Huttentochten in de herfst

Het maken van wandeltochten in de bergen doen we meestal in de zomermaanden. Maar juist in de herfst heb je vaak bestendig en helder weer dat je fraaie vergezichten oplevert. Inversie (omgekeerd temperatuursverschil) is in deze periode ook een veel voorkomend meteorologisch verschijnsel en de natuur is prachtig aan het verkleuren.
Daarnaast is het ook duidelijk rustiger in de bergen dan in de zomer. Maar zijn de hutten dan niet dicht? Dat klopt ten dele. Inderdaad, in de hoger gelegen gebieden van de Alpen sluiten de hutten meestal in de tweede of derde week van september. Voor wie eind september of in oktober onderweg wil zijn, wordt de spoeling dus wat dunner. Maar onder andere in de Noordelijke Kalkalpen, zeg maar van het Bregenzer Wald tot aan het Totes Gebirge, zijn er tot half oktober en in sommige gevallen nog tot eind oktober aardig wat opties. Verder naar het zuidoosten zijn er ook nog mogelijkheden in de Niedere Tauern.
Het dient wel gezegd te worden dat bij een vroege inval van de winter ook deze hutten eerder sluiten. Informeren voordat je gaat is belangrijk. Wat betreft het weer zijn de risico’s natuurlijk groter. Bij een weersomslag is de kans op sneeuw duidelijk aanwezig. Verder zijn er minder mensen onderweg en in het geval van een fysiek ongemak is hulp minder snel te krijgen.
Wil je je mogelijkheden verder vergroten dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een combinatie van hutten die nog wel open zijn met eventueel hutten die weliswaar gesloten zijn maar beschikken over een zogenaamde winterraum.
Een winterraum is een ruimte in of onder de berghut of in een bijgebouw. Deze ruimtes gaan meestal open zodra de berghut wordt afgesloten. In de meeste gevallen is deze ruimte vrij toegankelijk maar het kan ook zo zijn dat er een zogenaamd AV-schloss op zit. Dan dien je een sleutel te halen bij de eigenaar van de hut in het dal of bij de sectie waar de hut onder valt. Uiteraard moet je ook voor deze slaap- en kookgelegenheden betalen. Dit doe je door geld achter te laten in een geldkist in het winterraum.
In de Zwitserse Alpen zijn de mogelijkheden het grootst omdat daar praktisch elke SAC hut een winterraum heeft en deze altijd vrij toegankelijk is, maar ook in de Dolomieten en in Oostenrijk kun je op deze manier nog meerdaagse tochten maken.
Het enige “nadeel” is dat je voor de dagen dat je in een winterraum verblijft je eigen voedsel dient mee te nemen. Dit zijn natuurlijk serieuze kilo’s. Reken zo’n 400 gram aan voedsel per persoon per dag. Acht dagen lopen betekent dat je zo’n drie kilo aan voedsel mee draagt. In een winterraum is altijd een kachel en brandstof. Dat gezegd hebbende, neem ik persoonlijk wel altijd kookgerei mee, “voor het geval dat”.
In 2015 en 2016 alsmede in 2018 zijn we in oktober onderweg geweest. De keuze viel in 2015 op de Wilder Kaiser, gelegen boven Kufstein. Dit gebied bestaat feitelijk uit twee markante bergketens, de Wilder Kaiser in het zuiden en de Zahmer Kaiser in het noorden. Dit was een tocht met redelijk weer maar ook een paar natte dagen. In 2016 ben ik onderweg geweest in de Tannheimer en Ammergäuer Alpen. Twee gebieden in de buurt van Füssen die goed te combineren waren. Op twee dagen viel er sneeuw maar niet zodanig dat dit problemen opleverde. In 2018 waren we zelfs nog wat later onderweg in het Höllen- en Totes Gebirge en in dit geval was het een combinatie van een aantal geopende hutten en drie gesloten hutten met winterraum. Dit was een tocht met zulk fraai weer dat we alle dagen in een met opgestroopte mouwen onderweg waren.
We hebben nog een drietal tochten op papier staan en deze wil ik je niet onthouden. De zuidelijke Palagruppe in de Dolomieten. Deze tocht van acht dagen na het seizoen bevat zeven hutten met open winterraum, De Urner Alpen in Zwitserland. Ook hier acht dagen met toegankelijke winterraumen en nog een tocht in de Adamello/Presanella groep. Deze doorkruist het gebied van noord naar zuid en ook hier zijn alle winterraumen open.
Note: deze informatie is onder voorbehoud. Zaken kunnen veranderen. Ruimtes die niet schoon worden achter gelaten kunnen bijvoorbeeld gesloten worden. Laat een winterraum altijd schoner achter dan dat je deze hebt aangetroffen !
Dus, voor wie tijd en zin heeft om laat in het jaar onderweg te zijn in de bergen, zijn er nog volop mogelijkheden op allerlei niveaus.
Nuttige gidsen die een basis kunnen vormen voor het plannen van een (late) huttentocht zijn:
Hüttentrekking Ostalpen van Rother Verlag
32 huttentochten in de Oostalpen
ISBN 9783763330072
Hüttentrekking Schweiz van Rother Verlag
30 huttentochten in de Zwitserse Alpen
ISBN 9783763330393
Hüttentrekking Ostalpen van Bruckman Verlag
47 huttentochten in Zuid Duitsland en Oostenrijk
ISBN 9783765482212
Hüttentrekking Ostalpen van Bruckman Verlag –
35 huttentochten in Zuid Tirol en Trentino
ISBN 9783765449697
Daarnaast zijn de volgende websites nuttig met betrekking tot hutten-informatie in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië:
www.alpenverein.at
www.alpenverein.de
www.sac-cas.ch/de/huetten-und-touren/sac-huetten
www.cai.it/andare-in-montagna/rifugi-e-bivacchi/rifugi-del-club-alpino-italiano