Eelt onder mijn voeten

Door Outdoorspecialist - 29 april 2023 - Voetklachten

Als Outdoorspecialisten krijgen wij heel wat voeten onder ogen. Sommige mensen vinden het lastig om hun voeten te laten zien, anderen niet. Voeten blijven voor veel mensen toch wel een dingetje. Als specialisten zijn we allemaal dol op voeten, immers zonder voeten zouden we weinig schoenen kunnen verkopen. Tijdens de analyse van voeten zien we heel vaak in meer of mindere mate eelt voorbij komen. Soms geeft dit (nog) geen problemen, andere mensen hebben er tijdens het wandelen wel veel last van.

Eelt, was is dat eigenlijk?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid en voelt vaak wat dikker en ruwer aan. Eigenlijk is eeltvorming een slimme oplossing van ons lichaam. Eelt wordt namelijk aangemaakt als natuurlijke bescherming waardoor en minder kans is op beschadiging van de huid. Eelt zien we dan ook het vaakst op plekken waar veel wrijving ontstaat: voeten, knieën, handen, ellebogen etc. Wij concentreren ons even op de voeten. Zodra er onder de voeten een plek is waar veel druk of wrijving ontstaat, zien we al snel eeltvorming. Een beetje eelt is prima, immers dit beschermt de huid. Echter te veel eelt kan erg pijnlijk zijn. Te veel eelt zorgt vooral in schoenen voor meer druk, waardoor er nog meer eelt kan ontstaan met alle gevolgen van dien.

 
Oorzaken van eeltvorming

Eigenlijk is te veel eelt, voor ons als wandelschoenspecialisten, een mooie manier om te zien waar de huidige schoen letterlijk wringt. Dit kan komen door een verkeerde pasvorm, verkeerde ondersteuning of door een “verkeerde manier” van lopen. Dit laatste kunnen we niet direct aanpassen, maar op de eerste twee hebben we wel degelijk invloed.

 
Veel voorkomende klachten door eelt

Brandende pijn onder de voeten; De extra druk die in de wandelschoenen ontstaat door eeltvorming zorgt vaak voor een branderig gevoel onder de voeten. Eelt kan zoveel
druk veroorzaken op de onderliggende huid waardoor hier een wondje kan ontstaan. Deze wond is vaak niet zichtbaar, maar komt tevoorschijn als het eelt verwijderd wordt. Voeten met veel eeltvorming dienen daarom regelmatig verzorgd te worden door een specialist om verdere problemen te voorkomen.

 
De juiste pasvorm en ondersteuning verminderen de kans op problemen

Heb je veel last van jouw voeten en herken je je in de bovenstaande “problematiek”, maak dan eens een afspraak met een van de outdoorspecialisten. Wij kunnen door een goede voetanalyse uitstekend inschatten wat voor jouw voet de beste pasvorm en ondersteuning is. Door de juiste pasvorm en de juiste ondersteuning zal de druk in de wandelschoenen gelijkmatig verdeeld worden waardoor veel voetproblemen gemakkelijk opgelost kunnen worden.

 


Deze column is geschreven door René Vos. Hij is sportpodoloog en geeft kundig advies bij de aanschaf van comfortabele sporten wandelschoenen. René Vos is tevens de trotse eigenaar van twee outdoor- en sportzaken in Gorssel en Apeldoorn.