Hoe lang doe ik over een bergwandeling?

Door Anya - 01 juni 2022 - Advies
Wandelen op vlak terrein

Wanneer je veel wandelt in eigen land, zul je merken dat je aardig goed weet hoe lang je over een bepaalde afstand zal doen. Wanneer je de lengte van de wandeling en je looptempo weet  kan je een goede inschatting maken van de duur van je wandeling.
Je deelt het aantal kilometers door het aantal kilometers dat je per uur loopt (ongeveer 4,5 kilometer per uur) en telt daarbij eventuele pauzes bij op. Voila!


Wandelen in de bergen

Anders wordt het wanneer je in de bergen gaat wandelen. Naast de afstand en de te wandelen kilometers, heb je ook nog eens te maken met hoogtemeters. Vanzelfsprekend beinvloeden deze de afstand die je in een bepaalde tijd kunt afleggen, maar hoe? We leggen het je graag uit, zodat je zelf een goede inschatting kunt maken maken en voortaan zelf kunt berekenen hoe lang je over een bergwandeling zult doen.

Voor deze rekenformule laten we ons adviseren door de Duitse Alpenvereniging. Zij gaan er in de basis vanuit dat je in een periode van een uur:

- 4 kilometer horizontaal aflegt
- 300 meter per uur stijgt
- 500 meter per uur daalt

Bij een afstand van acht kilometer waarbij je 900 meter moet klimmen is de formule dan:

- 8 km à 4 km per uur = 2 uur
- 900 meter / 300 meter = 3 uur

De volgende stelregel is: Halveer de kleinste waarde en tel die op bij de grootste waarde.

In het geval van ons voorbeeld is dat:

- halveer de kleinste waarde(2) =1
- en tel die op bij de grootste waarde (3)  =4

Bij benadering zal je over deze tocht dus 4 uur doen. Dat wil zeggen: wanneer je de tocht aan één stuk door zou wandelen en geen pauzes houdt. Wanneer je (logischerwijs) wel wat rustmomenten inlast of even van het uitzicht wilt genieten, moet je deze tijd natuurlijk nog bij de 4 uur optellen voor een nauwkeurige en totale inschatting van je bergwandeling.


Gemiddeld tempo

De rekenformule zoals hierboven vermeld, gaat uit van gemiddelde cijfers. Het kan zijn dat je langzamer of juist sneller dan gemiddeld loopt. Dat zal de uitkomst natuurlijk beinvloeden. Er zijn veel factoren te bedenken waarom je sneller of langzamer loopt dan gemiddeld: je conditie, drukte op de route, of de etappe van je totale wandeling wanneer je langer dan één dag loopt. Het maakt natuurlijk helemaal niet uit of je sneller of langzamer dan gemiddeld loopt, echter is het wel interessant om bij te houden wat jouw persoonlijke wandelsnelheid is. Wanneer je dat goed in kaart brengt, kun je de aantallen in bovenstaande formule aanpassen naar je eigen tempo en in de toekomst nog veel nauwkeuriger berekenen hoe lang je over een wandeling zal doen.

Ook kun je gebruik maken van de online tool van de Duitse Alpenvereniging. Dat scheelt een hoop rekenwerk en maakt het plannen van je volgende wandeltocht in de bergen nog gemakkelijker!