Ontdek de Harz-regio

Door Outdoorspecialist - 21 maart 2022 - Reistips buitenland , Winactie
Wandelen en cultuur belevenHet legendarische Harzgebergte biedt bijna alles wat bezoekers van een aantrekkelijke vakantieregio verwachten – culturele bezienswaardigheden van wereldklasse, unieke belevenissen in de ongerepte natuur en een uitgebreid aanbod aan recreatie en activiteiten. Voor natuurliefhebbers is de Harz, met meer dan 8.000 kilometer bewegwijzerde wandelwegen, een wandelparadijs par excellence. De Harzer-Hexen-Stieg, één van de “Top Trails of Germany”, belooft een meerdaagse wandelervaring. 


De route loopt over ongeveer 100 kilometer door alle facetten van het natuurlijke landschap van de Harz. Hier treffen moerasachtige, met mist bedekte kliffen en bergtoppen, op de met licht overgoten hoogvlakten, bloeiende bergweiden, rustig kabbelende beekjes en kleurrijke loofbossen. Of het nu op de Teufelsstieg, over de ‘Knochenbrecher’ of door het Ilsetal op de Heinrich-Heine-Weg is – de klim naar de Brocken, met 1141 m de hoogste bergtop in Noord-Duitsland, is een vast onderdeel van veel Harzvakanties. Maar ook tijdens wandelingen vindt men in de Harz een uniek cultureel aanbod, zelfs met de status van UNESCO-werelderfgoed. 

Langs waterlopen en mijnbouwvijvers van het Oberharzer Wasserwirtschaft
Met de ‘Oberharzer Wasserwirtschaft’ hoort sinds augustus 2010 het grootste en belangrijkste watermanagementsysteem, bestaande uit vijvers en waterlopen, tot het UNESCO-werelderfgoed. Kilometerslange tunnelsystemen en het grootste, pre-industriële energienetwerk kenmerken het natuurlandschap van de Harz tot op de dag van vandaag. Natuurlijke wandelwegen en smalle paden langs historische mijnbouwvijvers en waterlopen maken van een wandeling een unieke ervaring. Het mijnbouwmuseum ‘Oberharzer Bergwerkmuseum’ in Clausthal-Zellerfeld biedt zowel ondergrondse als ook bovengrondse begeleide wandelingen door het werelderfgoed aan. Wie liever individueel onderweg is, kiest een werelderfgoed-ontdekkingsroute met thema’s, zoals ‘ideeën en innovatie’ of ‘pompen en opslaan’. Met behulp van informatieborden langs beide rondwegen wordt de onderlinge relatie van het watermanagementsysteem duidelijk.  


Foto: HSB Dampf (c) Harzer Schmalspurbahnen GmbH, D. Bahnsen

Onderweg op de Selketal-Stieg door de Unterharz
Natuur en cultuur puur beleeft men op de meer dan 70 km lange Selketal-Stieg. Een van de mooiste wandelroutes door de Unterharz. Door het gebied van het adellijke geslacht van Anhalt verloopt de route langs de burcht Falkenstein naar de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinburg. De Selke stroomt door het hertogdom. Hier zijn de ruïnes van de stamzetel, burcht Anhalt, maar ook de voormalige residentie, het kasteel Ballenstedt met de prachtige barokke tuinen en het graf van markgraaf Albrecht de Beer, de stamvader van de Ascaniërs en later Anhalt te vinden. De route verloopt langs de Selketalbahn – door bizarre eikenbossen, langs kliffen en rotsen en weelderige weiden – het is één van de romantische gedeeltes van het smalspoornetwerk van de Harzer Schmalspurbahnen.

Avontuur in de natuur
Naast de wandelmogelijkheden staan avontuurlijke outdoor-ervaringen zoals snelle zomerrodelbanen, mega-disciplines, wallrunning, de TITAN RT hangbrug, uitdagende klimparken en kabelbanen op duizelingwekkende hoogte garant voor een afwisselende vakantie. Ook mountainbike-liefhebbers vinden hun avontuur in de wildernis van de Harz op meer dan 2200 kilometer bewegwijzerde routes van verschillende moeilijkheidsgraden.

