#Buitengeluksmoment

Door Outdoorspecialist - 27 november 2020 - Columns
Goede wandelschoenen dienen er eigenlijk voor te zorgen dat je geen moment mist van de mooie omgeving waar je in loopt en/of dat je volop kunt genieten van de prestatie die je aan het leveren bent.  Susan Aretz - Wandelexpert
 

Nederland krijgt er steeds meer wandelliefhebbers bij en daarmee zien wij bij Outdoorspecialist.nl ook een verhoogde vraag naar wandelschoenen. Om beginnende wandelaars te helpen bij hun zoektocht naar de juiste wandelschoenen is speciaal deze blog ontwikkeld, door onze eigen wandel experts! We hopen je hier alvast wat informatie te bieden maar laat je vooral in onze winkels deskundig en persoonlijk adviseren!

Wat zijn wandelschoenen nou precies?
Wandelschoenen zijn schoenen die de voeten optimaal beschermen, waar ‘normale’ schoenen tekort schieten. Dit kan afhankelijk zijn van het wandelgebied en de ondergrond, maar ook de lengte, de duur en intensiviteit van de wandelingen.

Zijn er verschillende type wandelschoenen?
Jazeker, wij leggen het graag uit door ‘van de berg naar beneden’ te denken:
Er zijn schoenen geschikt voor bergsport (bergbeklimmen, via ferrata’s lopen, ijsklimmen en survivallen). Ook zijn er bergschoenen verkrijgbaar, dit zijn hoge (tot over de enkel), stevige wandelschoenen, vaak van leer. De zool is stug en heeft een diep profiel om op stijgend en dalend terrein en op diverse ondergronden goede grip te hebben.
Lopen we veel buiten de paden en zelfs boven de boomgrens (stenen/rotsen) dan mag de schoen zéker wat steviger en robuuster zijn dan wanneer we op de bergpaden en routes lopen. Ook zijn er wandelschoenen, geschikt voor de (dagelijkse) wandeling, door de natuur of in de stad.

Waarom zijn wandelschoenen beter voor je dagelijkse wandeling dan comfortabele sneakers?
Wandelschoenen bieden de voeten een goede ondersteuning en een optimale demping. Sneakers zijn vaak wat slapper omdat ze niet gemaakt zijn voor een specifieke activiteit. Sneakers zijn licht en bieden weinig steun, wat de voeten en het hele lichaam sneller moe maakt. Daarnaast zijn wandelschoenen gemaakt om je te beschermen tegen ‘impact’ van natuurlijke hindernissen als steentjes en  takjes maar ook tegen diverse weersomstandigheden.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van wandelschoenen?
Laat je goed adviseren over wát je met de schoenen wilt gaan doen. Welke terreinen ga je opzoeken, en welke (klimaat-)omstandigheden? De schoenen moeten vooral goed passen en lekker lopen. De tenen moeten te allen tijde vrij kunnen bewegen in de schoenen, zonder dat de voeten kunnen schuiven in de schoenen.
Ook moeten wandelschoenen goed aansluiten. De voet moet de schoen goed opvullen, maar de voet moet niet afgekneld worden. Bij het (proef-)lopen in de winkel, moet meteen een goed en vertrouwd gevoel ontstaan. Goede wandelschoenen dienen direc goed  te zitten en nergens drukpunten geven of zelfs pijn doen. Zeker de lichtere, sportievere wandelschoenen van tegenwoordig moeten meteen lekker lopen.

Waaraan voldoen goede wandelschoenen?
Goede wandelschoenen dienen er eigenlijk voor te zorgen dat je geen moment mist van de mooie omgeving waar je in loopt en/of dat je volop kunt genieten van de prestatie die je aan het leveren bent. Anders gezegd; een goede wandelschoen zorgt ervoor dat de voeten geen signaaltje naar de hersenen sturen dat er iets niet lekker zit en je dat vervolgens afleidt van de activiteit op dat moment. Een schoen kan goed zijn, maar niet met de voet overeenkomen. Pas dus altijd meerdere modellen, maar laat je vooral ook goed adviseren. Soms kan een speciaal zooltje de pasvorm en het loopcomfort aanzienlijk optimaliseren

Hoe heb je zo lang mogelijk plezier van je wandelschoenen?
Wandelschoenen worden intensief gedragen en kunnen dus ook echt wel tegen een stootje. Wat echter altijd optreedt is slijtage. De zolen zijn gemaakt van slijtvast, gripvast rubber waar je comfortabel mee kunt lopen. Loop je echter veel op verharde wegen van asfalt of beton dan zullen zolen sneller slijten dan op bospaden, zand- en kiezelpaden. Intensief dragen betekent ook dat de schoenen goed onderhouden moeten worden.
Onderhouden doe je met een leer crème en met een waterafstotende en impregnerende spray. Het is afhankelijk van de materiaalsamenstelling van de schoenen welk onderhoudsmiddel je nodig hebt.
Voorop staat dat je onderhoud aan schoenen dient te plegen om 2 hoofdredenen: de levensduur van de schoenen verlengen en droge voeten houden. Lederen schoenen dien je te onderhouden met een leerverzorgend product wat het leer soepel en in conditie houdt. Het leer gaat dan niet scheuren of breken door uitdroging. Met een waterafstotende spray maak je de schoenen nog eens extra waterafstotend zodat de eerste buien of de eerste kilometers door nat gras (ochtenddauw! van je schoenen af glijden. Volledig synthetische schoenen dien je eigenlijk alleen maar schoon te maken en in te spuiten. Kortom , verzorg je schoenen goed, dan heb je er langer plezier van en het ziet er ook beter uit!

Wat kosten goede wandelschoenen gemiddeld?
Gemiddeld kosten kwalitatieve wandelschoenen tussen de  €150,- en € 250,-. De prijs wordt mede bepaald door het materiaal waarvan de schoenen vervaardigd zijn.

Waarom is Outdoorspecialist.nl dé plek om nieuwe wandelschoen aan te schaffen?
De winkels die aangesloten zijn bij Outdoorspecialist.nl hebben een uitgebreide collectie wandelschoenen van de top merken. Je kan op je gemak passen, ze meten altijd eerst je voeten op, ze hebben zeer deskundig personeel, je hebt ruimte om in de winkel de schoenen te testen en de service is uiteraard van een hoog niveau. Outdoorspecialist.nl is een unieke samenwerking tussen de beste lokale outdoor specialisten en de A-merken in de outdoor branche. We staan voor:
* Buitengewoon goed
* Een compleet assortiment van de beste meren
* Gespecialiseerd personeel
* Kwaliteit en service
* Passie voor jouw buitenactiviteiten
* Lokale betrokkenheid
* Innovaties en vooroplopend in duurzaamheid

Ontdek hier waar jouw dichtstbijzijnde Outdoorspecialist.nl winkel gevestigd is!