Help mijn grote teen groeit scheef!

Door Outdoorspecialist - 01 oktober 2021 - Advies
Help mijn grote teen groeit scheef!

Het lijkt wel of we ze steeds vaker tegenkomen in onze winkels, de hallux valgus oftewel een knobbel op het grote teengewricht die ervoor zorgt dat de grote teen scheef groeit. Erg ongemakkelijk bij het kopen en aantrekken van schoenen.

De Hallux valgus, wat is het eigenlijk? 
Zonder al te technisch te worden is het misschien goed om even uit te leggen wat een hallux valgus is. Hallux betekent grote teen, valgus betekend dat de teen scheef staat. Een hallux valgus kan heel vervelend en pijnlijk zijn. Bij een hallux valgus zien we dus een scheefstand van de grote teen en een vergroeiing op het grote teengewricht waardoor een knobbel ontstaat. 

Door de scheefstand van de grote teen ontstaat osteofyt (oftewel een botuitsteeksel), eigenlijk is dit een hele mooie reactie van het lichaam dat ervoor wil zorgen dat ontstane ruimtes tussen gewrichten ’gerepareerd’ worden. Vaak doet ons lichaam dit om gevolgen van artrose tegen te gaan. Ondanks de goede bedoelingen van ons lichaam kan deze knobbel op het grote teengewricht behoorlijk lastig zijn

Veel voorkomende klachten bij een hallux valgus: 
Zoals gezegd kan een hallux valgus heel vervelend zijn bij het aantrekken van schoenen. Door de extra knobbel zijn veel schoenen te smal en ontstaat er een extreme druk precies op de knobbel. Hierdoor kan de knobbel rood worden en gaan irriteren of zelfs gaan ontsteken waardoor u nog verder van huis bent. In sommige gevallen wordt de gehele voorvoet pijnlijk. Onze grote teen is ook direct de sterkste teen, doordat deze scheef groeit kan het maar zo zijn dat de andere tenen in de verdrukking komen waardoor de gehele voorvoet geïrriteerd raakt. 

Mogelijke oorzaken van de hallux valgus
De exacte oorzaak van het ontstaan van een hallux valgus is niet bekend, een groot deel heeft helaas te maken met erfelijke belasting. Uit onderzoek is wel gebleken dat de kans op een hallux valgus het grootst is bij: 

• Vrouwen 
• Ouderen 
• Zwakkere voeten met zwakke voetspieren.
• Mensen met reumatische aandoeningen 
• Bij een afwikkeling van de voet die extreem over de grote teen gaat. 

Leuk die hallux valgus maar ik wil gewoon lopen. Waar moet ik op letten? 
Heb je een hallux valgus dan hoeft dit zeker niet het einde van de wereld te betekenen, in heel veel gevallen kunt u gewoon pijnvrij wandelen of lopen, maar wees lief voor uw voeten. Voeten met een hallux valgus hebben iets meer aandacht nodig, let hierbij op het volgende: 

• Koop schoenen met de juiste breedtemaat: Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden, denk bij comfortschoenen in verschillende breedtematen. En wist je dat het Duitse wandelschoenenmerk Hanwag zelf een speciale leest maakt voor de Hallux Valgus?

• Zijn de huidige schoenen net iets te smal? Ga eens langs bij een specialist die wellicht jouw schoenen iets kan oprekken met een knobbeltang. 

• Zorg ervoor dat jouw voeten op de juiste manier ondersteund worden. Een goede zool kan ervoor zorgen dat er veel minder druk op jouw grote teengewricht komt waardoor de hallux valgus niet meer geprikkeld wordt. 

Ondervind u veel ongemak van uw hallux valgus? Nee gerust eens contact op met een (sport)podoloog, zij kunnen u perfect adviseren. 

Terug naar het overzicht