In de voetsporen van de Brabantse Hertogen

Door Outdoorspecialist - 14 oktober 2021 - Columns
In de voetsporen van de Brabantse Hertogen

Wie Noord-Brabant echt wil leren kennen, moet op het Hertogenpad (LAW 13) zijn. Deze langeafstandswandeling loopt van Breda naar Roermond, met een totale lengte van 238 km. Onderweg kom je langs alles wat deze provincie zo uniek maakt: gezellige dorpjes, rivierduinen, veenmoerassen en soms zompige knuppelpaden. Tel daar de vele natuurgebieden langs de route bij op, en je hebt de ideale wandeltocht!

Het Hertogenpad is de opvolger van het Peellandpad, dat tussen ’s Hertogenbosch en Roermond liep. Deze wandeling is nu uitgebreid met een traject tot aan de (voormalige) garnizoensstad Breda. Bij deze route wandel je in de voetsporen van de Brabantse hertogen, die vanaf de twaalfde eeuw over dit gebied heersten. Onder hun bewind ontwikkelde Brabant zich tot een van de rijkste en machtigste gewesten van de Nederlanden. De historische binnensteden van onder meer ’s Hertogenbosch en Breda getuigen nog steeds van dit rijke verleden. Je kan deze route daarom prima combineren met een stadswandeling door beide steden. Toegegeven: dit betekent wat extra kilometers, maar het is de moeite zeker waard!

‘De Brabantse Sahara’
Naast de bekende Brabantse steden, voert de route je ook door een reeks prachtige natuurgebieden. Vanuit Breda wandel je al meteen boswachterij Dorst binnen, om vervolgens in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen uit te komen. Met in totaal 30 vierkante kilometer aan stuifzand, behoren deze duinen tot de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Niet voor niets staat het gebied ook wel als de ‘Brabantse Sahara’ bekend. Met hun combinatie van bos, heide en stuifzand, staan deze duinen garant voor spectaculaire schouwspelen. Neem dan ook vooral de tijd om goed om je heen te kijken in dit woestijnlandschap.

Door de Grote Peel
Als je vervolgens ’s Hertogenbosch gepasseerd bent, volgt er weer een hele reeks natuurgebieden. Tot aan Roermond trek je namelijk achtereenvolgens door de Bossche Broek, de Maashorst en Nationaal Park De Groote Peel. Met name in laatstgenoemde tref je een enorme variatie aan landschappen aan. Dit hoogveengebied is eeuwen geleden namelijk grotendeels afgegraven voor de turfwinning. Waar eeuwen geleden nog een ondoordringbaar moeras lag, tref je nu een landschap aan met heide, zandruggen, open vlaktes, veenmos en talloze watertjes. En het is hier ook vooral rustig. Niet voor niets strijken hier jaarlijks ongeveer 270 soorten broed- en trekvogels neer. Als je hier in oktober/november wandelt, heb je zelfs de kans om een overvliegende kraanvogel te spotten. 

Het Hertogenpad loopt langs de Grote Peel, maar je kan ook kiezen voor een variant die er dwars doorheen gaat. Houd er hierbij wel rekening mee dat deze route tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juni) niet voor wandelaars toegankelijk is.

Laatste etappe door het Leudal
Eenmaal voorbij de Grote Peel, loop je voor de laatste etappe het Leudal in, een typisch voorbeeld van een beekdallandschap. Door de jaren heen hebben de twee grote beken van het dal (de Tungelroyse Beek en de Zelsterbeek) zich namelijk steeds dieper ingesleten in de bodem. Hierdoor liggen de beken op sommige plaatsen wel 10 meter dieper dan de omliggende hogere zandgronden. Voor Nederlandse begrippen heb je hier dan ook veel hoogteverschillen, wat het landschap extra gevarieerd maakt. Maar waar het Leudal zich echt mee onderscheidt, is de spectaculaire plantengroei langs het water. Tijdens de lente zorgen speenkruid, bosanemonen en dalkruid dan ook voor een prachtig geelwit tapijt langs het pad, waardoor het traject iets betoverends over zich heen krijgt. 

Zodra je uit het dal bent, is het ten slotte nog een paar kilometer naar het eindpunt Roermond. Mocht je nog energie over hebben, dan kan je als toetje nog een stadswandeling door deze voormalige Hanzestad maken. Roermond speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol in de lakenweverij en handel langs de Maas, wat nog steeds terug te zien is aan de binnenstad. Voeg hier de vele winkels en bourgondische sfeer aan toe en je hebt de perfecte afsluiting voor je wandelavontuur!

Praktisch
Het Hertogenpad bestaat uit 12 etappes van 12 tot 26 kilometer lang. Het traject is in beide richtingen wit-rood gemarkeerd, maar deze staan niet overal even duidelijk aangegeven. Daarom kan het geen kwaad om voor je op pad gaat een routebeschrijving aan te schaffen. Deze wandeling staat beschreven in de wandelgids Hertogenpad: wandelen door natuurlijk Brabant die bij diverse (reis)boekhandels te krijgen is. In deze gids zijn ook drie extra stadswandelingen opgenomen, door Breda, ’s Hertogenbosch en Roermond. Daarnaast kan je de verschillende etappes ook op de website van Wandelnet vinden.

Terug naar het overzicht