Nederland fietsland

Door Outdoorspecialist - 09 april 2021 - Reistips binnenland
Nederland fietsland

Als deze coronaperiode ons dan al iets positief heeft opgeleverd, dan is het misschien wel het feit dat steeds meer mensen de Nederlandse natuur meer zijn gaan waarderen. Waar maatregelen en daarmee beperkingen, verschillende vrijetijdsbestedingen aan banden legden, zijn we massaal de natuur in getrokken om daar te wandelen en te fietsen. 

Fietsland
Ons land stond natuurlijk al bekend als fietsland, maar afgelopen jaar heeft met name de verkoop van fietsen nog eens een vlucht genomen. E-bikes, racefietsen, gravelbikes, mountainbikes, you name it en het vloog de winkels uit. En laat dat nou eens een gouden combinatie zijn, met de fiets op avontuur in eigen land. Van een middag lekker onderweg tot een meerdaagse tocht.

Avontuur
Waar de een met lichtgewicht spullen, een tentje en zo min mogelijk bagage op pad gaat en voor de avond een afgelegen kampeerplek zoekt, gaat de ander met een comfortabele tassenset op de e-bike een leuke stadstour maken en strijkt ’s avonds neer in een sfeervol hotel om de volgende dag uitgerust weer verder te fietsen. Een avontuur in eigen land is in principe voor iedereen binnen handbereik. Het behoeft niet veel voorbereiding, training of een ijzeren conditie. Een avontuur kan je zo groot of klein, spannend of juist ontspannen maken als je zelf wilt.

De komst van de e-bike
Vooral de e-bike maakt het mogelijk, voor een grote groep mensen om enerzijds te blijven fietsen, maar ook om verder te fietsen, langere afstanden af te leggen en daarmee meer op ontdekking te gaan. Met de komst van de e-bike en de enorme groei van het aantal e-bikes, is ook het aanbod aan producten met specifieke eigenschappen voor deze activiteit enorm verrijkt. Zo wordt de wellicht wat langere rit ook nog eens enorm veraangenaamd. Wat te denken van fietstassen waarin je je reserveaccu in een separaat en voldoende groot vak kunt meenemen. Of stuurtassen waarin je je drinkfles direct voor het grijpen hebt als je dorstig wordt tijdens een langere rit.

Maar ook zijn er bijvoorbeeld schoenen ontwikkeld die je niet alleen de steun geven op het pedaal om je kracht kwijt te kunnen tijdens het fietsen, maar je tegelijkertijd niet belemmeren tijdens het lopen als je even afstapt om door de stad te lopen. Scheelt weer een extra paar schoenen in je bagage. Ook hoef je je niet meer steeds om te kleden, want met een casual fietsjas die weliswaar een op de fietshouding aangepaste pasvorm en reflectiestrepen heeft, ben je niet alleen bestand tegen het Hollandse weer, maar kun je je ook prima vertonen in de stad.

Geniet
De Nederlandse natuur biedt ons zoveel moois om van te genieten. Tijdens een rondje om het lokale meer, of ook iets verder weg. Pak wat kleding en een tandenborstel en fiets deze lente eens naar die stad waar je al zo lang niet geweest bent en strijk neer in een B&B. Of neem een tentje, een mat en een slaapzak mee en zet je tentje op in de tuin van die vrienden die je al zo’n tijd niet gezien hebt. ’s Avonds gezellig bijkletsen bij een vuurtje en je hoeft niet op de tijd te letten. Op de terugweg geniet je van het landschap waar je anders wellicht altijd met de auto doorheen raast. Het hoeft niet ver weg, maak het jezelf niet te moeilijk. Kies voor de juiste spullen en geniet van ons land. De natuur wacht op je!

Bikepacking: een avontuur in alle vrijheid
Bikepacking gaat verder waar een ‘gewone’ fietsvakantie stopt: daar waar niet zoveel mensen gefietst hebben en zonder hotelovernachtingen. Het is genieten van je vrijheid in de openlucht; een uitdaging en een groot avontuur om onbekende gebieden te ontdekken en één te worden met de natuur. Alleen jij en je fiets. Bikepacking is een combinatie van fietsen en slapen in de buitenlucht. Als jij je thuis voelt in de natuur en van fietsen houdt, is bikepacking het ultieme avontuur voor jou! De bestemming is daarbij niet van belang. Of je nu vlakbij je huis eropuit trekt of naar de andere kant van de wereld vliegt, het gaat erom dat je trip onvergetelijk wordt. Geniet van de bergen, de bossen of de zee, het is maar net waar je zin in hebt. Ervaar de rust en maak je hoofd leeg terwijl je onderweg bent.

Je neemt alles mee
Als je gaat bikepacken, zul je uiteraard alles met je mee moeten nemen. Maak dus een bewuste keuze wat je in je tassen stopt: neem alleen het noodzakelijke mee. Aangezien je je non-stop in de buitenlucht bevindt, moet je daarnaast je bagage goed beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. Stevige, waterdichte fietstassen zijn hierbij de beste keuze, zodat jij optimaal kunt genieten van je avontuur.

Terug naar het overzicht