Beleef de eeuwenoude cultuur
Een compleet beeld van de Harz is pas te zien na een ontdekkingsreis door de cultuur en geschiedenis van de Harz. De burchten en kastelen vertellen over de pracht en praal van vervlogen tijden, riddertoernooien en kasteelfestivals nemen de bezoekers mee terug naar de middeleeuwen. Talrijke musea onthullen historische, ambachtelijke of technische details – spannend en levendig, ze moedigen bezoekers aan om op ontdekkingstocht te gaan, te beleven en uit te proberen. Ook tijdens een tocht met de traditionele smalspoortreinen van de Harz kunt u een levendige industriële cultuur beleven. 

De indrukwekkende stoomlocomotieven doorkruisen het romantische Selketal, het zuidelijke Harzgebergte of slingeren door het Nationaal Park Harz naar de Brocken – een treinreis zoals honderd jaar geleden. 


Foto: Ertsmijn Rammelsberg_Foto HTV, M. Gloger

Mijnen de Rammelsberg en de historische stad Goslar

In de voormalige ertsmijn Rammelsberg in Goslar kunnen bezoekers tegenwoordig indrukwekkende technische monumenten uit negen eeuwen en spannende getuigenissen van menselijk ambacht tijdens verschillende rondleidingen boven en onder de grond beleven. De binnenstad van Goslar is één van de belangrijkste bewaard gebleven historische steden ter wereld en wordt gekenmerkt door een ongewoon groot bestand van ongeveer 1500 vakwerkhuizen uit de 15e tot 19e eeuw. Met de Kaiserpfalz, het raadhuis, de stadsvestingwerken, de hospitalen en het grote aantal middeleeuwse stenen huizen zijn er een groot aantal gebouwen uit de middeleeuwen die de bezoekers zullen verrassen. In combinatie met de faciliteiten van het watermanagementsysteem ‘Oberharzer Wasserwirtschaft’ staat dit ensemble voor één van de oudste mijnregio’s in Europa, die tot UNESCO-werelderfgoed is uitgeroepen.


Foto: Binnenstad Quedlinburg_190822_Quedlinburg-5374 (Foto Alexander Kaßner)

Binnenstad van Quedlinburg

Maar dat is nog niet alles, de meer dan 1000 jaar oude stad Quedlinburg aan de noordoostelijke rand van de Harz met meer dan 2000 vakwerkhuizen, romaanse gebouwen en villa’s uit de Gründerzeit- en Jugendstilperiode, neemt de bezoeker mee terug in de tijd. De geschiedenis en cultuur zijn levendiger dan ooit – een stad in het gebied van spanningen tussen verleden en toekomst. De Quedlinburgse muziekzomer trekt muziekliefhebbers en artiesten, jong en oud, van heinde en ver naar de UNESCO-werelderfgoedstad. Veeleisende klassieke composities vullen oude muren met leven en theatraal toneelspel.


Foto: Luthermonument op de markt van Lutherstadt Eisleben_René Grusche

In de voetsporen van Maarten Luther

De Lutherweg in het Mansfelder Land, ten zuidoosten van de Harz, verbindt op 81 km de plaatsen waar de reformator zijn sporen achterliet. Luther is afkomstig uit het Mansfelder Land. Gekenmerkt met een groene ‘L’, verloopt de Lutherweg door Lutherstadt Eisleben.

Hier werd de reformator geboren, gedoopt en hier stierf hij ook. Als ‘authentieke scènes van de reformatie van buitengewone universele betekenis’ staan de Lutherse gedenkplaatsen in Lutherstadt Eisleben, sinds 1996 ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het geboortehuis van Luther in Eisleben toont de fasen van zijn leven en geeft inzicht in de herkomst van de reformator. 

Zijn kindertijd en jeugd zijn gedocumenteerd in het museum ‘Luthers Elternhaus’. De laatste etappe verloopt door een van de mooiste beukenbossen in de zuidelijke Harz. Highlight op deze etappe is de vakwerkstad Stolberg. Vanaf de ‘Lutherbeuk’ wordt een prachtig uitzicht geboden op het kasteel en de historische binnenstad.