Glamping: kamperen 2.0 én veel beter voor het milieu

Door Outdoorspecialist - 23 juni 2023 - Columns

Zoals vele kampeerders, maar ook niet-kampeerders, zullen kunnen beamen, kon kamperen vroeger nogal eens gelijk staan aan “afzien”. Op een verdwaald weiland bij een boer ergens in het zuiden van Frankrijk, met rugpijn van ’t dunne slaapmatje, in een krakkemikkig polyester tentje, zwetend wakker worden door een priemende zon. Met de WC rol onder de arm in het pikkedonker sprinten naar de toiletten om vooral geen natte voeten te krijgen, om vervolgens te constateren dat de toiletten bezet waren of nog erger- verstopt.

 
Glamping

Koken” op een gasstel dat maar net het water voor een kleffe hap spaghetti aan de kook kon krijgen in een gevaarlijk misvormd aluminium pannetje; bord op schoot en “plakkende” blote armen aan een slappe hete plastic campingstoel. Natuurlijk was er ook de charme van de rust, de natuur, de stilte, de geuren, het mooie weer, de eenvoud en het “niets moeten”. En natuurlijk onze hang naar nostalgie, dat vroeger alles beter en mooier was.

Hoe anders is het nu! De outdoor- en kampeerindustrie heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en legt het zwaartepunt inmiddels niet alleen meer op functionaliteit maar vooral ook op comfort en duurzaamheid. Het comfort
vertaalt zich in alle facetten van het kamperen en buiten recreëren. 

 

Campings zijn vandaag de dag uitgerust met deugdelijke sanitaire voorzieningen (veelal inclusief toiletpapier!) tot aan verwarmde zwembaden, speeltoestellen voor de kinderen én high speed internet aan toe. Accommodaties met zogenaamde tiny houses en semi-permanente safari-tenten die van heel veel gemakken voorzien zijn, maken het zelfs voor de die-hard niet-kampeerder heel verleidelijk om dicht op en (in sommige gevallen) zelfs ín de natuur de vakantie door te brengen.

Maar naast de camping laat ook de kampeermiddelen-industrie zich niet onbetuigd. Ergonomisch en zogenaamd “material-driven” design (MDD) verhogen niet alleen het gebruikscomfort en het plezier van het buiten zijn, maar zorgen ook voor een aanzienlijke reductie van het gebruik van schadelijke grondstoffen.

 
Niet alleen functionaliteit maar vooral comfort en duurzaamheid

Plastics als polyester, nylon en melamine in tenten, slaapzakken, serviesgoed en potten en pannen gaan binnen afzienbare tijd in de ban. Recyclede en te recyclen (mono) materialen worden steeds meer de norm, net als biokatoen, biologisch gelooid leer en wol.

Door daarnaast in te zetten op kwaliteit gaan producten niet alleen langer mee en heb je er langer plezier van, maar blijft er uiteindelijk ook minder afval achter op onze kostbare en o zo mooie planeet. Op deze manier kunnen we als het aan ons ligt nog eeuwen van het buitenleven genieten!