De optimale outdoorjas

Door Outdoorspecialist - 06 oktober 2021 - Advies
De optimale outdoorjas

Heb je interesse om een outdoor jas aan te schaffen? Dan sta je versteld van het uitgebreide aanbod. Je hebt niet alleen de keus uit heel veel soorten jassen, maar ook uit heel veel soorten merken. En met allerlei verschillende eigenschappen: Waterdicht, winddicht, ademend, softshell, met thermovoering of fleecejacket, met stretch …… Pfffff, wat moet je kiezen?

Ongeacht wat je precies in de buitenlucht gaat doen, is het van belang dat je je warm, comfortabel en droog aan weet te kleden. We werken bij de juiste keuzes met het 3 lagen systeem:

Dit systeem is een manier van kleden, verspreid over meerdere lagen. Aan de hand van de weersomstandigheden en de aard van je inspanningen kun je een keuze maken uit de technische kledinglagen die je die dag nodig hebt. Met gevoerde kleding kan dat niet. 

Het beste kun je het 3-lagen systeem als een richtlijn zien: bij kou draag je drie lagen, maar als het warmer is kun je een laag weglaten.

Ter illustratie van het systeem hanteren we de volgende verdeling:

1e laag: vochttransport 
Thermisch ondergoed (onderlaag) voor basiswarmte, vochtregulering en comfort. Transporteert vocht van het lichaam naar buiten of naar de volgende laag in het systeem. Synthetische vezels of natuurlijke

2e laag: isolatie
Een midlayer (tussenlaag) voor extra warmte, warmtebehoud en comfort. Houdt warmte vast. Transporteert vocht naar buiten door het lagenstelsel. Fleece, dons of een synthetische vulling

3e laag: bescherming tegen het weer, wind en regen
Een hardshell (buitenlaag) heeft een hoge slijtvastheid, scheurbestendigheid, bewegingsvrijheid, vochtafvoer en beschermt uitstekend tegen alle weersinvloeden. Bescherming tegen wind en/of regen. Van ademend materiaal, laat damp/vocht van binnen door naar buiten. Softshell of hardshell, stretch materiaal, pasvorm.

Als we kijken naar de 2e en vooral de 3e laag, hebben we het over outdoor jassen. Een goede outdoor jas beschermt je lichaam tegen de kou, maar ook tegen de wind en de regen. Eén van de vele mogelijkheden die je hebt, is om een outdoor jas te dragen, waarbij je de lagen kan inritsen of juist niet. Je krijgt dan een jas die onder (bijna) alle omstandigheden voldoet.

Waterdichtheid
We hadden het al kort over waterafstotende stof, maar wanneer is iets écht waterdicht? Dat is simpel: hoe hoger het getal, hoe hoger de waterdichtheid. Deze wordt gemeten door middel van een waterkolom. Dit is een pijp met een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter. Deze wordt verticaal op een kledingstuk geplaatst. Daarna wordt er water in gegoten en wordt er bekeken hoeveel millimeter water er voor nodig is totdat het kledingstuk begint te ‘lekken’. Dit is dan de waterdichtheid. Stel een kledingstuk heeft een dichtheid van 10.000 millimeter, dan betekent dit dat de jas bij tien meter water pas het water doorlaat.

Ademend vermogen
Vocht moet ook uit je kleding kunnen ontsnappen. Jouw wintersportkleding moet dus ook ademend zijn. Want als waterdamp niet kan ontsnappen, word je alsnog – van binnenuit – nat en krijg je het waarschijnlijk koud. Een ademende stof voert waterdamp door het materiaal heen naar buiten af, weg van je lichaam. Hoe goed de stof dat doet, wordt uitgedrukt in een getal gemeten in ‘g’ of gram. Hoe groter het getal, hoe groter het ademend vermogen van de stof. Dat betekent dat 5.000 g overeenkomt met een laag ademend vermogen en 20.000 g met een hoog ademend vermogen. Het ademend vermogen wordt óf afzonderlijk vermeld, naast de waterdichtheid in mm, óf er wordt slechts één getal genoemd. Dan geldt het getal voor beide factoren.

HET IDEE VAN DE EEUW: een 3 in 1 jas 

In 1982 ontwierp Jack Wolfskin het eerste dubbele jack. Het idee was zo nieuw, dat ze van het Duitse octrooibureau een patent kregen. In die tijd was outdoor kleding nog niet zo vanzelfsprekend in het straatbeeld als tegenwoordig. Het was gebruikelijker om een functionele jas te kopen als voorbereiding op de volgende grote bergtocht of vakantie in het buitenland. Door de complexe fabricageprocessen waren deze waterdichte, ademende jassen relatief duur. De aanschaf van een jas voor de zomer en een andere voor de winter was een flinke uitgave.

Het systeem om voor de winter een shell-jas met een extra warme losse binnenvoering die je dicht kon knopen en deze in de zomer weer te verwijderen, was bekend van oude legerjassen. Uit één jas ontstonden drie draagopties die de meeste seizoenen en de meeste weersomstandigheden dekken.  

De eerste dubbele jack 3-in-1 kreeg de naam “Century”. Specialisten uit de outdoor-branche waren overtuigd. De “Century” won veel fans en in de loop der jaren was er een snel groeiende markt ontstaan.Toen het Amerikaanse bedrijf Maiden Mills het nieuwe “Polartec®” materiaal op de markt bracht, werd JACK WOLFSKIN meteen de op één na grootste producent van deze nieuwe fleece jacks in Europa. Polartec® fleece paste perfect in het concept van de dubbele jas en was ideaal voor gebruik in onze binnen jacks.  

Vandaag de dag zijn er een heleboel variaties op het 3-in-1 jack. Op een paar uitzonderingen na zijn buitenjassen altijd waterdicht en ademend, terwijl onze binnenjassen variëren van lichtgewicht fleece tot softshells en donsjackets. 3-in-1  jassen zijn niet alleen te zien in de bergen en in alle uithoeken van de wereld, maar worden elke dag gedragen door mensen die van het buitenleven houden, of ze nu op weg zijn naar het station, op de fiets zitten of de hond uitlaten.

Terug naar het overzicht