Ik heb last van een marsfractuur

Door Outdoorspecialist - 27 december 2022 - Columns , Voetklachten
Last van een vage irritante pijn onder mijn voeten

Misschien heb je wel last van een marsfractuur? De benaming is wellicht veelzeggend, in militaire dienst kwam de marsfractuur regelmatig voor. Door overbelasting tijdens het lange marcheren onstond er vaak een fractuur in een van de middenvoetsbeentjes. Een marsfractuur ontstaat meestal bij het 2de of 3de middenvoetsbeentje. Het tweede en het derde middenvoetsbeentje zijn namelijk de 2 langste in de voet en daardoor kwetsbaar.

Het lastige van een marsfractuur is dat deze heel gemakkelijk over het hoofd wordt gezien bij een röntgenfoto dit omdat ze simpelweg heel moeilijk zichtbaar zijn. Pas wanneer het middenvoetsbeentje volledig gebroken is zal deze fractuur zichtbaar zijn op de röntgenfoto.

Wat voel je als je een marsfractuur hebt?

De pijn is vaak erg moeilijk te beschrijven, het is een beetje een “vage” pijn. De plek van de pijn zit vaak in het midden van de voet op de wreef en kan spontaan ontstaan tijdens het lopen. Het dragen van schoenen met een stijve zool kan verlichting geven.

 

Hoe ontstaat een marsfractuur?

Een marsfractuur ontstaat door overbelasting als gevolg van een lange wandeling of zeer intensieve sportinspanning, hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een lange afstand hardlopen. De fractuur ontstaat doordat er constant druk om 1 specifieke plek wordt uitgevoerd. Daarnaast kan een marsfractuur ontstaan door een afwijkende stand van de voet, een verkeerde afwikkeling bij het lopen, te veel staan of osteoporose (hierbij zijn de botten erg broos). 

 
Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt allemaal erg vervelend maar gelukkig zijn er veel manieren om de kans op een marsfractuur te verkleinen.

Zorg ervoor dat je voor een lange wandeling een paar stevige en stabiele schoenen aantrekt, het liefst met een stevige zool en zorg ervoor dat de schoenen passen bij het terrein waar je in loopt.

Zorg voor voldoende stabiliteit van de voet, zakken jouw voeten erg door tijdens het lopen dan kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een meer ondersteunende of zelfs corrigerende zool.

Zorg ervoor dat je je eigen tempo blijft lopen. Loop je letterlijk te hard van stapel dan wordt de belasting op jouw voeten groter en loop je de kans op overbelasting.

Kortom heb je last van een “vage” pijn in het midden van jouw voeten rond de middenvoetsbeentjes die plotseling is ontstaan? Schroom niet een bezoek een van onze voetspecialisten of laat je doorverwijzen door de huisarts voor het maken van een echo of röntgenfoto.


René Vos. Hij is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sporten wandelschoenen. René Vos is tevens de trotse eigenaar van twee outdoor- en
sportzaken in Gorssel en Apeldoorn.