Ik zoek niet, ik vind

25 januari 2021 - Columns
Ik zoek niet ik vind

COLUMN Natasha Bloemhard 

Een uitspraak van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso die ik een tijdje geleden in een boek tegenkwam. Sindsdien blijft hij aan mijn gedachten knagen. ‘Ik zoek niet, ik vind’; hoe langer ik erover na denk, hoe mooier ik hem vind. De uitspraak geeft namelijk rust. Een groot deel van ons leven zijn we immers op zoek. Op zoek naar de juiste partner, een fijn huis, de perfecte baan, een betere baan en vooral naar onze ‘bestemming’, wat dat dan ook moge zijn, maar het heeft veelal te maken met harmonie, vrede en rust. En aangezien dat dat nu juist niet te koop is, zoeken we ons rot, maar eigenlijk weten we niet waar we naar uit moeten kijken. Om gek van te worden.

Langzaam maar zeker, ik moest er kennelijk ouder voor worden, kom ik erachter dat het met stilte en aandacht te maken heeft. Alsof je plotsklap stilstaat, je oren en ogen op scherp zet en dan pas in staat bent om iets écht goed te horen of te zien. Een van de mooiste verhalen over dit thema, vind ik, is geschreven door een van mijn favoriete schrijvers, de Braziliaan Paulo Coelho. Zijn boek ‘De Alchemist’ (1988), waarin hij deze zoektocht zo treffend beschrijft, ging de hele wereld over. Meer dan 20 miljoen exemplaren vlogen in alle talen over de toonbank. Het is zo’n boek dat je leven verandert. En dat komt niet alleen door het fantastisch mooi geschreven verhaal, maar vooral omdat duidelijk wordt gemaakt dat je ‘de schat’ juist niet vindt als je ernaar op zoek gaat, maar dat hij vaak voor je neus blijkt te liggen.

Stilstaan, kijken en luisteren; het heeft Picasso in ieder geval geen windeieren gelegd, zijn werk vind je inmiddels wereldwijd.Sindsdien stap ik vaker op mijn mountainbike of in mijn wandelschoenen zónder al te veel voorbereiding. 

De fantastische route waarnaar ik op zoek ben, vind ik immers vanzelf. 

Natasha Bloemhard

Oprichter Salt

@natasha_bloemhard

Terug naar het overzicht