Help, mijn sok zit constant dubbel!

Door Outdoorspecialist - 01 mei 2024 - Columns , Voetklachten

Veel wandelaars zijn weer in voorbereiding voor die wandeltocht in het voorjaar of in de zomer die al een tijdje op de bucketlist staat. Of het nu gaat om de Nijmeegse 4Daagse, een trektocht in de bergen of het Pieterpad, de komende maanden zullen weer vele trainingskilometers gemaakt worden. Goed voor onze winkels waar specialisatie op voetgebied al jaren veel aandacht krijgt.

 

Met de toename van het aantal wandelkilometers zien wij ook direct een aantal voetklachten vaker voorbij komen. Misschien wel een van de meest voorkomende klachten is de pijnlijke voorvoet.

"Ik heb het constante gevoel dat mijn sok dubbel zit"
Wie herkent het niet, het lijkt wel of mijn sok constant dubbel zit onder mijn voorvoet. Maar zodra ik de schoen uittrek zit de sok keurig en is er niets te zien. En dat klopt, de sok zit inderdaad niet dubbel maar toch is het gevoel er wel. Dit zijn duidelijk de eerste tekenen van een spreidvoet.

Ik loop altijd op mijn gympen en heb nooit ergens last van. Nu heb ik goede wandelschoenen en doet mijn voorvoet pijn. Ook iets wat vaak voorkomt. Vervelend natuurlijk, want je denkt een paar goede wandelschoenen te hebben gekocht en juist bij die goede wandelschoenen ontstaat het probleem. Je kunt natuurlijk zeggen ik doe die wandelschoenen niet meer aan en loop liever op mijn gympen verder. In eerste instantie een logische reactie, echter dit is niet verstandig. Doordat een wandelschoen jouw voeten ondersteunt en helpt af te wikkelen kan er wat meer druk op jouw voorvoeten komen omdat je voet nu helemaal afgewikkeld wordt.


Herken jij een van onderstaande problemen of klachten? Maak dan snel een afspraak meteen van onze pasvormspecialisten

Heb je toevallig al een spreidvoet dan kan het inderdaad zijn dat je hier meer last van krijgt, echter door jouw voeten op de juiste manier te ondersteunen zal jouw voet niet verder doorzakken waardoor het probleem niet erger en erger wordt. Vooral bij het lopen van lange afstanden is de juiste ondersteuning van jouw voeten erg belangrijk. Mocht je last krijgen van jouw voorvoeten, bezoek dan een van onze outdoorspecialisten, zij kunnen je zeker verder helpen.

Stekende pijn onder de bal van de voet
Tijdens het lopen krijg ik een stekende pijn onder de bal van mijn voeten. Na een halfuur wandelen komt de pijn op en na 45 minuten moet je stoppen om de schoenen even uit te doen. Even de voorvoet masseren en je kunt er weer even tegenaan. Echter de pijn zal snel weer terugkeren, je hebt last van een spreidvoet. Een stekende pijn onder de bal van de voet wordt veroorzaakt doordat de zenuwen in jouw voorvoeten afgekneld worden doordat de voorvoet te ver doorzakt. Een juiste ondersteuning van de voet en het dragen van de juiste pasvorm van de schoenen (zeker niet te smal) zijn van essentieel belang

 
rene vos

Deze column is geschreven door René Vos. Hij is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sport- en wandelschoenen. René Vos is tevens de trotse eigenaar van twee outdoor- en sportzaken in Gorssel en Apeldoorn.

www.rene-vos.nl