De vijf hoogste watervallen van de Alpenlanden

Door Outdoorspecialist - 29 oktober 2021 - Reistips buitenland
De vijf hoogste watervallen van de Alpenlanden

In de Alpenlanden zijn mooie watervallen te bewonderen. Ieder Alpenland heeft een hoogste waterval die tegelijk een nationaal icoon is. We hebben van vijf Alpenlanden de hoogste watervallen op een rijtje gezet!

Duitsland, Röthbach (470 meter)
In Berchtesgaden National Park is de Rötbach te vinden. De mooiste manier om deze waterval te zien is vanaf de Obensee. Daar kun je komen door via een boot in het meer de Königssee naar Salet te gaan. Vanaf Salet is er een wandelpad naar de Obensee. Door de afgelegen ligging wordt soms ten onrechte gesteld dat de Triberg Waterval, met een valhoogte van 163 meter de hoogste waterval is van Duitsland.

Frankrijk, Gavarnie (422 meter)
De Grande Cascade de Gavarnie, zoals Fransen deze waterval noemen, is een trap in drie delen. De waterval is te vinden in de Hoge Pyreneën, vlak bij het dorp Gavarnie. De waterval ligt in Frankrijk, maar het water is afkomstig uit Spanje. De waterval is het begin van de stroom Gave de Pau. Die wordt gevoed door smeltende sneeuw van een kleine gletsjer. Het smeltwater zakt in Spanje in de grond. Ondergronds stroomt het smeltwater door tot het bij de Gavarnie-waterval naar beneden valt.  

Zwitserland, Mürrenbach waterval (417 meter)
De Mürrenbach-waterval ligt in het Lauterbrunnental in Berner Oberland. Het water komt van de Mürrenbach, een stroom die net boven Mürren ontspringt. Hier tref je geen vrijvallend water, de waterval raast rakelings langs een rotswand naar beneden. Sinds 2009 is dit de hoogste waterval van Zwitserland. Hiervoor zagen onderzoekers de waterval als een zogenaamde cascade. Na onderzoek vonden geografen echter geen horizontale delen in de Mürrenbachwaterval, waardoor de alle 417 meters tot de waterval worden gerekend.

Oostenrijk, Krimml (80 meter)
De Krimml-waterval is de hoogste, met 380 meter, van Oostenrijk. De waterval is een deel van de KrimmlerAche gletjserrivier en ligt vlakbij het dorp Krimml in het nationale park Hohe Tauern in Salzburg. De waterval stort in drie delen naar beneden. In juni en juli, wanneer er het meeste smeltwater is, stort hier het meeste water naar beneden. Het hoogste punt van de waterval ligt 1.470 meter boven de zeespiegel.

Italië, Cascate del Serio (315 meter)
In het noorden van Italië ligt de Cascate del Serio, in de buurt van het dorpje Valbondione, op honderd kilometer van Milaan. Het water stort in drie delen naar beneden van 166, 74 en 75 meter. De rivier de Serio, die in de Bergamo Alpen ontspringt, voedt de Cascate del Serio. Om de waterval te zien moet je er op de juiste dag zijn, sinds 1969 is de waterval vijf dagen per jaar te zien door de bouw van de Barbellino dam. Alleen op deze vijf dagen stroomt het water dat de Cascate del Serio voedt naar de waterval in plaats van de dam.

Over het onstaan van de waterval bestaat een mooie legende. Een vrouw in het nabijgelegen Valbondione was verliefd op een herder, maar de man had zich verloofd. De vrouw ontvoerde de verloofde van de man waar ze verliefd op was en sloot haar op in een toren. De verloofde begon onbedaarlijk te huilen en rivier de Serio ontstond door haar tranen.

Terug naar het overzicht