Wat geldt voor alle sporten, is dat je met de juiste uitrusting op pad moet gaan. Denk aan goede wandelschoenen die aansluiten goed de activiteit en intensiteit waarmee je gaat wandelen en dat ze passen bij je specifieke voetvorm. Een stevige zool met goede torsiestijfheid en hakstabiliteit zorgen ervoor dat je (lange) afstanden comfortabel kunt afleggen. Ook sokken zijn een belangrijk onderdeel van je wandeluitrusting. Goede wandelsokken zorgen ervoor dat het vocht wordt afgevoerd en dat blaren worden voorkomen. Daarnaast geven wandelsokken comfort tijdens het wandelen.
Wandelen kan een topsport zijn, dus begin niet gelijk met een fanatieke wandeling als je pas begint. Stel doelen voor jezelf en bouw het rustig op. Je zult merken dat je na verloop van tijd sneller dezelfde rondes loopt en dat je conditie er op vooruit gaat.
Hardlopen
Ben je uitgekeken op wandelen of wil je iets proberen waar je wat meer energie in kwijt kunt? Dan kun je hardlopen oppakken. Hardlopen is een duursport die je zo intensief kunt uitvoeren als je zelf wil.
Hardlopen kan een moeilijke sport zijn. Je lichaam wordt getest en het kan pittig zijn om het vol te houden. Waarom ben je aan het lopen? Toch is hardlopen een fantastische sport om je eigen grenzen te verleggen en je zowel mentaal als fysiek sterker te maken.
Hardlopen is geen ‘one size fits all’. Heb jij er een hekel aan om elke tocht op dezelfde manier te rennen… blijkt je buurman daar geen enkel probleem mee te hebben. Zoek uit wat voor jou werkt. Wil je luisteren naar muziek of liever niets? Wil je je hoofd leegmaken of goed nadenken? Vind uit wat voor jou het lopen leuk maakt, waardoor je er naar uitkijkt om elke week een aantal keer een rondje te gaan lopen.
In het begin zal het lastig zijn, maar vertrouw erop dat het beter wordt. Geef je lichaam tijd om te wennen aan het hardlopen. Het is een blessuregevoelige sport, omdat je spieren en gewrichten het gewicht moeten opvangen dat bij elke stap weer op de grond komt. Geef het tijd. Je zult vanzelf merken dat je een steeds snellere tijd neerzet en dat die 5 kilometer na verloop van tijd 10 kilometer wordt. Om jezelf te blijven motiveren, kun je je progressie bijhouden in een app of boekje. Het moedigt aan om verbetering te zien. Houd vol!
Het volhouden van hardlopen heeft veel te maken met de variatie die je aanbrengt in je tocht. Elke dag over hetzelfde pad gaat na verloop van tijd vervelen. Sla daarom eens een andere weg in. Fiets naar een dorp of stad in de buurt en ga daar eens verkennen. Zo leer je je eigen omgeving op een betere en speelse manier kennen. Ga, na de coronacrisis, samen of in een groepje hardlopen. Motiveer elkaar. Houd het leuk. Wissel af in verschillende tempo’s en wees niet bang om het wat rustiger aan te doen tussen het hardlopen door. Gun je lichaam wat rust. Zorg goed voor je lichaam, voor en na het lopen.
Bij hardlopen verbrand je veel calorieën. Gemiddeld rond de 480 calorieën per uur. Blijf door de dag heen goed hydrateren en eet genoeg. Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen presteren. Snelle koolhydraten zoals een banaan zorgen voor die extra boost die je nodig hebt om nét die extra meters te maken. Na je work-out kun je beter kiezen voor eiwitten zoals kwark of noten. Dit bevordert spierherstel. Voordat je gaat lopen kun je grote maaltijden het beste vermijden óf minstens één uur wachten zodat dit niet zwaar op je maag weegt. Ga van tevoren ook naar het toilet: het zou vervelend zijn als je opeens naar de wc moet als je 10 kilometer van huis bent.
Als het hardlopen een steeds serieuzere vorm aanneemt, dan is een goede basisuitrusting is een must. Zorg dus voor een goede schoen en hardloopkleding. Naadloos en vochtregulerend ondergoed is een goede aankoop. Dit zorgt ervoor dat de huid droog blijft en verminderd schuurplekken. Uiteraard geldt dit ook voor de verdere laagjes kleding. Houd ook rekening met de temperatuur, wind en regen. Laat je adviseren door een specialist zodat je verzekert bent van een product wat bij jouw behoefte en lichaam past.
