Het tekenseizoen is weer van start!

Door Outdoorspecialist - 16 juni 2021 - Advies
Tekenseizoen
Het tekenseizoen is weer van start!Nu de temperaturen oplopen, loopt ook het risico van tekenbeten weer op. Teken zijn het meest actief tussen maart en oktober, wanneer de temperatuur boven de 8C° is.

Wat is een teek?
Lekker de natuur in of aan de slag in de tuin? Pas dan op voor de teek! Teken zijn hele kleine, zwarte, spinachtige parasieten die zich vasthechten aan mensen om bloed te zuigen en zo in leven te blijven. Zonder bloed van een menselijke of dierlijke gastheer kunnen ze niet overleven. Dat vasthechten noemen we een tekenbeet. 

In Nederland worden er jaarlijks meer dan 1,2 miljoen tekenbeten geregistreerd. Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn doordat ze onder andere de ziekte van Lyme kunnen overdragen en het TBE-virus (tekenencefalitis), dat kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking. 

Vallen teken uit bomen? 
De kleine zwarte beestjes leven in de natuur, zoals grasvelden, weilanden, heide, parken, tuinen en bosrijke gebieden. Ondanks hardnekkige fabels kunnen teken niet vliegen of springen en ze vallen ook niet uit bomen. Het gevaar komt van onderen. Houdt hier rekening mee in de maatregelen die je neemt tegen tekenbeten.

Tips om een tekenbeet te voorkomen
Een tekenbeet is niet te voorkomen, maar er zijn wel een aantal tips om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

-Blijf tijdens het wandelen zoveel mogelijk op de paden en vermijd struikgewas en hoog gras
-Draag lichtgekleurde kleding met lange mouwen en pijpen
-Stop je broekspijpen in (teekwerende) sokken
-Smeer de onbedekte huid in met Care Plus® Anti-Tick

Tekencontrole
Teken leven in de natuur. Controleer jezelf en elkaar altijd na het picknicken, wandelen, hardlopen, buiten spelen, kamperen, tuinieren of ander vertoeven in de natuur en doe dit nog dezelfde dag. Controleer je hele lijf, maar let hierbij met name op de warme plekjes zoals de haarlijn, oksels, knieholtes, bilnaad en liezen. 

Oei, een teek ontdekt. En nu?
Ondanks goede voorzorgsmaatregelen kan het toch voorkomen dat je een teek op je lichaam ontdekt. Verwijder de teek dan op de juiste manier. Als je een tekenbeet ontdekt is het snel, correct en veilig verwijderen van de teek erg belangrijk. Zorg dat je altijd een Care Plus® tekentang of tekenpincet bij je hebt, zodat je de teek binnen 8 uur correct kunt verwijderen. 

Bij verkeerd verwijderen kan de teek haar maaginhoud dumpen, inclusief schadelijke bacteriën en virussen die onder andere de ziekte van Lyme en TBE kunnen veroorzaken. Gebruik om dezelfde reden ook nooit vuur, zeep, nagels of alcohol om de teek te verwijderen. Noteer de datum wanneer je gebeten bent, waar je gebeten bent en wanneer je de teek verwijderd hebt. Let daarna nog drie maanden op de plek waar de teek zich heeft vastgebeten: verkleuringen van de huid of andere klachten met betrekking tot de ziekte van Lyme kunnen na een paar weken of maanden ook nog optreden. 

Voel je je niet goed of verschijnt er een rode kring rond de plek van de beet? Neem dan contact op met je huisarts.

Terug naar het overzicht