Hoe herken je maatschappelijk verantwoorde duurzame merken?

Hoe herken je maatschappelijk verantwoorde merken?
De buitensport bestaat omdat mensen graag buiten zijn. Omdat we het ooit in ons hoofd gehaald hebben die onmogelijke bergtop in de verte te proberen beklimmen of, het mag ook wat minder extreem, we het graag droog houden tijdens een stevig wandeling in de duinen.
Om ten volle te kunnen genieten van de natuur in iedere weersomstandigheid heb je kwaliteitsvol materiaal nodig. Dus we kopen technisch buitensportmateriaal met ademende membranen, coatings, synthetische vullingen (of net niet) en nog meer.
Kwaliteitsvol materiaal is per definitie duurzaam, omdat het een lange levensduur heeft. De tijden zijn echter verandert. Waar het vroeger enkel ging over kwaliteit als duurzaamheidsmaatstaf, weten we nu beter. Iedere designkeuze, iedere stap in een productieproces heeft een milieu impact. De levensduur is nog steeds een uiterst belangrijk aspect, maar hoe het product wordt gemaakt, is dat evengoed. Het gaat hem over dezelfde uitstekende kwaliteit te creëren met minder milieu en sociale impact.
Of hoe het buitensport merk zorgt voor het o zo belangrijke buiten waar we allen van genieten.
Zo zie je het Bluesign label sinds 2000 groeien in de buitensport industrie. Bluesign voorziet als onafhankelijke instantie een alomvattende aanpak voor het veilig en milieuvriendelijk produceren van textiel. De opzet is om in iedere stap van het productieproces schadelijke chemicaliën te vermijden, de afvoer ervan in water en lucht te minimaliseren en de veiligheid van de werknemers en voor de eindklant te garanderen. In tegenstelling tot andere labels (zoals OEKO-TEX 100) gaat het hier over een systeemaanpak en niet enkel over de chemicaliën in het eindproduct.
Op sociaal vlak hebben we twee vooraanstaande labels: Fairtrade USA en Fair Wear Foundation. Ze streven hetzelfde na: eerlijke werkomstandigheden, maar elk met andere methode. Fairtrade USA berust op het certificeren van productiefabrieken wanneer ze aan de strenge selectie criteria voldoen, enkel producten afkomstig uit die fabrieken mogen het Fairtrade USA label dragen. De Fair Wear Foundation daarentegen vergt een constante inzet om de werkomstandigheden in productiefabrieken te verbeteren van ieder merk dat zich aansluit. Wanneer merken positief geëvalueerd worden, mogen ze het Fair Wear label op hun producten plaatsen. FWF benadrukt dat ze geen garanties kan bieden dat gelabelde producten voldoen aan alle criteria van het label.
Anno 2020 zou het ondenkbaar moeten zijn dat we iemands anders’ leven negatief gaan beïnvloeden door een basisbehoefte als kledij te kopen…
De natuur ligt ons allen nauw aan het hart, dat is duidelijk. Daarom is de buitensport misschien wel de actiefste sector binnen de kleding industrie op vlak van duurzaamheid. Toch zien we grote verschillen tussen buitensportmerken en de labels die ze gebruiken. Een betrouwbaar label is transparant over zijn criteria en wordt onafhankelijk gecontroleerd.
Maar hoe kunnen we erop vertrouwen dat het merk doet wat het zegt?
Inspirerende praat over hoe mooi de natuur is alleen gaat ons niet helpen om ze te redden.
Dit zijn concrete acties waaraan je verantwoorde (outdoor) merken kan herkennen.
1. Ze zijn missie-gedreven
Een duidelijke missie is essentieel om impact te generen. Sociaal, milieu gerelateerd of een combinatie van beide; moderne bedrijven proberen maatschappelijke problemen op te lossen, niet nieuwe bij te creëren. Kwaliteit en scherpe prijs alleen is niet voldoende en al zeker niet in de huidige klimaatcrisis.
Zie het als een intentie verklaring, nu op naar de actie
2. Ze zijn CO2 neutraal
Of hebben een concreet plan om dit op korte termijn te worden.
Dit is een minimum standaard waaraan moderne bedrijven moeten voldoen.
CO2 neutraliteit is slechts een resultaat in het verhaal van actief bezig te zijn met je milieu-impact, daarom is het essentieel. Omdat het je verplicht zoveel mogelijk milieu impact van je activiteiten te reduceren (door onder andere het bluesign label te adopteren) en de resterende uitstoot te compenseren.
3. Ze geven terug aan mens en natuur
Als CO2 neutraliteit de minimum standard is dan is dit de “next step”. 1% for the Planet leden doneren 1% van de omzet aan milieuorganisaties die zich dagelijks inzetten om de buiten in buitensport te beschermen.
4. Ze streven naar het beste beleid op alle vlakken van hun bedrijf
Je vraagt je misschien af waarom er geen allesomvattend label bestaat dat al die verschillende stappen mooi samenvat en het geheel beoordeelt. B Corp doet exact dat !
Bedrijven met B Corp certificatie streven de hoogste standaarden na op het vlak van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. Meer bepaald wordt het bedrijf gescoord op voor hun missiegedrevenheid, het beleid voor hun medewerkers, leveranciers, klanten en andere stakeholders alsook de milieu impact die ze veroorzaken en hoe ze die proberen te beperken. Samen probeert de beweging de economie richting inclusie en duurzaamheid te sturen. Niet toevallig zijn heel wat buitensportmerken B Corp.
Of hoe buitensport de nonsens buiten gooit, en voluit voor een nieuw systeem gaat.
Jij toch ook?