De winter komt eraan, de schrik van iedereen met wintertenen.

De winter komt eraan, de schrik van iedereen met wintertenen.
Het einde van het jaar nadert. De herfst is langzaam overgegaan in de winter, de eerste sneeuw is al gevallen in de alpen, stiekem hopen wij ook op een mooi wit laagje in de wintermaanden. Maar heb je last van wintertenen dan kan ik me voorstellen dat je de wintertijd iets minder toelacht. Wintertenen zijn erg vervelend en kunnen tot veel pijnlijke momenten lijden.
Wintertenen? Wat is het?
Ten eerste zijn wintertenen echte seizoensgebonden klachten die alleen in de winter optreden. De medische benaming is perniones. Vervelend maar waar, in heel veel gevallen is de oorzaak niet helemaal duidelijk.
Mogelijke oorzaken van wintertenen
Zodra het kouder wordt met temperaturen onder de
10- 15 graden, kunnen de bloedvaten in de huid tijdelijk vernauwen of verkrampen waardoor de bloeddoor-stroming niet meer ideaal is.
Als het bloed niet meer goed stroomt, kan er stuwing of een tekort aan zuurstof ontstaan waardoor de huid rood of blauwrood wordt, gaat zwellen en jeukt. Dit is een bekend fenomeen bij wintertenen. Kou is één van de belangrijke oorzaken.
Hoe kun je wintertenen herkennen?
Bij wintertenen krijg je nadat jouw voeten in de kou zijn geweest één of meer van de volgende verschijnselen:
• Jeuk/ een branderig gevoel aan de tenen
• Een of meer tenen slaan rood, blauw of paarsblauw uit
• Tenen zijn gezwollen
• Verschijnselen komen zowel links al rechts voor
Meestal verdwijnen deze klachten binnen enkele weken vanzelf. Soms houden de wintertenen de hele winter aan. De klachten worden erger bij kouder weer en verminderen zodra de temperatuur weer stijgt. Zodra het weer warmer wordt in het voorjaar zullen de klachten weer verdwijnen. In de zomer zul je geen klachten meer hebben.
Wat kun je doen om ondanks wintertenen toch een mooie winter te hebben?
1. Voor de hand liggend maar waar, probeer zoveel mogelijk extreme temperatuurverschillen te voorkomen, het is van belang dat jouw voeten niet aan plotselinge kou worden blootgesteld, een comfortabele merinowollen sok kan hierbij helpen.
2. Bescherm niet alleen jouw voeten tegen kou maar zorg er ook voor dat hoofd en handen warm blijven.
3. Zorg ervoor dat je voeten droog blijven, draag waterdichte schoenen in combinatie met een merinowollen sok.
4. Zorg voor een schoen met de juiste pasvorm. Een te strakke schoen zorgt ervoor dat jouw tenen te weinig ruimte hebben waardoor de bloedcirculatie niet geholpen wordt.
5. Zorg dat je lichaam warm blijft door met laagjes te werken. Draag geen katoen rechtstreeks op de huid.
6. Ga niet krabben.
Ik wens iedereen met of zonder wintertenen een geweldige winter toe,
René Vos.