Lichtgewicht op pad, zo doe je dat!

Door Outdoorspecialist - 29 juni 2022 - Advies


Type Reis

Wat je inpakt en hoe je het inpakt is afhankelijk van de type reis die je gaat maken. Gaje op pad met een rugzak, draag je je spullenmee op de fiets of ga je touren met de motor?
In alle gevallen geldt dat je bepakking het liefst zo compact en lichtgewicht mogelijk is. Het is zonde om onnodig gewicht mee te dragen, zowel onderweg als op locatie. Van plek
naar plek met een te zware rugzak is eigenlijk alleen maar hinderlijk.

 
Ken je maximum

Maar hoe zwaar is te zwaar? Dat hangt af van je lichaamsgewicht. Voor volwassenen geldt als vuistregel dat je niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht op je rug mag meedragen om het comfortabel te houden. Voor kinderen is dat percentage 10%. Om een voorbeeld te geven: als je 70 kilo weegt, mag je rugzak dus 14 kilo wegen. Het gaat hier om het maximale gewicht, maar het is natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie, zoals je eravaring, conditie of eventuele blessures.

 
Plannen en voorbereiden

Een goed samengestelde en lichtgewicht bepakking valt of staat met een goede voorbereiding. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan, verplaats je je gemakkelijker en  ga je veel relaxter op reis. Wat kan helpen bij het zo lichtgewicht mogelijk inpakken van je tas, is een goede checklist zoals je die aan het einde van dit artikel vindt. Probeer je aan
de checklist te houden en daarnaast geen extra’s mee te nemen. Als je slim inpakt, zul je zien dat je gemakkelijk weken of zelfs maanden vooruit kunt. Misschien denk je: maanden reizen met maar één tas? Onmogelijk! Maar als je een beetje creatief bent en genoegen neemt met ietsje minder, zul je versteld staan. Het reizen met weinig bagage geeft je als reiziger veel vrijheid. Ook als je maar een weekendje weggaat is lichtgewicht en met weinig spullen reizen fijn.

Alleen de essentials

Zoals eerder al benoemd: less is more! In het begin lijkt het lastig om alléén de items mee te nemen die je écht nodig hebt. Want je moet toch voorbereid zijn op elke situatie? Maar
geloof ons: je hoeft écht geen 6 onderbroeken mee te nemen als je 6 dagen de bergen in gaat. Onderweg wassen is prima te doen. Spullen zoals bijvoorbeeld een camp stoeltje, een kussen, waterschoentjes, een zwaar mes of een lamp voor in je tent zijn echt overbodig.

 
 
 
Houd naast je gear altijd rekening met een liter of 2 - dus een kilo of 2 - aan water en ongeveer hetzelfde aan voedsel. Neem je campinggear mee, zorg er dan voor dat je een mummy model slaapzak en een compact luchtmatje meeneemt. Slaapzakken en slaapmatjes kun je tegenwoordig al vinden met een gewicht ver onder de 1 kilo en kunnen vaak ultra compact worden opgeborgen. Wat betreft een tent; ga altijd voor aluminium stokken en een nylon of polyester doek. Die zijn sterk en allerbelangrijkst, licht. Tenten vind je al zo licht als 1,5 kilo. Let op: ga je een echt uitdagende tocht doen waarbij je zelfvoorzienend op pad gaat en je ook veel technische gear zoals touwen, klimsetjes en cramp-ons meeneemt? Dan draag je natuurlijk meer gewicht mee. Ook deze zijn tegenwoordig redelijk lichtgewicht te krijgen, maar hier geldt: je eigen veiligheid is belangrijker dan een paar gram besparen.
 

Wat kun je vervangen om gewicht te besparen

  • Waterfles ➜ Waterzak, een waterzak vormtmee met je tas en voegt weinig extra gewicht toe aan je bepakking. Ook heb je een handige slang waardoor je kunt drinken zonder de zak uit je tas te hoeven halen.
  • Tent met een katoenen doek en stalen tentstokken ➜ Tent met een polyester of nylon doek en aluminium tentstokken.
  • Zelfopblaasbare schuimmat ➜ Luchtmatje
  • Dekenslaapzak van katoen ➜ Synthetische mummieslaapzak
  • Kussen ➜ Opblaasbaar kussen of slaap op opgevouwen kleding
  • Katoenen kleding ➜ Sportkleding, wat lichter is en veel sneller droogt
  • Blikjes, potjes, flesjes met voedsel ➜ Droogvoedsel zoals Adventure Food, noodles, bouillon/cup-a-soup, keks
  • Boeken, schriftjes, spelletjes ➜ E-reader