Onderhoud je wandelschoenen met Nikwax

Door Outdoorspecialist - 12 mei 2022 - Advies

Het positieve van corona vind ik dat de mens meer buiten is, we hebben wandelen herontdekt. Velen gaan eropuit, sommigen worden fanatiek en wandelen stevige stukken meerdermaals per week. Ook zie ik steeds meer mensen met een hond buiten wandelen. Mensen verzamelen zich online in blogs/clubjes om vragen te stellen over wandelschoenen, daar wordt besproken wat men fijn vindt en waarom.


Ook zie je tegenwoordig kleurrijke wandelschoenen. Kortom, veel mensen wandelen en genieten daarvan. Helaas gaat er ook veel fout bij wandelen, blessures en blaren liggen op de loer. Graag stip ik aan dat een wandelschoen bij geregeld gebruik onderhoud nodig heeft: een wandelschoen die niet wordt onderhouden droogt uit en zal veel minder ademen. Maar hoe komt dat dan, het zijn kostbare schoenen met de beste technieken. Een wandelschoen zorgt dat u veilig loopt, het houdt de voet in de juiste stand en dempt de stap. Dit is nodig om de voet goed te laten afrollen zodat er geen blessures ontstaan. Een voet die een beetje naar binnen of naar buiten loopt moet dus worden gecorrigeerd door de schoen de hiel moet goed op zijn plaats blijven om niet te zwikken. Je wandelt tenslotte door de natuur op verschillende ondergronden. Ook laat de schoen zweet door en houdt vocht tegen.
Maar daar komt nu juist een probleem, in de schoen blijven er reststoffen van zweet achter. Deze reststoffen maken de schoen minder ademend. Buiten loop je bijvoorbeeld door een bos. De grond in een bos is erg zuur en zal de schoen aantasten in zijn weerbaarheid tegen water. Een leren schoen zal zelf uitdrogen waardoor de pasvorm wordt aangetast en blaren en blessures kunnen ontstaan.


Een schoen die zijn pasvorm en ademende werking verliest heeft onderhoud nodig. Vaak lees je over een potje met vet. Vet maakt de schoen te soepel waardoor de pasvorm wordt aangetast. Vet aanbrengen op een schoen waar zweetresten in zitten verlengt de levensduur niet, sterker nog het zweet bevat zout en zout zoekt water dus lekkage licht op de loer.
Nee, we leven in 2022; onderhoud aan een schoen is sterk verbeterd door Nikwax. Gebruik de Footware cleaning gel op de schoen om te reinigen en het zweet te verwijderen zodat de schoen weer ademend is en het eventuele membraan (Goretex/event etc.) zijn werk kan doen.


Borstel de schoen gerust daarna af met koud water, daarmee spoel je al de schadelijke stoffen weg. Nu kan je gaan impregneren bij Nikwax. Zij werken op waterbasis. Het impregneer brengt de schoen in conditie. Deze zal weer optimaal presteren, en goed ademen en water tegenhouden. Natuurlijk hoef je dat niet wekelijks te doen, maar naar gebruik van de schoen.
Wanneer men geen of weinig onderhoud pleegt zal de schoen uitdrogen en water gaan lekken, de werking van zweet zal het membraan verkleven aan de buiten- laag waardoor er enorme lekkage ontstaat en er geen ademende werking meer is. Zorg goed voor je schoenen zodat je ze langer kunt gebruiken, dit spaart geld en milieu. Nikwax maakt al zo lang zij bestaan producten die de natuur/mens niet schaden en veilig zijn in gebruik. Nikwax heeft nooit PFOA of drijfgas gebruikt.


Benieuwd geworden naar de onderhoudsmiddelen van Nikwax? Bekijk direct ons online aanbod.

Ga naar Nikwax onderhoudsmiddelen