5 tips om te genieten van het buitenleven

Door Outdoorspecialist - 02 april 2023 - Advies

Nederland kent steeds meer liefhebbers van het buitenleven. Vooral sinds de pandemie zijn we met zijn allen massaal naar buiten gegaan voor wekelijkse ommetjes. Op zich niet zo vreemd, aangezien wandelen een van de meest laagdrempelige activiteiten is: je kan het bijna overal doen en je hebt er in principe alleen een paar goede schoenen voor nodig. Daarnaast is wandelen in de natuur niet alleen leuk, maar ook goed voor je. Steeds meer studies laten namelijk zien dat regelmatig een bos, park of heidegebied in trekken allerlei voordelen heeft voor je lichaam én je geest. In dit artikel zetten we de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1. Een natuurwandeling vermindert stress

Uit verschillende studies blijkt dat regelmatig in de natuur lopen een positieve invloed heeft op je geest. Zo geven mensen die vaak de bossen in trekken aan minder vaak last te hebben van stress of depressieve gevoelens. In een groene omgeving kan je immers de stress van het dagelijks leven achter je laten en even helemaal opgaan in het hier en nu. Dit helpt je om de zinnen te verzetten, waardoor je er daarna weer vol tegenaan kan. Deze mentale boost wordt nog sterker als je in de natuur gaat wandelen. Door de lichaamsbeweging komen er namelijk ‘gelukshormonen’ zoals endorfine vrij. Deze stofjes geven je een blij gevoel en helpen om pijn te verminderen. Niet voor niets noemen hersenspecialisten wandelen ook wel een ‘medicijn zonder bijwerkingen’. 

2. Frisse lucht zorgt voor een betere ademhaling

Daarnaast is het zuurstofgehalte in de natuur over het algemeen veel beter dan in de stad. Hier rijden immers geen vervuilende auto’s of brommers langs, waardoor de lucht een stuk schoner is. Bovendien zijn er hier meer planten die zuurstof aanmaken om je heen.Dit verschil in zuurstofgehalte is op zich niet wereldschokkend groot, maar het zorgt er toch voor dat we de lucht als een stuk frisser een aangenamer ervaren. Hierdoor ga jij je ook energieker voelen naarmate je deze lucht inademt.

3. Je slaapt beter

Raar maar waar: regelmatig naar buiten in de natuur leidt ook tot een betere nachtrust. Een Amerikaanse studie uit 2020 toonde namelijk aan dat proefpersonen
die wekelijks de natuur in trokken beter sliepen dan deelnemers die de hele dag thuis zaten. Hierbij zat het verschil hem overigens eerder in de kwaliteit dan de kwantiteit van de slaap. Anders gezegd: mensen die regelmatig de natuur in trokken sliepen niet per se langer, maar wel beter. Zo voelden zij zich een stuk uitgeruster toen ze ’s ochtends wakker werden en ze waren de dag daarna ook een stuk actiever.

4. Je krijgt meer verbinding met jezelf en mede-wandelaars

Waar je bij een stadswandeling heel erg moet focussen op het verkeer is dat bij een wandeling in de natuur totaal niet het geval. Uiteraard moet je nog steeds goed kijken waar je loopt om te voorkomen dat je struikelt of op een fietser botst, maar vergeleken met de stad valt dit reuze mee. Het feit dat je meer in het hier en nu kunt wandelen betekent dat je dat met meer verbinding met jezelf en/of met je mede-wandelaar kunt doen. Je wordt niet afgeleid door telefoontjes, WiFi, deadlines en andere dingen waar je (onbewust) stress van krijgt. Mede daarom is wandelen in de natuur ontzettend goed voor je.

5. Je hebt minder medicijnen nodig

Regelmatig tot bezinning komen in de natuur zie je ook terug in je medicijngebruik. Een in januari 2023 gepubliceerd onderzoek uit Finland liet namelijk zien dat regelmatig een groene omgeving bezoeken de kans verkleint dat je medicijnen tegen stress of depressies nodig hebt. Zo bleek uit deze studie dat als je 3-4 keer per week een bos, park of weiland bezoekt, je 33% minder kans hebt om antidepressiva te gebruiken. Voor bloeddrukmedicijnen was dit zelfs 36%. Als we er even over nadenken, is dit eigenlijk best logisch.
Immers: als jij door regelmatig de natuur in te trekken jezelf al ontstresst, dan heb je hier ook geen medicijnen meer voor nodig.

Geen tijd om naar buiten te gaan?

Ook het kijken naar natuurfoto’s of een natuurfilm of documentaire geeft al rust. Dat de natuur, ook het park in de stad, bijdraagt aan een gezonde leefomgeving, wisten we al. De effecten van het groen en de gezonde lucht zorgt voor een betere nachtrust, verbinding met jezelf en de omgeving, zijn bekend. Maar ook de aanblik van ‘groen’, in de vorm van een foto aan de muur, een natuurfilm of een buitenreportage in een outdoor tijdschrift heeft positieve gezondheidseffecten. Hoe dat kan? Het blijkt dat onze hersenen patronen opmerken die in de natuur voorkomen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Hierdoor werkt het kijken naar natuur kalmerend. Dat effect treedt al op na
enkele minuten kijken naar natuurbeelden.