Alles over goede wandelschoenen

Door Outdoorspecialist - 25 maart 2021 - Advies
Alles over goede wandelschoenen

Als je eropuit trekt, zijn goede wandelschoenen essentieel. Het is belangrijk dat je comfortabel wandelt en geen blaren loopt. Het beste is om je wandelschoenen te kopen bij een gespecialiseerde winkel waar je voeten worden opgemeten. Zo vind je letterlijk de schoen die jou het beste past!

Een premium product komt tot leven als het gebaseerd is op echt vakmanschap. Naast de selectie van hoogwaardige materialen berust de kwaliteit van schoenen op de fabricage, geoptimaliseerd in pasvorm en functie. In de loop van de tijd zijn er diverse technieken ontwikkeld om schoenen te vervaardigen. Er zijn er echter maar twee technieken die echt robuust en duurzaam schoeisel garanderen: de dubbelgestikte en de gezwikte techniek


Gezwikte maakwijze
De gezwikte maakwijze is een ambachtelijk veeleisende en arbeidsintensieve methode waarbij de schacht van de schoen eerst over de leest naar beneden en vervolgens over de brandzool getrokken wordt zodat zij een eenheid vormen. Schacht en brandzool worden onder hoge druk verlijmd en daarna worden de tussen- en loopzool bevestigd. Deze methode staat garant voor stabiel en robuust schoenwerk met een lange levensduur. Het grote voordeel van gezwikte schoenen is hun vormvastheid en – bij goed onderhoud – lange levensduur.

Dubbelgestikt
Eerst wordt de brandzool (ook wel de fundering of het hart van de schoen genoemd omdat hij later van buiten niet meer zichtbaar is) uit gestanst en op de leest gelegd. Dan volgt de eerste naad, de zogenaamde insteeknaad: waarbij het bovenleer met de voering aan de rand van de brandzool wordt gestikt. Het bovenleer en de voering worden in een rechte hoek naar buiten gelegd. Bij enkele modellen wordt er een extra verstevigende bies op de tussenzool aangebracht. Het teveel aan materiaal van de hiel-en teenkap en de voering wordt verwijderd. Het teveel aan bovenleer blijft behouden en wordt met de tweede naad mee gestikt. Deze tweede naad, de dubbele naad, verbindt het bovenleer met de tussenzool. Het bovenleer is daardoor door twee naden heel stevig met het onderwerk verbonden.
Het enige nadeel van deze methoden is dat het arbeidsintensieve proces de schoen iets duurder maakt. Maar als de loopzool versleten is, zijn je schoenen vaak perfect ingelopen, kleven er mooie herinneringen aan en wil je er liever geen afstand van doen. In dat geval kan de schoen probleemloos verzoold worden via een erkende schoenmaker.

Categorieën wandelschoenen
Wandelschoenen zijn onderverdeeld in de categoriën A tot en met D, met daarnaast een paar subcategoriën. De meest gebruikte typen zijn A, A/B en B. Een korte toelichting:
A: lage, soepele schoenen met maximale demping. Deze schoenen hebben over het algemeen een lage schacht en een meer afgeronde zool. Ze zijn geschikt voor wandelingen in de stad of ander vlak terrein.
A/B: robuustere, soepele schoenen die de enkel om­sluiten. Deze schoenen hebben een flexibele, licht­gewicht zool en zijn geschikt voor dagtochten en/of tochten door heuvelachtig terrein, eventueel met lichte bepakking
B: schoenen met een stevigere zool met meer profiel en die de enkel volledig ondersteunen. De schoen is wat zwaarder en biedt meer steun en stabiliteit. Geschikt voor (lange) wandelingen op ruwer terrein en met bepakking.

Categorie C is weer iets robuuster dan B en vooral geschikt voor trektochten door ruigere gebieden. Ten slotte is categorie D de schoen met stijve, onbuigzame zolen, geschikt om over keien en rotsen te lopen.

Maakwijze
Een goede wandelschoen is duurzaam en gaat lang mee. Daarom is de keuze van hoogwaardige materialen essentieel, maar is de fabricagewijze minstens zo belangrijk. Er zijn in de loop der tijd diverse technieken ontwikkeld, die vervolgens geoptimaliseerd zijn in de functie van de schoen en de pasvorm.

Pasvorm
De schoen moet lekker zitten en nergens knellen of schuiven. Daarnaast is het van belang dat je de schoen niet te klein koopt: de tenen hebben een vingerbreedte bewegingsruimte nodig.

De zool
De zool van een goede wandelschoen bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag met profiel, een tussenzool voor de demping, een binnenzool die bepalend is voor de buigzaamheid en de inlegzool met al dan niet ergonomisch voetbed. Alle lagen vormen een geheel dat zorgt voor goede demping, steun, juiste afwikkeling van de voet en grip.

Het gewicht
Het is belangrijk om te weten dat hoe steviger de schoen, hoe zwaarder de schoen. De keuze van de beste schoen is een juiste balans tussen steun en het gewicht van de schoen. Een zwaardere schoen biedt meer ondersteuning, slijtvastheid en grip op oneffen terrein, maar is ook meer belastend voor je knieën. Maak hierin een goede overweging.

Waterdichtheid en voetklimaat
Wandelschoenen moeten voorkomen dat je natte voeten krijgt, want natte voeten lopen sneller blaren. Enerzijds moeten ze dus goed beschermen tegen regen, anderzijds moeten ze voldoende ademen om het zweet af te voeren. De voeten droog en warm houden, zorgt voor een goed voetklimaat. Voor wandelingen in natte gebieden zijn waterdichte schoenen met een ademend membraan (bekend voorbeeld is Gore-Tex) de beste keus. In warme, drogere gebieden (of bij zweetvoeten) is een leren of canvas schoen een betere optie.
Ga voor het beste advies naar uw Outdoorspecialist!




100 jaar Hanwag
Al vanaf 1921 tot op heden produceert Hanwag vanuit de hoofdvestiging in Beieren berg- en wandelschoenen van de hoogste kwaliteit. Zij maken hierin de combinatie tussen traditioneel handwerk en technische expertise en continue innovatie en focussen op de perfecte pasvorm en robuustheid, gemaakt met de beste materialen. De grondstoffen worden zeer selectief gekozen met het oog op een lange levensduur. Logischerwijs is de keuze van leveranciers ook weloverwogen. In het kader van duurzaamheid bevindt bijna de hele keten van het Hanwag-leer zich binnen de EU; zowel de grondstoffen als het looiproces en de productie vinden hier hun oorsprong. De mensen die de producten maken, hebben veel ervaring in gedetailleerd handwerk.
Dit vakmanschap zorgt ervoor dat de schoenen van Hanwag over de gehele wereld gedragen worden.

Terug naar het overzicht