Ontdek de wereld op twee wielen

Door Outdoorspecialist - 12 april 2024 - Advies , Nieuws

Fietsen is niet alleen een geweldige manier om in vorm te blijven maar ook biedt het bijna oneindig veel mogelijkheden om de natuur te ontdekken. Of je nu een fanatieke bikepacker bent die de wildernis verkent of dagtochten maakt met je trekkingbike, er is altijd een fietsavontuur die bij jouw wensen past.

 
Op avontuur met de fiets

De band tussen de fietser en de natuur wordt versterkt door de ritmische cadans van de pedalen, terwijl de wind door je haren waait en de geuren van de omgeving je zintuigen prikkelen. Voor de bikepacker betekent dit kamperen onder de sterren, de geur van een knapperend kampvuur en het wakker worden midden in de natuur. Voor de liefhebber van dagtochten met de trekkingbike betekent dit schilderachtige pitstops in charmante dorpjes, panoramische uitzichten vanaf heuveltoppen en de voldoening van het bereiken van nieuwe bestemmingen op eigen kracht.

 
Trekking
Trekkingbike: De allround avonturier

Een trekkingbike is eigenlijk niets meer dan een capabele fiets: bredere banden, capabele remmen en een
geometrie die het toelaat om langere dagen op de fiets te zitten. Een trekkingbike beperkt je ook niet tot alleen het fietspad, ook onverharde paden die je veelal in binnen- en buitenland tegenkomt kun je makkelijk aan met een trekkingbike. Veelal worden trekkingbikes ook afgemonteerd met robuuste spatborden en een bagagedrager, zo kun je ook meerdere dagen op pad met de fiets.

Veel trekkingbikes zijn tegenwoordig ook uitgerust met een elektrische motor, hierdoor heb je minder last van het gewicht van je fietstassen en kun je makkelijker hoogteverschil overbruggen in het buitenland.

 
Gravelbike
Gravelbikes

Gravelbikes zijn de laatste jaren ongekend populair: de mix tussen een racefiets en een mountainbike biedt veel mogelijkheden omdat je niet afhankelijk bent van drukke fietspaden en ongelimiteerd kunt ontdekken.

Een gravelbike heeft de sportieve geometrie van een racefiets maar banden die weer meer weg hebben van een mountainbike. Een gravelbike is ook een stuk lichter dan een trekkingfiets, ze worden gemaakt van aluminium of carbon en er wordt vaak gekozen voor lichte componenten.

 
Racefiets
Racefiets: Snelheid en efficiëntie op de weg

Racefietsen zijn ontworpen voor pure snelheid op gladde wegen. Met een lichtgewicht frame, aerodynamische vormgeving en smalle banden zijn racefietsen ideaal voor lange afstanden en snelle ritten. 

 
Trekkingbike
Gravelbike
Racefiets

 

Bikepacking: fietsvakantie

De tijd van fietstochten op stevige toerfietsen, met volgepropte fietstassen aan je voor- en achtervork, is voorbij. Anno 2024 is de fietsvakantie veranderd in bikepacking. Snel en een tikkeltje ruig en dus een garantie op avontuur. Bikepacking, dat klinkt een beetje als backpacking. En dat is het eigenlijk ook. Net als bij een ‘ouderwetse’ fietsvakantie is bikepacking een fietstocht van meerdere dagen of weken. En zo fiets je, van hostel naar camping, naar hotel en naar B&B.

Bij een ‘traditionele’ fietsvakantie rijdt -of reed- je vaak over wegen en fietspaden, op een stevige fiets waar je goed en comfortabel op zit. Die stevige fiets is wel nodig ook, want er kan behoorlijk wat gewicht aan hangen. Tent, kookgerei, slaapspullen, kleding en natuurlijk proviand. Alles klein en praktisch, maar toch. Die fietstassen aan de voorvork zijn soms maar wat hard nodig. En die zithouding? Die is niet voor niets lekker comfortabel, je brengt immers heel wat uren in het zadel door.


