3 keer wandelen in Luxemburg

Door Outdoorspecialist - 03 mei 2022 - Reistips buitenland
Wil jij er komende lente even helemaal tussenuit gaan? En dan het liefste zonder daarvoor eerst een hele dag in de auto te hoeven zitten? Dan is Luxemburg voor jou de ideale bestemming! Dit kleine landje beschikt niet alleen over uitstekende wandelvoorzieningen, maar ligt ook in de uitlopers van de Ardennen. Hierdoor wandel je er door dichtbeboste heuvellandschappen, die je in Nederland niet zo snel zal vinden. Tegelijkertijd ligt dit kleine landje op slechts een paar uur rijden van Nederland. Prima geschikt dus voor een lang weekend of een midweekje weg. Ter inspiratie hebben wij drie van de mooiste wandelingen van Luxemburg voor jou op een rij gezet. 

Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar wandelaars kunnen in Luxemburg echt alle kanten op. Het groothertogdom is weliswaar ‘slechts’ 82 bij 54 kilometer, maar de landschappen zijn er ongelooflijk gevarieerd. Waar het zuiden van het land glooiend en dicht bebouwd is, heeft het noorden juist meer reliëf. Hier tref je een heuvelachtig landschap aan, waar dichte bossen, glooiende akkers, glinsterende beken en diepe rivierdalen elkaar afwisselen. Ook op cultureel gebied is hier genoeg te beleven, met de vele ruïnes, pittoreske dorpjes en imposante kastelen.   
Daarbovenop beschikt Luxemburg over maar liefst 5.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, waarmee het een van de dichtste wandelnetwerken van Europa heeft. Met zo veel variatie, is er voor elk type wandelaar wel een geschikte route te vinden. Kiezen kan hierbij soms lastig zijn, maar op deze drie trajecten zit je in ieder geval goed! 

3 keer prachtig wandelen in Luxemburg
De EscapArdenne Eislek Trail
De Müllerthal Trail

 

De Felsenwegen
1: De EscapArdenne Eislek Trail 

De EscapArdenne Eislek Trail, kortweg de Eislek Trail genoemd, is een aanrader voor iedereen die de Ardennen echt wil leren kennen. Op deze grensoverschrijdende tocht wandel je namelijk niet alleen door het Luxemburgse gedeelte van dit middelgebergte, maar ook door het Belgische gedeelte.
Gedurende 106 kilometer, verdeeld over 5 etappes, loop je van het Luxemburgse Kautenbach naar La Roche-en-Ardenne in België. Onderweg maak je kennis met het mooiste wat de Ardennen te bieden hebben: heuvels met dichte naaldbossen, kronkelende riviertjes en panoramische hoogvlaktes. Speciale hoogtepunten van deze wandeling zijn het uitkijkpunt Gringlee, de eeuwenoude watermolen Asselborn en de rotswand Le Hérou, die bijna 1.400 meter loodrecht omhoogloopt. 
Wandelaars komen op deze route niets tekort. De Eislek Trail is namelijk erkend als Leading Quality Trail, wat betekent dat de route voldoet aan de strenge eisen op het gebied van markering, ondergrond en afwisseling van het landschap. 

2: De Müllerthal Trail 

In een lijst van de mooiste wandelingen van Luxemburg mag de Müllerthal Trail natuurlijk niet ontbreken. De route loopt immers dwars door het Müllerthal, de populairste wandelbestemming van het groothertogdom. Het landschap bestaat hier voornamelijk uit zandsteen, waar rivieren zich eeuwen geleden een weg doorheen hebben gebaand. Hierdoor ontstond schilderachtig landschap, met ruige rotsformaties. Niet voor niets staat het Müllerthal ook wel bekend als “Luxemburgs Klein Zwitserland”.  
De Müllerthal Trail heeft een lengte van 112 kilometer en bestaat uit drie grote ‘lussen’ van 36 tot 38 kilometer, met elk hun eigen focus. Onderweg passeer je niet alleen ongerepte bossen en bizarre rotsformaties, zoals de Wollefsschlucht, maar ook verscheidene cultuurhistorische monumenten. Bijvoorbeeld de kapel van Girsterklaus, een middeleeuws bedevaartsoord. Het houten Mariabeeld in de kapel wordt al sinds de veertiende eeuw aanbeden. En als dat niet genoeg is, kan je de Müllerthal Trail ook combineren met een bezoek aan de historische binnenstad van Echternach, de oudste stad van Luxemburg. Met zijn kleurrijke gebouwen en nauwe straatjes, heeft deze plaats veel van zijn unieke karakter weten te behouden. Aan bezienswaardigheden dus geen gebrek. 

3: De Felsenwegen in Naturwanderpark DeLux Felsenwegen 

Het Naturwanderpark Delux is een wandelgebied aan de grens van Luxemburg en Duitsland. Nergens in Luxemburg profiteer je zo van de centrale ligging van het groothertogdom als hier. In Naturwanderpark DeLux komen namelijk drie bekende wandelgebieden samen: het Müllerthal, de Duitse Eifel en de Luxemburgse Ardennen. Voor wandelaars zijn hier 23 rondwandelingen uitgezet, waarvan de Felsenwegen (‘Rotswandelingen’) tot de indrukwekkendste behoren.
In totaal gaat het om 6 wandelingen, die tussen de 17 en 30 kilometer lang zijn. De Felsenwegen behoren tot de zwaarste tochten van het wandelgebied, dus je hebt hier wel enige basisconditie voor nodig. Maar voor die inspanningen krijg je ook een hoop natuurpracht terug in de vorm van spectaculaire rotsformaties en nauwe kloven. Daarbovenop kan je onderweg ook genieten van fascinerende uitzichten, waarbij je soms zelfs de Hoge Venen of de Hunsrück kan zien. 
Voor liefhebbers van avontuurlijke paden is met name Felsenweg 6 een aanrader. Deze route loopt deels door Duitsland en voert je onder meer langs de 30 meter hoge wanden van de Teufelsschlucht, een kloof die op zijn smalste punt slechts een meter breed is. Met als kers op de taart de klim naar de Liboriuskapelle, waar je voor je inspanning wordt beloond met een panoramisch uitzicht op de Sauer-vallei.