Maak van je herfstwandeling een succes

Door Outdoorspecialist - 25 september 2020 - Advies
Maak van je herfstwandeling een succes

Bij de herfst denken Nederlanders al snel aan stortbuien en gure wind. Onterecht, want de herfst is juist bij uitstek het seizoen om je wandelschoenen uit de kast te trekken. De prachtig gekleurde bladeren, een zacht herfstzonnetje en de paddestoelen schieten uit de grond. Herfstwandelingen in Nederland vragen soms echter wel om een net iets andere voorbereiding dan wandeltochten in de lente of zomer. Daarom hebben wij een paar tips op een rij gezet om van je herfstwandeling een succes te maken.

Waarom een herfstwandeling?
Hoewel het weer niet altijd even optimaal is tijdens de herfst, is het toch het ideale seizoen voor een wandeling door het bos. Tijdens de herfstmaanden zijn de Nederlandse bossen met hun bonte kleuren en vallende bladeren namelijk een genot voor het oog.

Een herfstwandeling is daarnaast ook nog eens goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat wandelen tal van positieve effecten op je lichaam heeft. Door te wandelen blijf je fit, houd je je lichaamsgewicht op peil en verklein je de kans op hart- en vaatziektes. Bovendien neemt tijdens de herfstmaanden het daglicht af en blijven we vaker binnen. Dit kan sombere gevoelens en lusteloosheid in de hand werken. Door regelmatig eropuit te trekken, stimuleer je jezelf om actief te blijven en verklein je de kans op depressieve gedachten.

Bescherm jezelf tegen de regen
“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel,” aldus een populair spreekwoord. Het klinkt misschien wat cliché, maar ook voor de herfst gaat dit op. In deze tijd van het jaar kan het weer immers behoorlijk wisselvallig zijn. Zonnige periodes en regenbuien wisselen elkaar snel af. Zorg er daarom voor dat je goed op de regen bent voorbereid. Ingewikkeld is dit niet. Met een waterbestendige jas, stevige wandelschoenen en een regenbroek in je rugzak kom je meestal al een heel eind. Vergeet ook niet om een regenhoes voor je rugzak mee  te nemen, anders heb je kans dat je spullen onderweg drijfnat worden.

Draag de juiste kleding
Soms kan het lastig zijn om in de herfst geschikte wandelkleding te vinden. Het is immers vaak te koud voor alleen een T-shirt, maar nog te warm voor een trui. Dit kan je oplossen door je in laagjes te kleden. Dit heeft als voordeel dat je op wisselende temperaturen bent voorbereid. Hierbij kan je het beste volgens het bekende drielagenprincipe te werk gaan: een T-shirt, een shirt met lange mouwen of dunne fleece ter isolatie en een jas tegen de regen en wind.

In de herfst draag je over het algemeen een lange broek. Voor optimaal comfort, kun je hierbij het beste een broek van fijn, ademend materiaal dragen.

Neem warme drank mee
In welk seizoen je ook wandelt, drinken is altijd onmisbaar. Wandelaars krijgen dan ook vaak het advies om flink wat water mee te nemen. Bij een herfstwandeling kan het echter ook lekker zijn om warme drank in een thermosfles mee te nemen, bijvoorbeeld koffie, thee of een soepje. In de herfst kan het behoorlijk koud worden, waardoor je verkleumt kan raken, zeker als het regent. Niets is dan lekkerder dan jezelf tijdens een rustpauze opwarmen met dampende koffie uit je eigen thermosfles. Dit geeft je bovendien ook een morele boost, waardoor je er weer kilometerslang tegenaan kan.

Let op de paden
Als je een herfstwandeling maakt, bedenk dan goed dat de toestand van de paden heel anders kan zijn dan in de zomer. De bomen laten hun bladeren vallen en zeker in combinatie met regen kan dit behoorlijk glibberig worden. Je kunt je hierop voorbereiden door wandelschoenen met voldoende grip aan te trekken en eventueel wandelstokken voor extra ondersteuning mee te nemen. Ook veranderen onverharde paden in Nederland na een regenbui vaak in natte modderpoelen, met name op het platteland. Houd onderweg je ogen dus goed open, dat bespaart je achteraf een hoop poetswerk aan je schoenen.

Terug naar het overzicht