Fietsen
Ga toch fietsen! Want ook fietsen hoort in dit rijtje thuis. Net als hardlopen is fietsen een duursport die je op je eigen tempo kunt uitvoeren. Beide activiteiten zijn goed voor de vetverbranding en het verbeteren van je algehele conditie. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in de blessuregevoeligheid. Bij hardlopen is deze, doordat je veel gewicht op je spieren krijgt, groter dan bij fietsen. Fietsen is minder blessuregevoelig. Je lichaam wordt minder belast terwijl je tóch bezig bent met een duursport.
Houd je van wandelen en wil je dit met fietsen combineren? Zelfs dat kan. Er bestaat namelijk zoiets als een ‘lopie’. Een elektrische loopbandfiets. Deze Nederlandse uitvinding combineert het gemak van lopen met de snelheid van fietsen. In een uur tijd kun je wel 25 kilometer afleggen. De aanschaf van deze fiets is prijzig, maar gelukkig zijn er ook verhuurlocaties om het eens uit te proberen.
Als je nog graag wil fietsen, maar dit wegens gezondheidsredenen niet meer lukt, kun je kiezen voor een elektrische fiets. Dit is minder intensief voor je spieren en gewrichten en kan hierdoor een uitkomst zijn.
Op vakantie in je eigen achtertuin
Het klinkt misschien niet spannend, maar dat is het zeker wel. Er zijn namelijk een tal van mogelijkheden als je in je eigen huis op vakantie gaat. Én het biedt veel voordelen: je hebt geen zware koffers dus slepen hoeft niet, de reis naar je bestemming is lekker kort en er is meer mogelijk dan je denkt.
1. Kamperen
Heb je altijd al willen kamperen, maar nooit het echte avontuur aangedurfd? Dan is je achtertuin een perfecte oefenbestemming. Zet een tent op, leg een picknickkleed uit en waan je in kampeersferen. Ook als je een doorgewinterde kampeerder bent, kan een camping in je achtertuin je toch een beetje dat vakantiegevoel geven. En bij een camping, kan een goede BBQ niet ontbreken.
2. Buitenbioscoop
Het is buiten prachtig weer en je hebt zin om eens rustig aan te doen. Wat ga je doen? Maak je eigen buitenbioscoop! Tegenwoordig kun je tegen gunstige prijzen een projector aanschaffen waarmee je een film of serie kunt projecteren vanaf je laptop of andere multimedia apparaten. Hang een wit laken op voor het afspelen van de film. Leg kussens, en zitzakken neer om het comfortabel te maken en natuurlijk kunnen popcorn en snacks niet ontbreken. Check wel de weersvoorspellingen vooraf, want een plensbui kan de pret flink verstoren.
3. Bubbels!
In je glas en in het water. We hebben het over een jacuzzi! Een opblaasbare jacuzzi is dé uitkomst als je geen inbouwjacuzzi in huis hebt of wil. Een opblaasbubbelbad haal je tevoorschijn wanneer je hem nodig hebt en berg je weer op als je uitgebubbelt bent. En dat voor een betaalbaar bedrag. Zet de bubbels maar vast koud.
Ontdek je omgeving
Als je klaar bent met de achtertuincamping, kun je op avontuur gaan in je eigen omgeving. Door het coronavirus moet je misschien je vakantie naar het buitenland opgeven, maar dat wil niet zeggen dat je je eigen land niet kan gaat ontdekken! Trek je skeelers aan en rol naar een nabijgelegen stad of dorp óf fiets een stukje verder. Misschien heb je altijd wel eens naar de andere kant van je provincie willen fietsen en terug maar kwam het er nooit van. Nu kan het!
Nederland kent een tal van mooie plekken en steden die je waarschijnlijk nog niet kent. Ga op avontuur! Rijd ergens naartoe en ga de natuur verkennen of de architectuur. Zoek een park op waar je nog nooit bent geweest en neem je picknickkleed en -mand mee. Je kunt ook, waar mogelijk, arrangementen boeken in een
andere stad.
Denk aan een solextoer of een historische rondleiding langs alle monumenten die een, voor jou onbekende, stad te bieden heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je een beetje creatief bent en openstaat voor nieuwe dingen.
Als het mee zit, worden de maatregelen versoepeld en wordt er meer mogelijk. Uiteraard is het voor je eigen gezondheid en die van andere belangrijk dat de maatregelen goed opvolgt worden. Met een beetje geluk, kunnen we dan binnen no-time weer op vakantie.