Toch wat anders dan een fietsvakantie

En daar ontstaan de verschillen. Want een bikepacker laat die comfortabele fiets staan. En een heleboel van de spullen in die fietstassen trouwens ook. Bikepacking is ruiger en sneller, als het terrein dat toelaat tenminste. Aan een snelle en lichte mountainbike of gravelbike worden slechts een paar kleine tassen bevestigd, vaak op slimme plekken, zoals onder het zadel, aan de buizen van het frame en voor op het stuur. En dat is niet voor niets, want de route loopt niet (alleen maar) over verharde fietspaden. In tegendeel. Die stukken die je op een traditionele fietsvakantie als ‘slecht’ zou beschouwen, zijn juist het domein van de bikepackers. Off-road, over mountainbikeroutes, ruige gravelpaden en modderige spoortjes. En overnachten? Een grote tent gaat niet in die kleine tasjes, dus overnachten gebeurt in klein eenpersoonstentje, of zelfs een bivakzak, - hangmat of een eenvoudige tarp.

En met de minimale bepakking die je voor een weekendje nodig hebt, kun je licht en snel je routes uitkiezen over een van de vele mountainbikeroutes die je in gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe Hondsrug en in de Limburgse heuvels kan vinden.


Je eigen avontuur

Een bikepackingvakantie is op deze manier dus ruiger en avontuurlijker. Maar hoe ruig en avontuurlijk, dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Want hoe ruig de paden zijn die je kiest, of je in je bivakzak onder de sterrenhemel slaapt of in een warme B&B en hoeveel spullen je nou écht meeneemt, dat kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Want bikepacking is vooral je éigen avontuur!

Dicht bij huis
Zijn het alleen maar lange tochten? Nee, natuurlijk niet. Juist door de veelzijdigheid is een bikepackingvakantie zeer geschikt voor een kort avontuur, van een of
twee nachten weg. En daarmee kan je je vakantie ook meteen bij je eigen voordeur laten beginnen. Fietskleding aan, tent aan je fiets, wat eten mee, en op pad! Je mag in ons land weliswaar niet wildkamperen, maar op de trekkersveldjes van natuurcampings heb je ook vaak een aardige ´back to basics’ ervaring.6 redenen waarom je dit jaar op fietsvakantie moet gaan

1. LEKKER BUITEN
Het hele jaar door zitten we veel binnen, op school, op werk en thuis. Nu we weer écht naar buiten kunnen, is het de hoogste tijd om dat dan ook eens groots aan te pakken.

2. AVONTUURLIJK OP WEG
Buiten zijn maakt je vakantie al snel avontuurlijker. Al is het maar vanwege het weer. De ene dag schijnt het zonnetje vrolijk, de volgende dag fiets je tussen de buien door van het ene warme café naar het volgende.

3. LAAGDREMPELIG OP VAKANTIE
Denk je bij fietsvakanties aan lange tochten over stoffige grindwegen in het buitenland? Dat kan, maar ook in Nederland en België vind je meer dan genoeg lange fietsroutes. Met je tentje van trekkersveld naar trekkersveld of van de ene B&B naar de andere.

4. JE KOMT NOG EENS ERGENS
Fietsend kom je op veel meer plekken dan met de auto. Je mag over smalle paden door stille natuurgebieden rijden. Fietsend leg je daarnaast meer afstand dan wandelend, waardoor je op meer plekken kunt komen. Zo ontdek je plekken waar je nooit kwam of waar je met de auto hard voorbij was gereden.

5. LOW-BUDGET OP VAKANTIE
Een fietsvakantie is de ideale manier om low-budget op reis te gaan. Je spaart natuurlijk brandstofkosten uit, maar ook betaal je voor een fiets meestal geen of nauwelijks parkeerkosten. Een kort verblijf op het trekkersveld is vaak een stuk goedkoper dan op het gewone veld en een fietsvriendelijke B&B kost vaak ook minder dan een hotelkamer.

6. DE MOGELIJKHEDEN WORDEN STEEDS BETER
Vroeger was een fietsvakantie iets voor doorzetters. Met een loodzware fiets ploeterde je van het ene modderige trekkersveld naar het andere. Die tijd is voorbij. Zowel de kwaliteit van fietsen en fietstassen is beter en in veel B&B’s zijn de bedden net zo goed als thuis hieronder.