5 keer wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Als ons land één wandelparadijs kent, dan is het wel de Utrechtse heuvelrug. Met zijn uitgestrekte heidevelden, statige landgoederen en eindeloze bossen, is deze zandrug in het hart van Nederland al eeuwenlang een geliefd toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. Als je van wandelen houdt, kom je hier dan ook niets tekort, met honderden kilometers aan wandelpaden. Van onverharde klompenpaden tot statige grindpaden over landgoederen. Met deze overvloed, kan het soms lastig kiezen zijn. Om je alvast een eind op weg te helpen, hebben wij hier daarom 5 van de mooiste wandelroutes van de Utrechtse Heuvelrug voor jou op een rij gezet.
De Utrechtse Heuvelrug ontstond 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd. De oprukkende gletsjers stuwden het zand omhoog, waardoor er een langgerekte stuwwal ontstond, van het Gooimeer tot aan de Grebbeberg. Door de eeuwen heen hebben het water en de wind het gebied vervolgens verder gevormd. Het eindresultaat is een uiterst gevarieerd landschap, met heuvels, vlaktes, uitgestrekte heidevelden en vooral de eindeloze bossen. Na de Veluwe is de Utrechtse Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. En deze veelzijdige streek kan je natuurlijk het beste te voet verkennen, vooral over deze 5 routes!
1: Ontdek Het Jufferpad
Eeuwen geleden stond de Utrechtse Heuvelrug ook al bekend om zijn natuurpracht. Welgestelden lieten hier daarom landgoederen en kastelen aanleggen. In de vorige eeuw kreeg het gebied tevens een militaire functie, aangezien de Grebbelinie hierdoorheen liep. Deze reeks aardewallen forten en betonnen kazematten moest ons land beschermen tegen invallen vanuit het Oosten. Met al deze historische monumenten, is deze streek tegenwoordig een unieke mix van natuur en cultuur. Wie kennis wil maken met dit rijke verleden van de Utrechtse Heuvelrug, kan hiervoor het Jufferpad lopen. Dit 16 kilometer lange Klompenpad voert je door het buitengebied van Renswoude en Veenendaal, waarbij je ook door de Gelderse Vallei komt. Onderweg passeer je oude en nieuwe landgoederen, evenals diverse forten uit de Grebbelinie.
2: Het Trekvogelpad als dagwandeling
Het Trekvogelpad is zonder twijfel een van de bekendste Langeafstandswandelingen (LAW’s) van Nederland. In maar liefst 414 kilometer doorsnijdt deze route ons land van west naar oost, onder meer door de Utrechtse Heuvelrug. Dit hele traject in één keer lopen is echter misschien wat te veel van het goede. In plaats daarvan kan je er ook voor kiezen om één etappe van de routes als dagtocht te lopen. Bij het Trekvogelpad kunnen wij jou dan etappe 11 aanraden. In 21,8 kilometer wandel je van Austerlitz naar het dorpje Langebroek, dwars door de Utrechtse Heuvelrug. Je loopt hierbij door dichte bossen, grotendeels over onverharde paden. Onderweg kom je ook langs Doorn, waar het beslist de moeite loont om een omweggetje te maken langs het Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II.
3: Wandelen langs de hoogtepunten van de Kaapse Bossen
Naast zijn historische monumenten, heeft Doorn nog veel meer te bieden. Vlakbij deze plaats liggen namelijk de Kaapse Bossen, een wandelgebied in het hart van de Utrechtse Heuvelrug. Met zijn kronkelige paadjes, stuifzand, statige beukenlanen en vele soorten flora en fauna, is dit bos een geliefde wandellocatie. Er lopen vier verschillende wandelingen door de Kaapse Bossen, waarvan de wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen misschien wel de mooiste is. Bij deze wandeling loop je in 9 kilometer een rondje door het gebied. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de 26 meter hoge uitzichttoren De Kaap, waar je bij helder weer zelfs de Domtoren in Utrecht kan zien.
4: Hoog en Laag door het Amerongse Bos
Hoewel de wandeling Hoog en Laag ‘slechts’ 6 kilometer lang is, is de route toch enorm afwisselend. Bij dit traject wandel je namelijk door het Amerongse Bos, een van de oudste bossen van de streek. Hier vind je een mix van naald- en loofbomen, waarvan sommige meer dan 230 jaar oud zijn. Het hoogste punt van de route is de Amerongse Berg, die met zijn 69 meter tevens het hoogste punt van Utrechtse Heuvelrug is.
Het hele traject is gemarkeerd met blauwe paaltjes, zodat de wandeling ook zonder routebeschrijving prima te lopen is.
5: Rondwandeling om de Grebbeberg, het eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug
De meeste Nederlanders kennen de Grebbeberg vooral vanwege strijd die hier in 1940 heeft plaatsgevonden. Deze 52 meter hoge heuvel bij Rhenen vormde toen namelijk een cruciale schakel in de Grebbelinie, waar tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog hevig om gevochten is. Tegenwoordig is de Grebbeberg vanwege zijn bossen echter vooral een geliefde locatie voor fietsers en wandelaars. Wie met deze combinatie van natuur en geschiedenis kennis wil maken, kan hiervoor de 4 kilometer lange rondwandeling om de heuvel te maken. Je start deze wandeling bij het Militair Ereveld en wandelt vanuit hier vervolgens het bos in. Tussen de varens en bomen door loop je langs diverse uitzichtpunten, waar je wordt getrakteerd op spectaculaire uitzichten over de Blauwe Kamer, de Neder-Rijn en de Betuwe. Een verrekijker meenemen is dan ook zeker een aanrader!