Lastige voeten

Door Outdoorspecialist - 06 april 2020 - Voetklachten
 
Neem tijd voor een bezoek aan een van de outdoorspecialisten en laat u deskundig voorlichten.
Rene Vos - Outdoorspecialist
 Er zijn maar weinig mensen die nooit eens nadelige gevolgen hebben ervaren van hun voeten. Het is ook best bijzonder dat die 26 botjes in de voet ons elke dag weer dragen!

In onze voeten behoren drie bogen aanwezig te zitten.
- De mediale boog aan de binnenkant van de voet,
- de laterale boog aan de buitenkant van de voet en de
- ventrale boog in de voorvoet. Juist deze bogen zijn zeer belangrijk voor de stabiliteit van de voet. Als een van deze voetbogen niet in, orde is kan dit leiden tot vervelende klachten en pijnlijke voeten tijdens het wandelen.

Platvoeten
Mensen zeggen wel eens dat ze een platvoet hebben. De mediale boog is dan helemaal doorgezakt. De intrinsieke voetspieren en botjes zijn simpelweg te slap om ons lichaam te dragen. De meest voorkomende klachten die ontstaan door de platvoet zijn onder andere vermoeide voeten en pijnlijke gewrichten. Immers je hele lichaam wordt uit balans gebracht waardoor frictie op de binnenkant van de knie en of heup kan ontstaan.

Doorgezakte voorvoet
De voorvoetboog is essentieel voor de afzetfase van de voet. Wanneer deze is doorgezakt, en dat is het geval bij 80% van de mensen, is er sprake van een spreidvoet. Een doorgezakte voet kan erg lastig zijn voor de fanatieke wandelaar. Doordat de voorvoet doorzakt, worden er zenuwen afgekneld met als resultaat, dove, tintelende tenen of het gevoel dat je sok dubbel zit. In heel veel gevallen is hier gelukkig iets aan te doen. Allereerst begint het bij het aanschaffen van de juiste schoenen. Let er hierbij op dat je schoenen koopt die breed genoeg zijn. Daarnaast kan een voetspecialist een simpele aanpassing maken in de vorm van een voorvoet ondersteuning in de zool waardoor je weer comfortabel kunt wandelen.


Zoals hierboven vermeld, kunnen heel veel voetklachten op een simpele manier worden opgelost. Sterker nog: in bijna alle gevallen is de juiste schoen de basis van het succes. Graag geef ik u een paar tips die u kunnen helpen bij het aanschaffen van een paar stevige stappers:

• Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt: dit klinkt logisch, maar nog veel te vaak worden schoenen te klein gekocht. Haal de zool uit de schoen en plaats uw voet hierop en zorg ervoor dat u minimaal één centimeter in de lengte overhoudt. Let op: de breedte kun je niet beoordelen op een inlegzool.

• Koop je schoenen niet te smal. Je voeten zullen tijdens de wandeling op zetten waardoor het prettig is om iets meer ruimte over te hebben.

• Zorg ervoor dat u een schoen koopt met een stevige hielkap of contrefort deze zorgt voor de juiste sturing ook als uw voeten wat vermoeider worden.

• Neem tijd voor een bezoek aan een van de outdoor specialisten en laat u deskundig voorlichten.