Goed voorbereid de bergen in? Doe de voorjaarscheck!

Door Outdoorspecialist - 21 april 2021 - Advies
Goed voorbereid de bergen in? Doe de voorjaarscheck!

De lente hangt in de lucht, het begint al te kriebelen. Zeker na een jaar vol lockdowns en avondklokken zijn we er aan toe om erop uit te trekken! Ben je al klaar voor je volgende tochten? Voor je eerste tocht van het seizoen is het goed om even wat zaken te controleren, zodat je goed voorbereid op pad gaat. 

Check je uitrusting
We gaan er van uit dat je spullen van een goede kwaliteit koopt, maar ook uitrusting van de beste kwaliteit kan slijten. Daarom is het wel zo handig even alles te controleren. Is al je materiaal nog helemaal in orde? 

Klimuitrusting
Zeker als het gaat om uitrusting die je nodig hebt voor je veiligheid, is het goed om elk jaar even te controleren of de conditie van je spullen nog in orde is. Controleer dus even of je klimgordel, je touwen of je klettersteigset nog in orde zijn. En hoe lang je ze al hebt. Als je spullen van textiel, bijvoorbeeld je klimgordel, al tien jaar mee de bergen in gaan, is het verstandig om eens naar een nieuwe op zoek te gaan. Ook de kunststof on­derdelen van je uitrusting kunnen slijten als ze niet gebruikt worden en daar wil je niet pas achter komen als je al in de bergen bent en je die spullen écht nodig hebt. Vertoont je helm sporen van ouderdom? En de gespen van je klimgordel?

Je schoenen
Blijf je liever met twee benen stevig op de grond? Ook dan is het goed om je spullen te controleren, want je wil niet op je sokken de berg af moeten. Zijn je bergschoenen nog in orde? Heeft bijvoorbeeld de schoenzool nog voldoende profiel, is de tussenzool niet aan het loslaten, zijn je veters niet tot op de draad versleten en is het leer van het bovenwerk niet uitgedroogd, of is het kunststof nog goed verlijmd? En heb je nieuwe schoenen gekocht de afgelopen tijd? Heb je ze dan al goed ingelopen?


Je rugzak
Geef ook even aandacht aan je rugzak. Zeker als die al een tijd in je kast heeft gelegen. Is het rugpand nog in orde? Het kan zo zijn dat er wellicht iets zwaars op je rugzak is gevallen, waardoor het rugpand een beetje verbogen is. Daar wil je natuurlijk niet pas achter komen als je vlak voor vertrek je rugzak aan het inpakken bent. Kijk in zo’n geval even of je de schade kan (laten) maken en als dat niet kan, dan ben je nu nog op tijd om je te verdiepen in een nieuwe rugzak. Hetzelfde geldt voor alle clipjes, gespen en bandjes aan je rugzak. Klikken ze nog goed, of zie je slijtplekken. In het laatste geval kun je ze beter nu (laten) vervangen, want het wordt pas écht vervelend als de gespen van je heupband het begeven halverwege een huttentocht. 

Controleer ook meteen je wandelkaarten en –gidsen. Hoe lang heb je die al? Over het algemeen lopen de bergen niet weg, maar door een sneeuw- of steenlawine kan een wandelroute wel verlegd of misschien zelfs helemaal verdwenen zijn.

Ben je in conditie?
Heb je de hele lockdown stil gezeten? Of heb je je juist helemaal klaargestoomd voor het komende bergseizoen? In allebei de gevallen is het zaak om nog eens even goed naar je conditie te kijken. Bedenk je dat de situatie hier in onze Lage Landen beduidend anders is dan in de bergen. Met een of twee keer in de week een uurtje hardlopen, ben je in prima conditie, maar tijdens een lang stuk bergop (of bergaf) belast je toch andere spiergroepen. Zorg ervoor dat ook die spiergroepen al een beetje gewend zijn aan de inspanningen die je in de bergen moet leveren door thuis alvast te oefenen. Ook leuk: denk aan je tredzekerheid. Een paar lenigheidsoefeningen misstaan niet!

En ben je de afgelopen winter nou helemaal los gegaan in je eigen home gym en zijn je armen en benen bere­sterk? Helemaal goed, maar ook dan geldt hetzelfde: vijftig push-ups zijn wel even iets anders dan de meeste klimroutes in de bergen, oefenen dus! 

Kennis en vaardigheden
Over oefenen gesproken… Na de afgelopen tijd kan het wellicht zo zijn dat je kennis en vaardigheden in de bergen een beetje zijn weggezakt. Kun je nog steeds zonder nadenken met al je spullen omgaan? Herken je al die verschillende wolken nog, zodat je een onweersbui al van verre aan ziet komen? En kun je nog steeds je tocht zonder moeite plannen? Dan is er niks aan de hand, maar anders is dit hét moment om nog eens te kijken naar een leuke cursus om je vaardigheden wat te verbeteren, zodat je het komende seizoen zonder problemen op pad kan.

Terug naar het overzicht