Ik heb een bult bij mijn kleine teen, kleermakersbunion!

Door Outdoorspecialist - 30 april 2022 - Voetklachten
Wat is een bunionette?

Een uitstekend punt aan het begin van de kleine teen noemen we een bunionette. Meestal is de kleine teen gewoon flexibel en heeft geen bewegingsbeperkingen. Bij een bunionette staat het kopje buitenste middenvoetsbeentje wat veel naar buiten waardoor er een bult aan de buitenkant van de voet ontstaat. Dit botje kan op verschillende manieren naar buiten staan. Eigenlijk herkennen we 3 verschillende type bunionettes.


3 types bunionettes
Type 1

Te groot kopje van het middenvoetsbeentje.

Type 2

Een middenvoetsbeentje dat scheef groeit.

Type 3

Teveel ruimte tussen het middenvoetsbeentje .

 
Wat zijn de oorzaken van een bunionette bij de kleine teen

De bunionette op de kleine teen wordt ook wel de tailors bunion genoemd of te wel de kleermakers bunion. Dit omdat deze bunionette vaak voor kwam bij kleermakers. Een bunionette ontstaat door veel druk en wrijving, doordat kleermakers vaak in de “kleermakerszit” zaten. Hierdoor ontstaat veel druk op het buitenste puntje van de voet met een bunionette als gevolg. Tegenwoordig is de oorzaak van deze bult vaak te wijden aan te strakke/ smalle schoenen, daarnaast wordt een heel groot deel bepaald door erfelijke belasting.Mogelijke klachten van de kleermakersbunion

Doordat de bunionette uitsteekt wreef dit vaak langs de schoen waardoor er extra wrijving ontstaat, deze wrijving zorgt voor een pijnlijke plek. De pijn zal het grootst zijn bij het dragen van te smalle schoenen.Wat te doen bij klachten?

Onder het mom van opereren kan altijd nog: dit is in veel gevallen niet nodig. Zijn jouw schoenen net iets te smal dan kun je bij een schoenmaker of wandelschoenspecialist navragen of zij jouw schoenen kunnen oprekken om net iets meer ruimte te creeëren op de plek van de bunionette. Let er bij aankoop van een paar schoenen op dat je schoenen koopt met voldoende ruimte ter hoogte van de kleine teen. Is dit niet voldoende en blijft er veel druk op de bunionette dan kun je bij een podoloog een orthese aanlaten meten. Een silicone orthese kan de druk op de bunionette ontlasten. Is de bunionette zo groot of pijnlijk dat hij je belemmert tijdens het lopen, dan is operatief verwijderen de uiterste oplossing. Echter dit wordt maar heel weinig gedaan.


Vul hier uw titel in

Vul hier uw tekst in. Dit is een test linkje. Door de class="button" aan een <a href=""> link toe te voegen kunnen er knoppen worden gemaakt. Zie bijvoorbeeld de knop hieronder.

Terug naar het overzicht